Ekonomi Kurdaki sakinlik, gelen 3.9 milyar $’lık dövizden

Kurdaki sakinlik, gelen 3.9 milyar $’lık dövizden

18.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

27 Ocak-13 Şubat’ta Türkiye’ye 3.9 milyar dolarlık giriş olduğunu belirten Babacan, “Kurdaki sakinliği de bu girişle alakalı olarak görüyorum” dedi

Kurdaki sakinlik, gelen 3.9 milyar $’lık dövizden

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şu an Türkiye’de kriz dönemi olmadığını belirterek, “Toplu çözüm paketi gerektirecek bir durum da yok. Türkiye’de piyasaların hareketli olduğu bir dönem yaşadık. Hem uluslararası şartlar, hem de Merkez Bankamızın attığı adımlardan sonra bu dalgalanmanın boyutu düşmüş durumda” dedi.
NTV’de konuşan Babacan, reel sektör ve finans sektörü için atılması gereken adımlar olduğuna işaret ederek, yoğun temas içerisinde olduklarını, 2 hafta sonra Türkiye’de 50 farklı sektörün temsilcisiyle bir araya geleceklerini bildirdi.
Merkez Bankası’nın uygulamakta olduğu koridor uygulamasının kısa vadeli sermayenin Türkiye’ye çok yüksek miktarda gelmesini önlediğini, bu politikanın çok isabetli olduğunu ifade eden Babacan, bu sayede Gezi olayları, FED’in kararları ve 17 Aralık sonrası gelişmelerin Türkiye’den çok sermaye çıkışına yol açmadığını, çünkü kısa vadeli sermayenin çok olmadığını söyledi.

‘Durum çok sağlam’
Merkez Bankası’nın son kararından sonra döviz piyasasında yabancıların hareketinin bayağı yoğunlaştığını belirten Babacan, “27 Ocak’tan, 13 Şubat akşamına kadarki dönemde Türkiye’ye 3 milyar 900 milyon dolarlık yabancıların döviz girişi oldu. Kurdaki sakinliği de bu döviz girişiyle alakalı olarak görüyorum. Önemli olan o ülkenin, devletin hazinesinin borcunu ödeme kapasitesidir. Bu konuda Türkiye’nin durumu çok çok sağlam” diye konuştu.
17 Aralık’ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonu nedeniyle bu tarihten 31 Aralık’a kadar döviz piyasasında 764 milyon dolarlık çıkış olduğu belirtilmişti.
Babacan, FED’in yeni politikasından sonra cari açığı bulunan gelişmekte olan ülkelerde ciddi piyasa hareketleri yaşandığını, borsaların düştüğünü, faizlerin yükseldiğini hatırlatarak, bunu yeniden fiyatlandırma süreci olarak gördüklerini kaydetti.

Cari açık iyileşiyor
Son cari açık rakamlarının beklentilerin üzerinde geldiğinin hatırlan Bakan Babacan, beklentiden 6 milyar dolarlık bir sapma yaşandığını ifade etti. Söz konusu sapmanın 3 milyar dolarının altın ticaretinden kaynaklandığını kaydeden Babacan, “Altın hariç cari açık uzunca bir süredir iyileşiyor. Bu iyileşmenin hızı biraz yavaşladı ama o kadar” dedi.

Haberin Devamı

Londra’dan kağıt üzerinden kredi notu yorumu yapılıyor
Babacan, S&P’nin Türkiye’nin görünümüne ilişkin düzenlemesine ilişkin soru üzerine, S&P’nin sözleşmesinin iptal edildiğini hatırlatarak, “S&P, Türkiye’ye gelip bizzat yerinde bir inceleme yapmadı. Bu notlandırma çalışmalarını Londra’dan, kağıt üzerinde yapıyorlar” diye konuştu.
S&P’nin görünüme ilişkin düzenlemedeki tezatlıklara dikkati çeken Babacan, “Keşke gelip yerinde inceleseler ve vatandaşın nabzını tutsalar. Belki farklı kanaatler oluşurdu” dedi.

KALICI HASAR OLUŞMADI...
Türkiye olarak olası senaryolara hazırlandıklarını, dolayısıyla dünya ekonomisindeki gelişmelerin kendileri için sürpriz olmadığını ifade eden Babacan, önemli olanın iç ve dış tüm gelişmelere karşın Türkiye ekonomisi üzerinde kalıcı bir hasarın oluşmaması olduğunu söyledi.
FED’in tahvil alımlarını azaltma sürecinin gelecek dönemde hızlanıp yavaşlayabileceğini ifade eden Babacan, ne olursa olsun her senaryoya hazır olmak gerektiğini belirtti. Babacan, Türkiye’nin elinde enstrümanların bulunduğunu, başta Merkez Bankası olmak üzere ilgili kurumların şartların gerektirdiği adımları atacağını kaydetti.