Ekonomi Martı’nın borsaya 115 milyon dolarlık uçuşu

Martı’nın borsaya 115 milyon dolarlık uçuşu

24.02.2010 - 00:15 | Son Güncellenme:

Piyasa değeri 115 milyon doları bulan Martı GYO, nisanda borsaya açılıyor. Emre Narin, elde edecekleri yaklaşık 60 milyon dolar geliri yatırımlara ayıracaklarını açıkladı

Martı’nın borsaya 115 milyon dolarlık uçuşu

Emlak, pek fazla halka açık bir yapı sergilemeyen bir sektör. Şu ana kadar sektörde borsaya açılan şirketler İŞ GYO, Sinpaş GYO ve Alarko GYO’dan oluşuyor.Geçtiğimiz günlerde Ağaoğlu da en geç bu yıl içinde halka açılmayı planları arasına aldığını açıklamıştı. Martı GYO ise, nisan ayında bu açılımı kesinlikle yapacağını açıklayarak, emlak sektöründeki borsaya açık firma sayısını 4’e taşıyacak isim oldu.
Tüm hazırlıkları tamamlayarak değeri 115 milyon doları bulan şirketlerini nisan ayında halka açma kararı aldıklarını ifade eden Martı GYO Genel Müdürü Emre Narin, “Borsaya açılmayı, yüzde 90 oranında sermaye artışı yaparak gerçekleştireceğiz. Şirketin yaklaşık yüzde 47’sini halka açmayı düşünüyoruz. Arzdan toplanacak geliri projelere aktarmayı planlıyoruz” dedi.

60 milyon dolar
Halka arzdan 60 milyon dolar civarında gelir beklediklerini söyleyen Narin, bu gelirle gelecek 3-4 yıllık yatırımlarını planladıklarına dikkat çekti. Bu yatırımlardan biri olarak Sarıgerme’de inşaat çalışmalarına başladıkları 800 yataklı otel projesini gösteren Narin, 2011’de açacakları otelin inşaat maliyetinin yaklaşık 30 milyon doları bulacağını belirtti. Narin, diğer yatırım planlarını ise, “Martı Myra Oteli’nin renovasyonunu 2 yılda tamamlayacağız. Ayrıca, Martı Marina bünyesindeki 25 odalı butik oteli 2011 sezonunda açmayı düşünüyoruz. 2012 planımız ise Gökova Ayın Koyu’nda 35 odalı butik bir otel olarak tasarladığımız Marti Giova Oteli’ni hizmete açmak. Ayrıca Çerkezköy’deki Narinpark 2. faz satışları ve inşaatına başlamak da bir diğer planımız.” Narin, söz konusu oteller ve marina ile kira gelirlerinin 2011’den itibaren 12 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Çerkezköy’e proje
Çerkezköy’de geliştirmeye başladıkları Narinpark projesine dikkat çeken Narin, projenin 350 dönüm arazi uzerinde yaklaşık 7 bin konutluk bir yaşam projesi olarak etap etap hayata geçeceğini belirtti. Narin, “Bu projede alışveriş merkezi, 150 odalı otel, sinemalar, kültür merkezi, pony club ve spor tesisleri gibi sosyal yaşamı geliştirecek ögeler bulunuyor. İlk etabımız olan Erguvan Sitesi’nde şimdiye kadar yaklaşık 215 konut satıldı. 240 dairenin teslimi mart sonu itibarıyla bitiyor. Şu anda 163 daire teslim edildi. Yeni 3 bloğun satışına yakında başlanacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

PORTFÖYÜNDEKİ 5 TAŞINMAZ
Martı GYO, daha çok marina ve otel yatırımlarıyla tanınıyor. Şirketin şu anda portföyünde bulunan gayrimenkuller ise şöyle:
- Antalya Kemer’de 1.200 yataklı Martı Myra oteli
- Deniz ve kara kapasitesi 500 tekne olan Marti Marina,
- Sarıgerme’de 100 dönümluk arazi,
- Gökova Ayın Koyu’nda 100 dönümlük arazi,
- Çerkezköy’deki 350 dönümlük arazi üzerinde geliştirilecek olan 7 bin konutluk Narinpark projesi .

