Ekonomi ‘Küresel istihdam bölünmesi’ riski

‘Küresel istihdam bölünmesi’ riski

22.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), pandeminin en kötü iki yılının ardından genç istihdamının küresel görünümünü inceledi. “Küresel istihdam bölünmesi” riskine işaret edilen çalışma, gençlerin işgücüne geçişinin ve piyasa içindeki hareketlerinin kolaylaştırılmasının hayati olduğunu ortaya koydu.

‘Küresel istihdam bölünmesi’ riski

HANDE ATILGAN Ankara - ILO Türkiye Ofisi, “Genç istihdamında iyileşme oldu mu?” başlıklı bir bilgi notu yayınladı. Çalışmada, pandemide yükselen genç işsizliği için “ekonomik şoklar karşısında hâlâ ‘son giren ilk çıkar’ yaklaşımına tabi olan gençlerin işgücü piyasasına katılımına ilişkin sonuçlar, yetişkinlere kıyasla daha fazla kötüleşmiştir” tespiti yapıldı. 2022’de istihdam edilen genç oranının yüzde 34,5 olarak gerçekleştiği, bu oranın 2019’un 0,7 puan altında olduğu, ne istihdamda ne eğitimde olan gençlerin oranının da kriz öncesi döneme kıyasla hâlâ 0,6 puan kadar yüksek olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Gelişmiş ülkelerde bu konuda daha iyi bir görünüm olsa bile düşük gelirli ekonomilerde gençler için “insan onuruna yakışır işleri ve sosyal korumayı destekleyecek” eylemlere hız verilmezse “küresel istihdam bölünmesi” gerçekleşeceği uyarısı yapıldı.

Çalışmak istiyorlar ama iş bulamıyorlar

ILO’nun “İstihdam bölünmesi”, “istihdam uçurumu” adını verdiği gösterge, çalışmak isteyen ancak bir işi olmayan tüm kişileri kapsıyor. ILO’nun Mayıs 2023 verilerine göre, düşük gelirli ülkeler, 2005’te yüzde 19,1 olan istihdam açığı oranının 2023’te yüzde 21,5’e çıkmasıyla uzun vadede artış yaşayan tek ülke grubu oldu. Orta gelirli ülkelerdeki oran bu yıl yüzde 11’in biraz üzerindeyken, yüksek gelirli ülkeler ise yüzde 8,2.