Ekonomi Konutta son trend ‘metreküp’ oldu

Konutta son trend ‘metreküp’ oldu

29.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Metreküp değeri, son dönemde lüks konutun önemli kriterlerinden biri haline geldi. Rakiplerinin bir adım önüne geçmek isteyen bazı firmalar da 3 metreye ulaşan tavan yüksekliğine sahip konut üretmeye başladı

Konutta son trend ‘metreküp’ oldu

Geleneksel Türk mimarisinde önemli bir yer tutan tavanı, dolayısıyla da metreküpü yüksek konutlar, arsa maliyetleri ve diğer ekonomik kaygılar yüzünden uzun yıllar göz ardı edildi. Belediyelerin imar planlarını hazırlarken kat sayısı yerine yüksekliği kıstas alması da yapımcı firmaları alçak tavanlı konutlara yöneltti.
Örneğin arsasına 30 metre yükseklik hakkı verilen firmalar, 3 metreden 10 kat çıkmak yerine, kat yüksekliğini 2,5 metreye düşürüp 12 kat çıkmayı tercih etti. Son 30 yıldır konut sektöründe neredeyse yok denecek kadar az görülen yüksek tavanlı konut projeleri, son dönemde nadir de olsa ortaya çıkmaya başladı. Rakiplerinin bir adım önüne geçmek için maliyet artışını göze alan bazı firmalar da yeniden 3 metreye ulaşan tavan yüksekliğine sahip lüks konut üretmeye başladı. Kat sayısının düşmesine neden olmasının yanında daha fazla demir, daha fazla çimento anlamına gelen tavan yüksekliği, projede maliyet düşürme kaygısı taşınıp taşınmadığının da en önemli göstergesi oldu.

‘5-6 kattan fedakârlık ettik’
Ankara’daki ilk çevreci konut kulesi Paladyum Beytepe’yi inşa eden Uzaltaş da projesinde kat yüksekliğini 3 metrede tutarak, diğer lüks konut projelerinin bir adım önüne geçmeyi hedefliyor.
Uzaltaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala, tavan yüksekliğini 3 metre olarak uygulamalarını, “Çevreci düşüncemizi projeye yansıttık” diye açıklıyor. Pala, projeye başlarken hem çevreci kuruluşlardan hem de uzman psikologlardan görüş aldıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Bu görüşler doğrultusunda Paladyum Beytepe’de maliyetin artmasını göze alarak tavan yüksekliğini 3 metre olarak uyguladık. Maliyet düşürme gibi bir kaygımız olsaydı, tavan yüksekliğini 2,5 metre yapar 5-6 kat daha çıkardık. Maliyetteki artışa rağmen kar oranımızı düşük tutarak fiyatlara yansıtmamaya çalıştık. Sonucunda karşılığını alıyoruz. Normalde sektörün çok durgun olduğu dönemde bile Paladyum Beytepe’deki konutların büyük kısmını satmayı başardık. Projemizden konut alanların, tercih nedeni olarak tavan yüksekliğini göstermesi, ne kadar doğru bir karar aldığımızı gösteriyor.”

Haberin Devamı

Psikologlar da geniş ev öneriyor
Mekanın insan psikolojisini, ruh sağlığını, gelişimini nasıl etkilediği soruları, son yıllarda psikologların da çalışma konuları arasında yer aldı. Araştırmalara göre, tavanı yüksek daireler, ışığı daha fazla aldıklarından göz yanılmasına bağlı olarak aynı metrekareye sahip alçak tavanlı dairelerden çok daha büyük algılanıyor. Böylece içinde yaşayanlara ferahlık ve rahatlık duygusu veriyor. Kapalı alanda kıstırılmış, kapanmış olma hissinden uzaklaştırıyor. Yüksek tavanlı konutlar, insanın duygusal olarak da huzurlu ve mutlu olmasına imkan tanıyor.

Evin metreküpü nasıl hesaplanır?
Bir evin metreküpünün hesaplanması oldukça basit. Metrekare olarak bilinen alanın tavan yüksekliği ile çarpılmasıyla konutun metreküp değeri bulunuyor. 100 metrekare alanlı, 2,5 metre tavan yükseklikli bir evin hacmi 250 metreküpe denk geliyor. Tavan yüksekliği 3 metre olduğunda ise hacim 300 metreküpe çıkıyor.