İSTANBUL’DA OTEL İÇİN İŞTAHI AÇILDI
Emre Narin, Martı Turizm Grubu’nun 2010 büyüme hedefini yüzde 20 olarak bildirdi. İstanbul için son derece umutlu konuşan Narin, “Kente 2020’de 20 milyon turist bekleniyor. 2020-2030 arasında Paris ve Londra rakamlarını yakalamasına yönelik projeksiyonlar da var. Otel arzının süratle arttırılması lazım. Martı Grubu olarak İstanbul’da otel konusunda çok iştahlıyız. Turizmde artık bir dünya markası haline gelen Türkiye’nin daha fazla otel zincirinin uluslararası hale gelmesi gerektiğini ve konunun bir devlet politikası olarak ele alınması gerektigini düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

İHALE FIRSATLARI
İstanbul’un en güzel noktalarında biri olan Kandilli’de yatırım fırsatı

Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü, İstanbul’un en değerli noktalarından biri olan Üsküdar Kandilli’de 665 metrekarelik arsayı satışa çıkaracağını açıkladı. 1 milyon 330 bin TL tahmini bedelle satışa sunulan arsa için belirlenen geçici teminat ise 39 bin 900 TL oldu. Kandilli’deki arsa için ihale 10 Mart’ta kapalı teklif usulüyle Vakıflar’ın Beyoğlu’ndaki adresinde gerçekleştirilecek.

Maltepe’de iş kurmak isteyene 49 yıllığına kiralık 2 iş merkezi
Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı bir diğer ihale açıklaması ise Maltepe için oldu. Kurumun yaptığı açıklamada Maltepe’nin Aydınevler mevkiinde 47 bin 93 metrekare mera üzerine 2 iş merkezi, ilköğretim okulu ve ortaöğretim okulu yaptırılacağı vurgulandı. Vakıflar, Yap-İşlet-Devret modeliyle yaptıracağı inşaatı 49 yıllığına kiralayacağını açıklarken, ihaledeki tahmin bedeli 61 milyon 348 bin 503 TL, geçici teminatı ise 1 milyon 840 bin 455 TL olarak açıkladı. İhale 8 Mart’ta saat 14.00’te yapılacak.

Haberin Devamı

TOKİ ve belediyeler Cannes yolcusu
İstanbul dışındaki kentlerdeki yapı potansiyeli sadece yapımcı şirketleri değil, organizasyoncu şirketleri de çekiyor. En son Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği’nin (GYODER) büyükşehirlerdeki yatırım fırsatlarını yerli ve yabancı yatırımcılara açmak için ilkini Bursa’da düzenlediği ‘Gelişen Kentler Zirvesi’nden sonra bir adım da yurtdışına yönelik bir organizasyon için geldi.

Enstitü ile işbirliği
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa büyükşehir belediyeleri, dünyanın en büyük emlak fuarı olarak nitelendirilen ve Fransa’nın Cannes kentinde gerçekleştirilen MIPIM’e çıkartma yapmaya hazırlanıyor. Organizasyon, dünyanın en önemli şehircilik enstitülerinden biri olan Urban Land Istitute’nün Türkiye temsilcisi Haluk Sur’un yönlendiriciliğinde gerçekleştirilecek. MIPIM’e Türkiye standı kurmaya hazırlanan TOKİ ve büyükşehir belediyelerinin yetkilileri, Türkiye’nin yatırım fırsatları hakkında yabancı yatırımcıları bilgilendirecek.

