Ekonomi Kirada artış sınırına devam

Kirada artış sınırına devam

23.06.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kira artışlarını dizginlemeye yönelik getirilen kira artışında yüzde 25 sınırı uygulaması, 1 yıl daha uzayacak. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Meclis’in bayram tatilinden sonra 2 Temmuz itibarıyla geçerli olmak üzere uygulamayı uzatacağını açıkladı.

Kirada artış sınırına devam

Tunç, ev sahibi-kiracı itilaflarına sebep olan taşınmaz kira ve satış sözleşmelerine ilişkin kısa vadede alınacak önlemleri açıkladı. Tunç, daha önce geçici bir uygulama olarak hayata geçirilen ve 1 Temmuz’da süresi dolacak kira artışlarına yüzde 25 sınırının, gelen talepler doğrultusunda 2 Temmuz 2024’a kadar uzatılacağını bildirdi. Konuya ilişkin teknik çalışmayı tamamladıklarını belirten Tunç, düzenlemenin bayram tatilenden sonra, TBMM’ye sunulacak torba kanun ile 2 Temmuz tarihi itibarıyla geçerli olacak şekilde yasalaşacağını bildirdi. Kira uyuşmazlıklarında işleme konan ara buluculuk uygulamasının da eylülden itibaren dava şartı haline geleceğini belirten Tunç, ev sahibi ile kiracı arasındaki uyuşmazlıkların derinleşmemesini istediklerini dile getirdi. Tunç, taşınmazlar üzerindeki satış işlemlerinde de vatandaşa kolaylık sağlanması için geçen yasama döneminde hayata geçirilen, hafta sonu çalışacak “nöbetçi noter” uygulamasının da 4 Temmuz itibarıyla uygulanmaya başlayacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Cezai düzenlemeler

Açıklamasında fahiş fiyatlarla ilgili Ticaret Bakanlığı’nın bazı tedbirler aldığını da anımsatan Tunç, ilgili ceza düzenlemelerinin daha önce yapıldığının altını çizdi. Öte yandan önceki Bakan Bekir Bozdağ, 10 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kiraların büyükşehirlerde ciddi manada yükseltildiğini görüyoruz. Bu fırsatçılığa izin vermeyeceğiz” talimatı doğrultusunda teknik bir çalışmayı tamamladıklarını söylemişti.