Başkente çevreci proje yapıyor
Başkent Ankara’da çevre dostu konut kulesi olarak İncek Bulvarı’ında yapımı süren Paladyum Beytepe’de, çevre aydınlatmasında güneş enerjisi, bahçe sulamasında da atık sular kullanılacak.
3 bloktan oluşan Paladyum Beytepe’de, A blokta butik iş merkezi, caddeye cepheli B blokta ise 110 metre yüksekliğinde 32 katlı konut kulesi yer alacak. 4 ve 5 katlı C blok ise alçak katlarda oturmak isteyenlere hitap edecek. 15 bin 750 metrekare alanda uygulanacak projede 2+1, 4+1 ve 5+1 olmak üzere 110 daire, butik iş merkezinde ise 7 işyeri bulunacak.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşümde yıkılan konutlar haritayı değiştirdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kadifekale’de 1958 konutu yıkarak yaptığı kentsel dönüşüm, Google Earth’e yüklenen son uydu fotoğrafıyla çarpıcı biçimde ortaya çıktı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmalarına 420 bin metrekarelik alanı ve 1968 konutu kapsayan Kadifekale Heyelan Bölgesi’nden başladı. Bakanlar Kurulu kararıyla Afete Maruz Bölge ilan edilen İmariye, 19 Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1. Kadriye, Altay ve Kadifekale mahallelerinde yaşayanların can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için 2006’da kamulaştırma kararı alındı.
TOKİ’nin Uzundere’de yaptığı toplam 3 bin 80 konutun 2 bin 688’ini satın alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, isteyen vatandaşları Uzundere’deki yeni konutlarına taşıdı. İsteyenlere ise kamulaştırma bedellerini ödedi. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, heyelan bölgesinde bulunan 1968 binadan 1958’i yıkıldı. Boşaltılan diğer binalar da şubat ayı başına kadar yıkılacak.

250 milyon liralık maliyet
Kadifekale’de 20 bin ağaçlık kent ormanı kurmak için ağaç dikimi çalışmaları da sürüyor. Bölgeye şu ana kadar 15 farklı türde 2142 ağaç dikildi.
42 hektar büyüklüğünde 9 mahalleyi kapsayan ‘Kadifakele Kentsel Yenileme Projesi’nin tüm maliyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinden karşılanıyor. Proje tamamlandığında 250 milyon liraya mal olacak. Yıkımı yapılan alanın 4 yıl önceki görüntüsüyle bugünkü durumu Google Earth’e yüklenen uydu fotoğrafıyla çarpıcı biçimde ortaya çıktı.

Haberin Devamı

‘İzmir yatırımcılar için gelecek vaat ediyor’

Haberin Devamı

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, son dönemde atağa kalkan İzmir piyasasını değerlendirirken, Ege bölgesi kıyı şeridinin Marmara bölgesinden sonra, turizm getirisi en fazla olan bölge olduğunu söyledi. İzmir’in bu sahil şeridinde ikincil konutları da barındıran çeperi ile son yıllarda çok rağbet gördüğüne işaret eden Yazıcı, şunları söyledi:
“Maalesef son 8-10 yıldır İzmir ciddi şekilde dış yatırımcı ve girişimciden mahrum kaldı.. Çünkü imar planları yıllardır şehrin kanayan yarası durumundaydı. Ancak bu sorunlar son zamanlarda çözülmüş görünüyor. Rakip şehirler yol alırken İzmir maalesef aynı hızla ivmelenememişti.”
Bu sorunlardan arınan İzmir’in profesyonel yatırımcılar için artık gelecek vaat ettiğini dile getiren Yazıcı, “Yıllardır bekleyen talebin etkisi ile şehrin birçok fırsatları barındırdığını söylemek mümkündür” diye konuştu.

Yeni şehir için Tuzla’da dev ihale yapılacak

Haberin Devamı

İstanbul’un Anadolu yakasındaki yeni şehir projesinin ilk ihale tarihi belli oldu. Toplu Konut İdaresi’nin iştiraki olan Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetimi Ticaret A.Ş. tarafından İstanbul Tuzla’daki 120 Ada 1 Parsel ihaleye çıkarıldı. Buna göre Tuzla Orhanlı’daki 260 bin metrekarelik alan arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı usulüne göre ihale edilecek. 2.50 emsale sahip arsada toplamdaki inşaat alanı ise 651 bin metrekareye ulaşacak.
İhale, Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetimi tarafından açık artırma yöntemiyle iki oturum olarak yapılacak. İhalenin 1. oturumu 7 Mart 2013 Perşembe günü saat 15:00’da gerçekleştirilecek. İhaleye yerli ve yabancı gerçek veya tüzel kişiler ve bunları oluşturacağı ortak girişim gurupları teklif verebilecek. Uluslararası olarak planlanmayan ihaleye konsorsiyumlar teklif veremeyecek.

