Ekonomi Kızıldeniz’de karışıklık AB oto üretimini vurdu

Kızıldeniz’de karışıklık AB oto üretimini vurdu

13.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Elektrikli otomobil devi Tesla, Kızıldeniz’deki Husilerin saldırıları nedeniyle nakliyede yaşanan gecikmeler üzerine parça sorununu gerekçe göstererek Almanya’daki fabrikasının üretiminin büyük kısmını iki hafta süreyle askıya aldığını duyurdu. Öte yandan bir diğer otomotiv devi Volvo da aynı gerekçeyle önümüzdeki hafta Belçika’daki üretimini kısa süre askıya almaya hazırlanıyor. Bloomberg’in haberine göre Çinli Geely’nin çoğunluk hissesine sahip olduğu Volvo gelecek hafta Gent’teki tesisinde 3 gün üretim yapamayacak.

Kızıldeniz’de karışıklık AB oto üretimini vurdu

Tesla, AFP’ye gönderdiği açıklamada, Kızıldeniz saldırılarının “tedarik zincirlerinde boşluk” yaratan gecikmelere yol açtığını ve Berlin’in güneydoğusundaki tesisteki üretimin “birkaç sektör hariç” askıya alınmasıyla sonuçlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Petrol yükselişte

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların başlangıcından bu yana Husiler, Kızıldeniz’deki ticari ve askeri gemilere yönelik saldırılarını artırmıştı.Bazı deniz taşımacılığı firmaları Süveyş Kanalı’na açılan kapı olan Kızıldeniz’den kaçınmayı tercih ederek Avrupa ile Asya arasında çok daha uzun bir rota izliyordu. Berlin’in dışında yer alan Tesla fabrikası 2022’de açıldı. Yaklaşık 11.500 kişiyi istihdam eden fabrika yılda yaklaşık 250.000 araç üretiyor.

Öte yandan ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki Husi hedeflerine yönelik saldırılarının ardından bazı petrol tankerlerinin Kızıldeniz’de rotasını değiştirmesiyle petrol fiyatları da yüzde 2’den fazla arttı. Brent petrolün varili vadeli işlemlerde yüzde 2.1 artışla 79.02 dolara yükseldi.