Ekonomi Linn: Felâket Türkiye’yi Batı’ya yakınlaştırdı

Linn: Felâket Türkiye’yi Batı’ya yakınlaştırdı

23.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Linn: Felâket Türkiye’yi Batı’ya yakınlaştırdı

Linn: Felâket Türkiye’yi Batı’ya yakınlaştırdı


Eylem Türk


       Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn, Türkiye'nin yeni yüzyıla girerken önemli zorluklar ve büyük fırsatlarla karşı karşıya bulunduğunu belirterek, "Türkiye'ye çok güveniyoruz" dedi.
       İstanbul'da dün düzenlenen "Türkiye'nin yeniden yapılandırılması ve yabancı yatırım" konferansında bir konuşma yapan Linn, önceliğin deprem yaralarının sarılmasına verilmesi gerektiğini belirterek, Linn, "Sadece fiziksel olarak değil, sigorta konusunda da reform yapılmalı. Depremle birlikte bu konuda eksiklik olduğunu gördük" diye konuştu.
       Linn, geçtiğimiz dönemde yaşanan iki büyük deprem felaketine de işaret ederek, Türkiye'nin kısa sırada yeniden yapılanacağını vurguladı. Linn, bu felaketlerin Türkiye'yi Batı dünyasına yaklaştırdığını, Dünya Bankası ve diğer uluslararası kuruluşlardan alınan yardımlarla deprem zararının telafi edileceğini ifade etti. Linn, "Türkiye'ye deprem sonrasında toplam 4.5 milyar dolarlık kredi verilebilecek. Bunun 3 milyar doları reformlara bağlı" dedi.
       Türkiye'nin uygulamaya koyacağı ekonomik reformları, "gerekli olmakla birlikte çok zor" diyerek tanımlayan Linn, şöyle konuştu: "Türkiye ancak bu şekilde yabancı sermayeye çekebilir, ekonomisini modernleştirebilir, yoksulluğun üstesinden gelebilir. Ben eminim ki hükümet bugün artık yapısal, kurumsal değişiklikler konusunda kararlı. Bunları gerçekleştirebilecek büyümeyi destekleyen bir çerçeve tesis edecektir. Dünya Bankası grubu Türkiye'yi bu çabalarında mutlulukla desteklemektedir."
       Linn, Türkiye'nin demokrasisi, dinamik nüfusu, müteşebbisleri ve özel sektörüyle dikkat çektiğini söyledi. Türkiye'nin bölgenin bir ekonomik gücü olarak ortaya çıkmakta olduğunu anlatan Linn, "Türkiye önemli değişiklikler yapacak, ülkenin kurumları çağdaşlaşacak ve dünyanın kalkınmış ekonomileri içine girecek" dedi.

Banka kredilerine sınırlama

       Devlet Bakanı Recep Önal, uygulanacak istikrar programı sonrasında, Hazine'nin uluslararası piyasalardan daha rahat ve daha uygun koşullarda borçlanma olanağına kavuşacağını kaydederek, bankaların da ellerindeki parayla özel sektöre daha fazla kredi açabileceğini ifade etti. Bankaların sektörü krize sürükleyebilecek geri dönüşü güç krediler açmalarının önlenmesi amacıyla kredi tabanına, özkaynaklarıyla taşıyabilecekleri riskleri dengeleyecek sınırlamalar getirileceğini anlatan Devlet Önal, şöyle konuştu: "Böylece halkın dişinden tırnağından artırdığı tasarruflar güvence altına alınmış olacaktır. Hazine'nin iç piyasalardan borçlanma talebinin giderek azalması, reel ve nominal faiz oranlarının düşmesini sağlayacak bu da enflasyonun düşürülmesi ve ekonominin rayına oturtulmasında önemli bir adım olacaktır."