Konut da inşa edilecek
Arsadaki yapı nizamı ayrı blok, sıra blok ve teras tipi olarak düzenlenebilecek. Blok boyutları ise mimari avan projeye göre belirlenecek. Projedeki blokların yükseklikleri ise Sabiha Gökçen havalimanı mania kriterleriyle sınırlı olacak.
Yapı cinsinde lojistik alan olarak görülen arsadaki ihaleyi kazananlar konaklama, rezidans, özel okul, özel sağlık tesisi, sergi salonları, alışveriş merkezleri, çarşı, dini tesis alanları, turizm büroları, lokanta, kafeterya, kat otoparkı, gümrükler, antrepo ve depolar, nakliye ambarları, haller, kargo aktarma tesisleri, tır-kampon parkları ile ihtiyaç duyulan diğer donatı ve hizmet alanları yapabilecek.

Ece Holding İtalyan ISVEA’yı satın aldı

Türkiye inşaat malzemeleri sektörünün önde gelen üreticilerinden olan ve çatısı altında uluslararası yabancı markaların Türkiye distribütörlüğünü başarı ile yürüten Ece Holding, İtalya’nın köklü banyo markası ISVEA’yı satın aldı.
İtalyan tasarım kültürünü Türk tüketicileri ile tanıştıran Ece Holding, 2012’de başlattığı satın alma görüşmelerini 2013 yılı başında tamamlayarak, Roma’da gerçekleşen imza töreni ile ISVEA markasını resmen bünyesine katmış oldu.
Roma’da Ece Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz ve ISVEA CEO’su Mario Angelucci arasında gerçekleştirilen imza törenine Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil de katıldı.

Filli Boya’nın en renkli dijital dergisi yayımlandı

Filli Boya, hayata geçirdiği Design Soul dijital dergisiyle, renklerin önemini farklı ve keyifli bir dille aktarmaya başladı. Üç ayda bir iPad, iPhone ve Android cihazlar üzerinden yayınlanacak dergi, insanların stilini oluşturan bütün alanlarda zengin bir içerik sunuyor. Bu içerik modadan sanata, dekorasyondan kişisel bakıma, spordan teknolojiye, yeme içmeden kitaplara kadar uzanıyor. Her alandan tanınmış ve ilginç portrelerin, analizlerin, röportajların yanı sıra, içerikler video ve müziklere destekleniyor.
Yaşam rehberi niteliğindeki derginin ilk sayısında Aydın Boysan, Haldun Dormen ve Kerem Erginoğlu özel sohbetleriyle yer alıyor. Dekorasyon, stil konularıyla yaşam alanlarına özel önerilerin de yer aldığı dergi, 2013-2014 yıllarının renk eğilimlerini de sunuyor.

Sevgililer Günü için özel kampanya yapıyor

Kuzu Grup sevgililer günü vesilesiyle Spradon Vadi’de kampanya başlattı. Buna göre, projede ev sahibi olmak isteyenlere yüzde 75’ini banka kredisi ile, yüzde 1’i peşin ve kalan yüzde 24’ünü ise aralıkta ödeme imkânı sunuluyor.
Kuzu Grup, Emlak Konut GYO ile birlikte Bahçeşehir 2. Bölge’de 160 bin metrekarelik inşaat alanı ve 42 bin metrekarelik de arsa alanı üzerinde geliştirdiği proje, 1037’si konut, 1 adet ticari üniteden oluşuyor. 28 ve 30 katlı iki kulenin yanı sıra 5 tane de 9 ve 12 katlı blokların bulunacağı projenin teslim tarihi Ocak 2014 olarak belirtiliyor. Değeri 250 milyon lira olan projede 1+1, 2+1, 3+1 daire ve 1 market yer alacak.

Ofisim İstanbul’da iş hayatı şimdi başlıyor

Maltepe’de yer alan Ofisim İstanbul projesi tamamlandı. 15 Şubat’ta tamamlanacak dekorasyon çalışmalarının ardından Ofisim İstanbul bloklarında iş hayatı başlıyor. Ofisim İstanbul’un ikinci kulesinde kalan son 25 ofis ise farklı ödeme alternatifleriyle sahiplerini bekliyor.
205 metrekareden 1180 metrekareye kadar büyüyebilen mağaza alanlarının bulunduğu proje, 22 kat ve 3 ayrı bloktan oluşuyor. 60 bin metrekarelik kapalı bir inşaat alanında, 15 bin metrekare arsa üzerinde 219 adet bağımsız bölüm ve mağazalardan oluşan projede, toplantı salonları, fitness center, sauna, hobi odası, kuaför, lostra, oto yıkama gibi sosyal işletmeler yer alacak.