Ekonomi Medyaya karşı sindirme kampanyası var, endişeliyiz

Medyaya karşı sindirme kampanyası var, endişeliyiz

01.12.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Dünya Gazeteler ve Haber Yayıncıları Birliği, 62’nci Dünya Gazete Kongresi’nde yaptığı açıklamada, Türkiye’de gazeteciler ve bağımsız medyaya karşı artan adli girişimlerden endişe duyduklarını bildirdi

Medyaya karşı sindirme kampanyası var, endişeliyiz

Dünya Gazeteler ve Haber Yayıncıları Birliği (WAN-IFRA) Yönetim Kurulu, Türkiye’de gazeteciler ve bağımsız medyaya karşı artan adli girişimler ve sindirme eylemlerinden büyük endişe duyduklarını açıkladı. WAN-IFRA 120’yi aşkın ülkede, 3.000 medya şirketi, 18.000 yayın, 15.000 internet sitesini temsil eden bir organizasyon.
Hindistan’ın Hayderabad şehrinde düzenlenen 62’nci Dünya Gazete Kongresi’nde bir araya gelen WAN-IFRA yönetimi Türkiye ile ilgili şu açıklamayı kaleme aldı:
- “Maliye Bakanlığı bu yıl Doğan Medya Grubu’na vergi usulsüzlükleri nedeniyle 3.8 milyar doları bulan cezalar verdi. Grup, bütün suçlamaları reddediyor. Davanın siyasi motivasyonu olabileceğine ve Doğan medyasını susturmayı hedeflediğine inandıracak gerekçeler var.
- Hükümeti devirmeyi planladığından şüphelenilen gizli bir suç ağı olan Ergenekon’a yönelik halen devam eden soruşturmada, 2007’den beri düzinelerce gazeteci tutuklanarak hapse konuldu.
- Bugün gazetesi Ankara muhabiri ve televizyon yorumcusu Adem Yavuz Arslan, Ergenekon’da ordunun dahlini konu alan bir haberi nedeniyle Ekim 2009’da tutuklandı ve 9 saat gözetim altında tutuldu. Mahkemesi sürüyor.
- Star gazetesi köşe yazarı Şamil Tayyar, Ergenekon şüphelisi gazeteci Güler Kömürcü’nün özel hayatının gizliliğini ihlal gerekçesiyle 15 ay hapis cezası aldı. Ceza ertelendi. Tayyar, Ergenekon davasındaki iki birey arasındaki telefon dinleme kayıtlarını yazdığı için de hakaret suçundan para cezasına çarptırıldı.
- Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve internette yayımlanan Toplumsal Haber’in köşeyazarı Neriman Aydın, Türk hükümetini devirmeye teşebbüs suçlamasıyla Mart 2009’da ikinci kez tutuklandı. Balbay’ın mahkemesi sürüyor.
- Savcılar, karşıt görüşleri bastırmak ve davanın haberleştirilmesini tıkamak için sistematik bir biçimde medya ve gazetecilere karşı, haberlerin mahremiyeti ve yargı bağımsızlığını ihlal ettiği gerekçesiyle bugüne kadar 3.845 soruşturma başlattı.
- WAN-IFRA Yönetim Kurulu, Türk yetkililerine medya ve gazetecileri sindirme kampanyası kesmeye ve vergi yasaları dahil yasal kuralların adil ve şeffaf biçimde uygulanmasını, basını sindirmek için kullanılmaması çağrısını yapıyor. Türk hükümetini hukuk düzenine sıkı şekilde uymaya, ifade ve basın özgürlüğünün uluslararası standartlarını yerine getirmeye çağırıyor.”


5 ülkeye özgür basın çağrısı
122 ülkeden 18 bin yayını temsil eden bir sivil toplum kuruluşu olan Dünya Gazeteler ve Haber Yayıncıları Birliği (WAN-IFRA), Türkiye ile birlikte Rusya, Çin, Küba ve Pakistan yönetimlerine de basın özgürlüğü ihlalleriyle ilgili çağrılarda bulundu.
RUSYA:
Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’e seslenen WAN-IFRA, Rusya’da yolsuzluk ve insan hakları ihlallerini araştıran birçok gazetecinin cinayetlere kurban gittiğini belirterek, Medvedev’in kişisel olarak konuyu araştırmasını ve suçluları yargı önüne taşımasını istedi.
ÇİN:
Çin’de sansürün çok yaygın olduğunu, twitter ve facebook’un bile sansür edildiğini dile getiren WAN-IFRA,
Çin yönetiminden basın özgürlüğü önündeki engelleri kaldırması ve hapisteki tüm gazetecileri serbest bırakmasını istedi.
KÜBA:
Küba’da ise Raul Castro hükümetinin bağımsız gazetecilere baskı uyguladığını, 27 gazetecinin hapiste olduğunu belirten WAN-IFRA, Küba’nın bir an önce uluslararası basın özgürlüğü standartlarına geçerek, gazetecileri serbest bırakması çağrısında bulundu.
PAKİSTAN:
Pakistan’da ise bu yılbaşından itibaren 8 gazetecinin öldürüldüğünü belirten WAN-IFRA, bu ülkenin medyanın en çok tehdit altında bulunduğu yerler arasına girdiğini açıkladı. WAN-IFRA, Pakistanlı yetkililerden gazeteciler için daha güvenli bir ortam yaratması çağrısında bulundu.