Ekonomi "Mahkeme kararının ertesi günü anlaşma imzalanacak"

"Mahkeme kararının ertesi günü anlaşma imzalanacak"

03.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Mahkeme kararının ertesi günü anlaşma imzalanacak"

Mahkeme kararının ertesi günü anlaşma imzalanacak

       TEKEL'den Sorumlu Devlet Bakanı Eyüp Aşık, Manisa'daki Akhisar Sigara Fabrikası'nın her koşulda açılacağını bildirdi. Aşık, Samsun ve Yeni Harman sigaralarının isim hakkını satın alan Akhisar Sigara Fabrikası'nı tamamlamak üzere Tekel'le ortaklık kuran BAT'ın, mahkeme kararı açıklandığı gün anlaşma imzalamayı taahhüt ettiğini bildirdi.
       Akhisar'daki sigara fabrikasının, British American Tobacco (BAT) ile ortak işletimi durumunda, fabrikada Türk tütünü kullanılacağını belirten Aşık, Tekel'in yıllık cirodan, yüzde 15 pay ve yüzde 6,5 isim hakkı alacağını kaydetti.
       BAT firmasının anlaşmayı imzalamadan önce, Akhisar Sigara Fabrikası'ndaki ortaklık ile iki markanın isim hakkının satışının iptali için açılan davada, mahkemenin vereceği yürütme kararının beklenmesini istediğini de anlatan Aşık, "BAT yetkilileri kararın açıklandığınının ertesi gün, anlaşmaya imza koyacaklarını taahhüt ettiler. Anlaşma imzalandığında, kurulacak şirkette Samsun ve Yeni Harman sigaraları üretilecek" dedi.
       Aşık, 22 yıl önce inşaatına başlanan, ancak yarım kalan fabrikanın mutlaka açılacağını yineleyerek, "En uygun yol BAT Firması ile ortaklık. Ama bu olmazsa olmadı diye o fabrikayı çürümeye terk etmeyeceğiz. Başka kaynaklar bulunarak, o fabrika açılacak. İzmir'deki sigara fabrikası mutlaka kapanacak. 80 yıllık ve bu kadar eski makinalarla hizmet veren bir fabrika olduğu için kapanacak. İşçilerin Akhisar'a gitmesi sözkonusu olmayacak. İzmir'de kurulacak tütün işleme fabrikasına aktarılacak" diye konuştu.
       Aşık, İzmir'deki içki fabrikasının Alaşehir'e, İstanbul Paşabahçe'deki likör fabrikasının da Bilecik'e taşınacağını belirterek, Tütün Platformu ve CHP'nin, Akhisar'daki sigara fabrikası ile ilgili tavrının yanlış olduğunu savundu. Aşık, CHP'nin Tütün Platformu'nun raporunda savunmasını üstlendiğini ve BAT'la ortaklık olayını kamuoyunu yanlış aktardığını ileri sürdü.
       Öte yandan alkollü içkiler yasasında değişiklik için kolları sıvayan Tekel'e şu ana kadar yurtiçi ve yurtdışından 30 firma ortaklaşa içki, sigara ve tuz üretmek için başvuruda bulundu.