Devler orada olacak
Fransa’nın Cannes kentinde 16-19 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek MIPIM fuarı emlak alanında dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olarak gösteriliyor. MIPIM, dünya genelinde dev gayrimenkul geliştirme şirketleri ve emlak zincirlerinin yanı sıra, fuar emlak fonları ile bankacılar için de buluşma noktası olarak değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

GYODER DE HAZİRANDAKİ FUARA ÇALIŞIYOR
Gayrimenkul alanında Türkiye’nin en büyük organizasyonu olan GYODER de büyükşehirlerdeki yatırım fırsatlarını yerli ve yabancı yatırımcılara açmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Kuruluşun bu yöndeki en önemli çalışması ilkini ocak ayında Bursa’da düzenlediği ‘Gelişen Kentler Zirvesi’ oldu. Önümüzdeki aylarda ikinci etkinliği düzenlemeye hazırlanan kurum, öte yandan haziran ayında düzenleyeceği İstanbul Emlak Fuarı ile yabancı yatırımcıları İstanbul’a çekmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

SAMA DUBAİ’NİN İLK FLÖRTÜ
MIPIM, önemli iş bağlantılarının gerçekleştirildiği organizasyonlardan. Bunlardan biri de Türkiye’ye 5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlayan Dubai Şeyhi El Maktum’un şirketi Sama Dubai ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilk flörtünü 2005 yılında MIPIM’de yapmalarıydı. Sama Dubai kurmaylarının İBB standını ziyaretlerinin ardından ekim ayında Dubai Şeyhi El Maktum Türkiye’ye gelerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İBB Başkanı Kadir Topbaş ile İstanbul’da yatırım fırsatları üzerine görüşmeler yapmıştı.
Ayrıca, İBB ile El Maktum’un şirketi arasında, detayları basına ve kamuoyuna açıklanmayan bir protokol imzalanmıştı. Elde edilen verilere göre, iki kuruluş arasındaki protokolde bir GYO da kurulması öngörülmüştü. Ancak, bu proje hayata geçirilememiş, ardından, 2006 yılında Levent İETT arsasının ihalesine en yüksek teklif Sama Dubai’den gelmişti.

Haramidere’nin kârlı AVM’si ağustosta açılıyor
Torunlar AVM Yatırım’ın 200 milyon dolarlık yatırımla Haramidere’de geliştirdiği AVM’nin ağustos ayında ziyaretçilere açılması bekleniyor. AVM’nin en belirgin özelliklerinden biri de dört mevsim kış sporlarının yapılabilecek olması.
Haramidere’de yapımı sürdürülen, 200 milyon dolarlık yatırım büyüklüğü olan ve 96 bin metrekare kiralanabilir alanı ile Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olarak gösterilen AVM, ağustos ayında ziyaretçilere açılacak.
Haramidere’de E-5 ve TEM otoyollarının kavşak noktasında bulunan, ilk halkada yaklaşık 3.5 milyon, ikinci halkada ise 7 milyon kişiye hitap edebilecek lokasyonda yer alan projede dört mevsim kış sporları ve eğlence imkanı sunan snowpark yer alacak.

‘Artık değişim kaçınılmaz’
AVM içerisinde 365 gün 24 saat kar yağan snowpark, 4 bin 200 metrekarelik alan üzerinde yer alacak.
Haramidere’deki AVM’nin değişimin bir parçası olarak gösterenTorunlar Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkana Aziz Torun, AVM’lerin boyut değiştirdiğinin altını çizdi. Torun, “Haramidere projesi, değişimin öncüsü olacak.Yaşanan rekabet ve değişen müşteri ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda AVM sektöründe değişim artık kaçınılmaz.” diye konuştu.

