Ekonomi ‘Mecburen sahadayız iş kooperatiflerin’

‘Mecburen sahadayız iş kooperatiflerin’

27.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son dönemde yükselen gıda fiyatlarına karşı başlatılan tanzim satış uygulamasında ürün yelpazesinin genişlediğini, sebzelere, elma ve bakliyatın da eklendiğini belirterek, sorunun kesin çözümünün ise kooperatifçilikte olduğunu söyledi.

‘Mecburen sahadayız iş kooperatiflerin’

Pakdemirli, dün Anadolu Ajansı Editör Masası’nda yaptığı açıklamada, üreticinin alın teriyle ürettiği domatesin 3 liradan alıcı bulduğunu, ancak İstanbul’daki, “Ayşe Teyze’nin” aynı domatesi 9.5-10 liradan yediğini belirterek, çarenin kooperatiflerin sahaya inmesi olduğunu dile getirdi. Pakdemirli, “Türkiye’deki sera alanlarını iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu yaparsak fiyatlardaki dalgalanmaları minimuma düşürmüş olacağız. Bence hem markette hem de halde tüketicinin ulaştığı fiyatlarda yüzde 40-50 indirim olmuştur. Bu anlamda bence iş neticeye ulaşmıştır. Maksat hasıl oldu. İsteyenler istediği kadar eleştirsin, özneden çok yüklemle uğraşıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

‘Neşter atacağız’

Sebze ve meyvede tanzim satışlara en fazla 15-20 gün daha ihtiyaç olacağını düşündüklerini ifade eden Pakdemirli, “Ondan sonraki dönemde tanzim satış noktalarındaki satışlar gelecek talebe bağlı” dedi. Kooperatif sistemine neşter atacaklarını bildiren Pakdemirli, “Ne yazık ki bizim kooperatif ekosistemimiz biraz dağınık. Bir sürü içi boş kooperatif var. Devlet mecbur kaldığı için sahaya iniyor ama bu iş kooperatiflerindir. Tarım Kredi’nin de kooperatif düşüncesi var. Belki biraz daha belediyelerin kooperatiflere yer vermesiyle 200-300 ürünün gerçek modellerle tanzim satış noktalarında satılması söz konusu olmalıdır” dedi.

Pakdemirli, Hal Yasası ile ilgili dünyadaki çeşitli örneklerin incelendiğini söyledi. Hal Yasası’na, “süper bir anlam” da yüklenmemesi gerektiğini vurgulayan Pakdemirli, bu yasayla bütün problemlerin çözülmeyeceğini, kooperatiflerin, Perakende Yasası’nın da devreye konulmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Ette tanzim yok, ESK var

Kırmızı etin tanzim noktalarında satılıp satılmayacağı konusundaki soru üzerine Pakdemirli, etle ilgili zaten tanzim noktaları bulunduğunu ifade ederek, “Bu, Et ve Süt Kurumu’muzdur. Vatandaşımız buralara gelip ihtiyacı olan eti alıyor” diye konuştu. Ucuz et ve kıymanın 81 ilde teşkilatı olan üç zincir mağazada satıldığını anlatan Pakdemirli, şunları söyledi:

“Onun için buna özel bir tanzim yapmayı gerekli görmüyorum. İleride tanzim nevi kooperatif marketlerde bu işin satışı söz konusu olabilir” dedi.

KENEVİR EYLEM PLANI

Türkiye’de 19 ilde kenevir ekimi yapıldığını dile getiren Pakdemirli şunları söyledi:

“Devletin bunu almayla ilgili bir plan ve programı yok. Cumhurbaşkanımızın verdiği yön doğrultusunda üretimle ilgili çalışmalarımızı artırdık. 100 milyon doları aşkın yatırım yapmayı taahhüt eden yatırımcılarımız kenevir ekimi için müsaade istiyor. Onları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza yönlendiriyoruz. Müsaadesini veriyoruz. Kenevirle ilgili Külliye’nin hazırlamış olduğu bir eylem planı var.”