Ekonomi 'Keşke sigortalayıp emekli yapsaydım'

'Keşke sigortalayıp emekli yapsaydım'

28.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

31 yıldır nafaka ödediğini söyleyen Taki Süme, şunları dile getiriyor:

Keşke sigortalayıp emekli yapsaydım

“1986 yılında evlendim, 2 yıl sonra evliliğim sona erdi. Boşandığımda, eski eşime ve oğluma nafaka ödemeye başladım. Oğluma ödediğim nafaka 18 yaşına girince sonra erdi fakat eski eşime 31 yıldır nafaka ödüyorum. Evlendim, yeni çocuğum oldu ama hala 800 TL her ay para veriyorum. Eski eşime 11 bin 200 gündür nafaka ödüyorum. Bu da iki defa emekli olmasına denk geliyor. Keşke baştan beri sigortasını ödeyip emekli yapsaydım. Emekli olurdu ben de nafaka ödemekten kurtulurdum.”

Haberin Devamı

5 aylık evli kaldıktan sonra evliliği biten M.Ö. ise, “Eski eşim şu an asgari ücretle bir yerde çalışıyor fakat ben devlet memuru olduğum ve gelirim yüksek olduğu için hala nafaka ödüyorum. 12 yıldır ayrı yaşadığım kadına para ödüyorum. Peki neden? Bu mağduriyetlere devlet son versin. Ömür boyu borç öder gibi nafaka ödüyoruz” yorumunu yapıyor.

Mal kaçırıyorlar, nafaka vermiyorlar

Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Avukat Selin Nakipoğlu konuyla ilgili olarak şunları dile getiriyor:

“Ülkede sanki kadına ve çocuğa yönelik şiddetin sayısının her bir mecrada ve her gün yükseldiği gerçeği gün gibi ortada değilmiş gibi, yoksulluk nafakasını tartışmaya mecbur bırakılmamızı erkek egemen sistemin bir dayatması olarak görmekteyim. Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, ister erkek, ister kadın olsun, kusuru daha ağır olmamak şartıyla, geçimini sağlamak amacıyla diğer taraftan yoksulluk nafakası talebinde bulunabilecektir.

Haberin Devamı

Medeni Kanun yoksulluk nafakasının belirlenmesini hakimin takdirine bırakmış ve nafakanın verilmesinde belli bir süre belirlememiştir. Nafaka ödemekle yükümlü olan erkekler gelirlerini asgari ücretten göstermek, kayıt dışı çalışmak ve mal varlıklarını başkasının üzerine yapmak gibi yöntemler uygulayarak verilen nafaka miktarını en aza indirmekte, çoğu da nafaka ödememektedir.”