Martı’nın borsaya 115 milyon dolarlık uçuşu

GÜNÜN PROJESİ
Finans merkezinin 350 metre yakınında

Ataşehir, pek çok açıdan konutta yatırım yapılabilecek ilçeler arasında yer alıyor. İlçenin bu durumu, onu, konut yatırımcıları açısından da ilginç kılıyor. Bu yatırımcılardan biri de Kılıç İnşaat. Şirketin Ataşehir’de inşa ettiği Platin Konutları isimli proje, 2 blokta toplam 44 konuttan oluşuyor.
Yoğun yaşamdan hoşlanmayanlar için ideal örneklerden biri olan siteden konut satın almanın en önemli avantajlarından biri de, yüzde 30 peşinle, vade farksız 50 ay taksit imkanı sunulması. Ayrıca kişiye özel ödeme planlarının da hazırlanması ve tapu tesliminin hemen yapılması diğer avantajlar olarak ön plana çıkıyor.
3 ayrı tip dare için 3 ayrı ödeme planı
Projedeki fiyat aralıkları 160 bin TL ile 260 bin TL arasında değişiyor. Platin Konutları’ndaki 80 metrekarelik 2+1’ler için belirlenen fiyat seviyesi 160 bin TL’ye satılıyor. Bu daireleri 50 bin TL peşinatla ve 1 yıl sonra yapılacak 30 bin TL’lik ara ödemeyle ve 50 ay boyunca sıfır faiz taksit imkanıyla alabimek mümkün. Aylık taksitler ise 1.600 TL’den başlıyor.
92 metrekarelik 3+1’ler için belirlenen fiyat 200 bin TL. Ödeme planı ise 65 bin TL peşinatın yanı sıra 1 yıl sonra yapılacak 35 bin TL’lik ara ödemeyi kapsıyor. Taksitler, 50 ay boyunca 2 bin TL olarak belirlendi.
Projedeki en büyük alanlı daire olan 113 metrekarelik 3+1 konutların fiyatları 260 bin TL. 3+1’lere 80 bin TL peşinat ödeyerek ve 1 yıl sonra 50 bin TL’lik ara ödeme yaparak sahip olmak mümkün. Taksitler yine 50 ay boyunca sıfır faizle 2 bin 600 TL seviyesinden belirlendi.
Yaşamın Aralık 2010’da başlayacağı projede satışlar devam ediyor. Proje, İstanbul’un Finans Merkezi olarak belirlenen İFM’ye 350 metre mesafede bulunuyor.

NEDEN CAZİP?
- İstanbul’un yeni finans merkezi olarak konumlandırılan bölgeye sadece 350 metre uzaklıkta.
- Ödemelerde 50 ay boyunca sıfır faizle taksit yapılması önemli bir avantaj.
- Küçük site sevenler için ideal

Elimde zaten yeterince proje var
Emlak Konut GYO, 22 Şubat Pazartesi günü Doğu Ataşehir’in son büyük arsasının satışı için bir ihale gerçekleştirdi. 99 bin metrekarelik arsa için yapılan ihalenin ilk turunda en yüksek satış hasılatını 863 milyon TL ile Avrupa Konutları önerdi. Şirketin Emlak GYO’ya önerdiği pay ise yüzde 30.5 oldu.
Ancak, bu ihalede gözler emlak sektörünün en büyük isimlerinden biri olarak anılan Ağaoğlu’nu aradı. Ağaoğlu’nun katılmasına kesin gözüyle bakıldığı ihaleye katılmaması sürpriz olarak değerlendirildi. Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ise ihaleye katılmama nedenini zaten son derece yoğun bir şekilde projeler üzerinde çalışmaları nedeniyle açıkladı. Ağaoğlu, şöyle konuştu: “Elimizde yeterince proje var. 2010’da hedeflerimiz büyük. Neredeyse 10 projeyi satışa çıkaracağız. 1 milyar 400 milyon TL ciro yapmak istiyoruz. Bu şartlar altında Ataşehir bize cazip görünmedi.”

‘Ataşehir’in rekoru bizde’
Öte yandan, Ağaoğlu My Towerland ile Batı Ataşehir’deki en büyük konut projesine yaşam verdiklerine dikkat çeken Ağaoğlu, “Batı Ataşehir’de hayata geçirdiğimiz My World ile bu bölgede en fazla konut yapma rekoru yine bizdeydi. Buradaki konut sayımız 3 bin 750 idi. Ayrıca, bu projede hasılat paylaşımı modelinde en fazla konut ve en yüksek ciro rekoru hala kırılamadı. Elimizde bu kadar proje varken, bir de Doğu Ataşehir’in ticaret merkezini inşa etmek bize cazip görünmedi. İhaleyi kazandıktan sonra süprizlerle karşılaşmak istemedik. Bunun için ihaleye katılmadık” dedi.