Ekonomi Memurlar da zekâtlık oldu

Memurlar da zekâtlık oldu

09.11.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Konya Müftülüğü’ne göre, ‘durumu kötü olan memurlara fitre ve zekat verilebilir’

Memurlar da zekâtlık oldu

Memurlar da zekâtlık oldu

Konya Müftülüğü’ne göre, ‘durumu kötü olan memurlara fitre ve zekat verilebilir’

FEVZİ KIZILKOYUN Konya DHA

Konya Müftülüğü Fetva Komisyonu, ‘memurlara da zekât verilebileceğini’ açıkladı. Memurların, kendilerine fitre ve zekât verilip verilmeyeceği şeklindeki soruların yoğunluğunu gören Fetva Komisyonu, konuyu incelemeye aldı. Komisyon kararını da açıkladı: Geçimini sağlayacak kadar geliri olmayan memura da fitre ve zekât verilebilir.

Diyanet: Verilebilir
Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri de fitre ve zekâtta önceliğin ‘hiçbir geliri olmayanlarda’ olduğunu belirttiler. Yetkililer, "Ancak aldığı maaşla geçinemeyen memura da verilebilir" dediler. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Aydın da 210- 250 milyon lira maaş alan memurun fakirlik sınırında olduğunu ve zekât yardımı yapılabileceğini kaydetti.

Memur ‘açlık’ sınırında
Devlet Planlama Teşkilatı’nın ‘Yoksullukla Mücadele’ konulu özel ihtisas komisyonunun incelemelerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 38’i günlük 1.5 dolardan daha az para kazanıyor. Dört kişilik bir ailede bu rakam aylık 300 milyon liraya denk geliyor. Türkiye’de memur maaşları ile ilgili son rakamlar memurların önemli bir kesiminin bu grupta yer aldığını gösteriyor.

İstanbul Müftüsü Taş: Memura zekât düşmez
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız İstanbul Müftüsü Necati Tayyar Taş ise ‘memura zekât düşmez’ görüşünde. Taş, "Hiçbir sosyal güvencesi olmayan, kirada oturan, işi olmayan ve bulamayan, ekmek parasına muhtaç olan, 2 - 3 çocuk okutan, yakacak alamayan, meşru ihtiyaçları için bile alışveriş edemeyen pek çok fakirimiz varken, az da olsa maaşı, sosyal güvencesi olan memurumuza bugünkü şartlarda zekât ve fitre düşmez" dedi.




EKONOMİ