Ekonomi Kumlu: Verdiğim karar çok doğru değil

Kumlu: Verdiğim karar çok doğru değil

06.09.2013 - 15:34 | Son Güncellenme:

Eski Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, istifasının ardından ilk kez kameraların karşısına geçti. Yönetimdeki huzursuzluğun Türk-İş’e zarar verdiğini söyleyen Kumlu, "Doğru olduğuna inanmadığımız halde geldik, bıraktık ve teşkilatımızın başındayız." dedi.

Kumlu: Verdiğim karar çok doğru değil

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, eski Türk İş Başkanı Mustafa Kumlu’yu kabul etti. İstifasının ardından ilk kez kameraların karşısına geçen Kumlu, gazetecilerin sorularını da cevapladı.

Bir gazetecinin, gizli protokol iddialarını hatırlatması üzerine Kumlu, "Türk İş ile Sayın Bakan arasında bir protokol yok. Sayın Bakan, burada." karşılığını verdi. Kumlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu hükümet ile TOBB ile TİSK ile Türk İş başkanı gitti habersiz bir protokol yaptı, denildi. Aramızda en son dedim ki, bu protokol yok da bu müzakereler edildi ancak Cumhurbaşkanlığına yasa çıktıktan sonra ne götürülecek diye arkadaşlara sordum. Sayın Bakan ile birlikte bu saydığım sivil toplum ve meslek örgütleri ile birlikte AB’ye gittiğimizde de 30 işçiden başka önümüze bir şey gelmedi. Cumhurbaşkanına da tek onu götürdük. Meclis’e giden tasarıda da bizim muhalefet ettiğimiz, Sayın Bakan’a da rica ettik o zaman, kurucular ile ilgili bir husus vardı. O bahsedilen protokol ile ilgisi de yoktu onun. Geçmişteki yasada iş kolunda fiilen çalışır olmak şartı vardı. Bu son çıkan yasada iş kolu kaldırıldı, fiilen çalışır olmak getirildi. Bunun dışında protokoldü, işçi aleyhine imza atıldı gibi hususlar yok."

Haberin Devamı

Türk İş’e elinden gelen katkıyı sağlamaya hazır olduğunu aktaran Kumlu, "Doğru yapılanlara doğru yapılıyor, yanlışsa yanlış yapılıyor deriz. Doğru mu yaparlar, yanlış mı yaparlar zaman içinde bu gözükecek." diye konuştu.

Bakan Çelik ise, bu soru üzerine Toplu İş İlişkileri Yasasında baraj konusuna değinerek, "Gerek işveren gerekse işçi kesimi ile yaptığımız saatler süren tartışmalar içerisinde geldiğimiz yüzde birlik dört yıllık geçiş, daha sonra yüzde 2, yüzde 3 şeklindeki anlaşmalar ne işçi kesiminin tam talebini karşıladı ne iş veren kesiminin talebini karşıladı. Yani bir uzlaşma dediğimiz bir tablo ortaya çıkartmak durumunda kaldık. Bu yönü ile bir suçlu aramak yanlış. Kimsenin dediği de aslında olmadı." diye konuştu.

"İTİRAF EDİYORUM; YÜZDE 1 İLE BARAJI AŞAMAYAN SENDİKALAR OLDU"

Haberin Devamı

Bakan Çelik’in bu açıklamaları üzerine, Türk İş Başkanı Kumlu tekrar söz alarak, "İtiraf ediyorum; yüzde 1'lik barajı bile aşamayan sendikalar oldu. Zaman içinde bu istatistikler yayınlandıktan sonra görüldü." dedi. Kumlu, yasa çıkmadığı takdirde, 1 Temmuz’da istatistik yayınlandığında yüzde 10 barajını geçemeyerek yetkisiz durumda kalacak sendika sayısının 50-51 olmuş olacağını ifade etti.

"BENİM VERDİĞİM KARAR ÇOK DOĞRU BİR KARAR DEĞİL"

"Daha önce de protokol iddialarına yalan demiştiniz ve istifa etmeyeceğinizi açıklamıştınız. Bu son noktada sizi istifaya getiren neydi?" sorusu üzerine Kumlu, şunları dile getirdi: "Özellikle, şu anda benim verdiğim karar çok doğru bir karar değil. Ama burada TES-İŞ’ in yöneticileri var, birlikte. Türk-İş önemli bir kurum olduğu için bu huzursuzluk Türk-İş yönetiminde başladığında bu işin sahibi emaneti aldığımız yere kongre ile teslim etmenin doğru olduğuna inanan biriyim ve doğru olan da oydu. Ancak, arkadaşlarımızla değerlendirdik bu bir yıldır, Sayın Bakan’da zaman zaman ne yapıyorsunuz diye soruyordu, bir yıldır bu huzursuzluk devam ediyor. Takdir edersiniz ki, 5 kişilik bir ekipsiniz, bir uyumsuzluk var. O ya da bu nedenle aramızda bir huzursuzluk devam ediyor. Onun için daha fazla kongreye de götüremedik. Biliyorsunuz, 2011 yılında yapılan Türk-İş Kongresi'nden sonra delegeler ile ilgili bir sendikamız dava açtı. Şu anda o dava devam ediyor. Kongre yaptığımızda tedbir koydururlar endişemiz de oldu. En sonunda oturduk, arkadaşlar dediler ki, bu huzursuzlukla devam etmeniz Türk-İş’e zarar veriyor. Gel bırak, teşkilatının başına gel, dediler. Doğru olduğuna inanmadığımız halde geldik, bıraktık ve teşkilatımızın başındayız."

Haberin Devamı

"BUGÜNE KADAR HİÇ SİYASET DÜŞÜNMEDİM"

"Bir aşamadan sonra siyasete girmeniz söz konusu olabilir mi?" sorusuna karşılık Kumlu, "Bugüne kadar hiç siyaset düşünmedim. Şu anda teşkilatımın başındayım. TES İŞ biliyorsunuz, enerji kolunda bir sendika. Arkadaşlarla birlikte oradayız bakalım." cevabını verdi.

Bakan Çelik ise, "Koltuğu verelim." diyerek espri yaptı. Kumlu, kendisine özellikle ana muhalefetten yapılan eleştirilerin hatırlatılması ve öz eleştiri yapıp yapmayacağının sorulması üzerine, tenkit edilmekle birlikte yapısı gereği basına çok çıkmadığını söyledi. "Söylenecek sözü yok da onun için diye değerlendirmeyin." diyen Kumlu, Türk İş Başkanlığı’nın önemli bir görev olduğunu vurguladı.

Kumlu, hakkında yapılan yalan haberlerle ilgili yargı yoluna başvuracağını da sözlerine ekledi.