Ekonomi Metro, uygunsuz bulduğu 8 ürünü raftan kaldırdı

Metro, uygunsuz bulduğu 8 ürünü raftan kaldırdı

23.06.2009 - 15:29 | Son Güncellenme:

.

Metro, uygunsuz bulduğu 8 ürünü raftan kaldırdı

Metro Türkiye, “Gıda ile Temas Eden Ürünlerin Güvenliği Projesi” kapsamında insanla doğrudan temas eden elektrikli / elektriksiz olmak üzere incelemeye aldığı 4 bin 383 üründen 451’ini analiz ettiğini ve bu kapsamda uygunsuz çıkan 8 ürünü raflardan kaldırıldığını açıkladı.
Metro Türkiye’nin 150 bin lira bütçe ayırarak gerçekleştirdiği test için ayrıca semt pazarlarından 32 adet değişik ürün üzerinde dee hammadde analizi yapıldı. Test sonucuna göre durumu en vahim olan aletin kebap şişleri olduğu bildirildi.
Metro Türkiye’nin “Gıda ile Temas Eden Ürünlerin Güvenliği” konulu basın toplantısında konuşan Metre CC Türkiye Genel Müdür Hakan Ergin, bu testlerle insanla doğrudan temas eden ürünlerde risk şiddeti ve olasılığını değerlendirdiklerini bildirdi.

EKMEK KIZARTMA MAKİNASI KEK VE PİZZA KALIPLARI RAFLARDAN KALKTI
2008 yılı Ekim ayında başlatılan çalışma kapsamında 62 tedarikçiye Ocak ? Şubat aylarında Türkçe ve İngilizce olmak üzere bir mektup gönderdiklerini söyleyen Ergin, bu mektupla ürünlerin kimyasal limit değerlerini istediklerini bildirdi. Bu firmalardan bir kısmının analiz raporu gönderirken, bir kısmının Metro Türkiye’nin yapmasını istediğini, bir kısmının ise hiç bilgi vermediğine değinen Ergin, “Bunun üzerine bizden analiz isteyen ve hiç bilgi vermeyen firmalara ait ürünlerin analizlerini biz yaptık. Bu kapsamda incelemeye aldığımız 4 bin 383 üründen 451’i test edildi. Bu sonuca göre 1.77 oranında uygunsuz bulunan 8 ürünü raflardan kaldırdık. Ekmek kızartma makinası, kek kalıbı ve pizza kalıbı gibi ürünler raflardan kaldırıldı” dedi.

KEBAP ŞİŞLERİ EN UYGUNSUZ ALET OLDU
İstanbul’da pazarlar ve restaurantlardan 32 değişik ürün topladıklarını dile getiren Ergin, “Onların da hammaddesini analiz ettirdik. Topladığımız 32 üründen tahta kaşık, su bardağı gibi gıdayla temas eden ürünlerin 20’si uygunsuz çıktı. Bunlarda uygunsuzluk yüzde 62.5 olarak belirlendi” dedi. En vahim olanların ise kebapçı şişleri olduğuna belirten Ergin, kanat şişi, çöp şiş, kısa burgu kuşbaşı tavuk şişlerinde ağır metallerin, tavuk şişi ve adana şişinde korozyona rastlandığını söyledi. Ayrıca çatal, bıçak, çay kaşığı, paslanmaz çelik bıçak gibi mutfak ürünlerinde ağır metal ortaya çıktığını söyleyen Ergin, bazı kebapçı ve restaurantların kullandığı servis tabaklarının ise melamin oldğunun anlaşıldığını belirtti. Ergin, Melamin maddesi, bebeklerde ölümlere, yetişkinlerde böbrek yetersizliğine neden oluyor ve kanserojen madde içermektedir” dedi.

KURŞUNKALEM OYUNCAK KAPSAMINA ALINDI
Metro Cash & Carry Türkiye Kalite Güvence Grup Müdürü Tülay Özel ise geçen yıl okul çocuklarının kullandığı kurşun kalem, silgi, beslenme kabı gibi kırtasiye ürünlerinin de analiz edildiğini vurguladı. Bu kapsamda kurşunkalemde fitalatların tespit edildiğini açıklayan Özel, “Plastik ürünlerin yumuşatılmasında ve boyalarda kullanılan fitalatlar, kanser,böbrek ve karaciğer bozuklukları, astım, metabolizma ve büyüme dengesizlikleri gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor” dedi. Bu test sonuçlarını Sağlık Bakanlığı’na götürdüklerini belirten Özel, “Sağlık Bakanlığı, kurşun kalemi de oyuncak statüsüne aldığını açıkladı. Oyuncaklarda kullanımı sınırlandırılmış olan fitalatlar kalem, silgi, beslenme kabı gibi kırtasiye ürünlerinde de sınırlandırılmış oldu artık” dedi.