Ekonomi ‘Merkez Bankası’nda yeni Başkan: Karahan

‘Merkez Bankası’nda yeni Başkan: Karahan

03.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son dönemde tartışmaların odağında olan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, görevden affını talep ettiğini açıkladı. Erkan’ın yerine başkan yardımcılarından Fatih Karahan atandı.

‘Merkez Bankası’nda yeni Başkan: Karahan

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, dün akşam görevinden ayrıldı. Amerika’dan Türkiye’ye geri dönerek 8 Haziran 2023 tarihinde, yeni ekonomi yönetimi kadrosunda, sürpriz bir şekilde Merkez Bankası başkanlığına atanan Erkan’ın ayrılık kararı, son dönemde yaşanan tartışmaların ardından geldi. Erkan’ın yerine başkan yardımcılarından Dr. Fatih Karahan atandı. 

Haberin Devamı

Şimşek: Şahsi kararıdır 

Erkan’ın görevden affını istediğini açıklamasının hemen ardından Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürütülen ekonomi programımız, kesintisiz ve kararlılıkla devam etmektedir. Cumhurbaşkanımızın ekonomi ekibimize ve uyguladığımız programımıza desteği ve güveni tamdır” dedi. Şimşek, şöyle devam etti: “Merkez Bankası eski Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın aldığı karar tamamen şahsidir ve kendi takdirleridir. Aldığı bu kararı saygı ile karşılıyor ve ülkemize sunduğu kıymetli hizmet ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Yeni Merkez Bankası Başkanı ve ekibine başarılar diliyorum. Güçlü işbirliği ve koordinasyon içinde fiyat istikrarı hedefimize emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz.” 

Haberin Devamı

Başkanlık görevinden ayrılık kararını yaptığı açıklamayla duyuran Hafize Gaye Erkan, şunları kaydetti: “Bugüne kadar yorulmadan gece gündüz görevimin başında yer aldım. Gelinen noktada ekonomi programımız meyvelerini vermeye başlamıştır. Rezervlerimizdeki artış, ekonomik veriler ile enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler bu başarının kanıtıdır. Ancak son dönemde ahsıma yönelik büyük bir itibar suikasti kampanyası düzenlenmiştir. Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için Sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum.” 

Erkan’ın yerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Fatih Karahan atandı. Karahan’ın atanmasına ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Yeni Başkan 1982 doğumlu

42 yaşındaki Fatih Karahan, 2006’da Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Endüstri Mühendisliği’ni bitirdi. Ardından Pennsylvania Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora yaptı. New York Fed’de ekonomist olarak işe başladı, Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde ders verdi. 2022’de Amazon.com’da kıdemli ekonomist ve Başekonomist olarak görev yaptı. Karahan, 28 Temmuz 2023’te Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanmıştı.