Ekonomi Milli Tank Projesi imzalandı

Milli Tank Projesi imzalandı

29.07.2008 - 19:28 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan: Ordunun modernizasyonu milli imkanlarla yapılacak

Milli Tank Projesi imzalandı

SAVUNMA Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülen Altay Milli İmkanlarla Modern Tank Üretimi Projesi, Sakarya'nın Arifiye Beldesi'nde kurulu, ana yüklenici Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle imzalandı. Başbakan Erdoğan son terör olaylarını lanetlediği konuşmasında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyonunun bundan böyle büyük oranda milli imkanlarla yapılmaya çalışılacağını söyledi.
Otokar'ın ilk Türk Ana Muharebe Tankı'nın tasarımı, geliştirilmesi, entegrasyonu, prototip üretimi, testi, kalifikasyonu ve proje kapsamındaki tüm faaliyetlerden Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na karşı tek sorumlu olacağı projenin imza töreni yapıldı. Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı M. Vecdi Gönül, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding Savunma Sanayii ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Atilla Işık, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman da hazır bulundu. Törene ayrıca projeye teknik destek sağlamak üzere seçilen Kore Cumhuriyeti'ni temsilen Milli Savunma Bakanı Sanghee Lee, projede alt yüklenici olarak görev alacak Aselsan, Hyundai-Rotem, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Roketsan üst düzey yöneticileri katıldı.
Arifiye Beldesi'ndeki Otokar Fabrikası'na helikopterle gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Güngören'de pazar akşamı yapılan bombalı saldırılarda yaşamlarını yitirenlere başşağlığı diledi. Başbakan Erdoğan, genç- yaşlı, çoluk- çocuk demeden masum insanları hedef alan törörün amacına ulaşamayacağını, milletin bu olayları gerçekleştirenlere karşı, doğrudan veya dolaylı olarak destek verenlere karşı mücadele azmini arttırdığını söyledi.
Hiçbir kişi ve örgütün terör amacına ulaşamayacağını vurgulayan Başbakan Erdoğan, daha sonra ‘Milli Tank Projesi'ne değindi. Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
“Hepinizin malumları olduğu üzere, ülkemizin yürüttüğü aktif dış politika ve stratejik jeopolitik konumu, güçlü bir silahlı kuvvetleri ve bu silahlı kuvvetleri her alanda destekleyebilecek yetkinlikte ulusal savunma sanayiinin varlığını zorunlu kılmaktadır. Bu gerçeğin bilinciyle, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin modern silah ve araç- gereç ihtiyacının karşılanmasına, ömür devrini tamamlamış sistemlerin yenilenerek kuvvetlerin kullanımına sunulmasına ve bu faaliyetlerin mümkün olduğunca ulusal sanayi imkan ve kabiliyetlerini kullanan bir yaklaşımla gerçekleştirilmesine öncelik verilmektedir. Bu önceliğe uygun olarak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarının karşılanması kapsamında, son yıllarda başlatılan ve sözleşmesi imzalanan projelerle modern ve caydırıcı ordu, diğer yandan güçlü savunma sanayii altyapısının tesisi konusunda somut adımlar atılmıştır. Geçtiğimiz aylarda ülkemizde savaş gemilerinin ve taarruz helikopterlerinin üretimini öngören projelerin başlangıcına hep birlikte şahit olduktan sonra, bugün de Türk savunma sanayiinin kara araçlarında ulaşmış olduğu teknolojik seviyenin kritik bir göstergesi ve bu somut adımların önemli sonuçlarından biri olan Altay Milli Tank Projemizin imza töreni için bir araya gelmiş bulunmaktayız.”
Başbakan Erdoğan Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan ve teknolojik, fiziki ve ekonomik ömürleri azalan tankların yerine kullanılmak üzere 3'üncü nesil tankların yurt içi imkan ve kabiliyetlerle tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi amacıyla gerçekleştirilen ‘Altay Projesi'nin, Türkiye'nin savunma sanayii alanında belirlediği hedeflere ulaşması açısından kritik bir eşiğe işaret ettiğinini anlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöye devam etti:
“Bu kritik eşik, teknolojik açıdan en karmaşık askeri kara platformu olarak nitelenen ana muharebe tankının milli imkanlarla tasarlanmasını öngören Altay Projesi ile aşılacaktır. Gelinen nokta itibariyle, Türk kara araçları için hedef, bundan sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarının hafif zırhlı araçlardan ana muharebe tankına kadar tamamının Türkiye'den karşılanması ve dünyanın önde gelen üreticileri arasına girilmesine yönelik stratejilerin belirlenmesi olmalıdır. Ülkemizin seçkin sanayii kuruluşlarından Otokar firması ana yükleniciliğinde gerçekleştirilecek proje kapsamında, Türk savunma sanayiinin bütün yetenekleri kullanılacak ve başta atış kontrol sistemleri, silah ve zırh donanımı olmak üzere birçok yüksek teknoloji içeren alt-sistem mühendislerimiz tarafından tasarlanacaktır. Altay Projesi gerek Silahlı Kuvvetlerimize kazandıracağı modern harekat yeteneğinin, gerekse askeri kara platformları alanında elde edilen endüstriyel yetkinliğin daha ileri seviyelere taşınmasının yanı sıra, sağlayacağı ihracat potansiyeli çerçevesinde de önem arz etmektedir. Proje ile dünyanın sayılı tank üreticileri arasında yerini alacak olan Türkiye, Türk savunma sanayii ürünü olan zırhlı ve taktik araçlara ilave olarak ana muharebe tankını dost ve müttefik ülke silahlı kuvvetlerine ihraç edebilecek konuma ulaşacaktır.”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk savunma sanayiinin dünya ölçeğinde rekabet edebilir bir kapasiteye ulaşmasının önemli adımları olarak değerlendirilmesi gerektiğini, savunma sanayi alanında ülkemizin dış politika öncelikleri paralelinde ortak çıkarlara dayalı işbirliği modellerinin geliştirilmesi ve uygulamaya geçirilmesinin hedeflendiğini vurguladı. Başbakan Erdoğan, “Bu doğrultuda, proje kapsamında dost ve kardeş ülke Kore Cumhuriyeti ile gerçekleştirdikleri işbirliğinin ülkeler arasındaki dostluğun ulaştığı noktayı göstermek açısından önemlidir. Ülkemiz savunma sanayiinin geliştirilmesi için atılacak adımlara hükümetimiz tarafından kararlılıkla devam edilecek olup, Türk Silahlı Kuvvetleri modernizasyon ihtiyaçlarının büyük oranda milli imkanlarla karşılanması öncelikli hedefimiz olacaktır” diye devam etti.
Başbakan Erdoğan, bölge barışının korunmasına da korunmasına da destek olacağını belirttiği Altay Tankları'nın 78.5 ay sonra geliştirileceğini hatırlatırken bunun çok uzun bir süre olduğunu belirterek bu sürenin kısaltılmasını istedi. Başbakan Erdoğan'ın konuşması ardından proje imza olarak resmen yürürlüğe girmiş oldu.

GURUR VE PRESTİJ PROJESİ
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Türkiye'nin milli savunma sanayii stratejisinde çok önemli olan Milli Tank Projesi'nde Koç Topluluğu şirketinin tercih edilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Koç, “Hepimiz için gurur ve prestij projesi” diyerek şunları söyledi:
“Bu projenin savunma sanayii kara platform geliştirme ve üretim sahasına büyük ivme getireceği şüphesizdir. Türkiye'nin kendi bölgesinde lider olması için istikrarlı yönetime, büyüyen ekonomiye ve kuvvetli bir silahlı kuvvetlere ihtiyacı vardır. Günümüz tehditleri ve modern savaş alanı şartları göz önüne alındığında modern ve güçlü ordu için insan gücünün yanı sıra teknolojik olarak üstün, yönelecek tehditleri bertaraf edecek yetenekte olan modern ekipmanlar, araç ve gereç gereklidir. Bu hususta da kendi kaynak ve kabiliyetlerimizi geliştirmemiz, kendi teknolojimizi yaratmamız şarttır. Ancak, bu şekilde çağı yakalayabilir, savunma sanayiinde sürekli gelişme sağlayabiliriz. Arzuladığımız bu noktaya gelebilmemizde, milli savunma sanayiimizin yetkinlik ve kapasitelerini geliştirmeleri açısından, büyük katkıları ve sorumlulukları olacaktır. Başarı için uzun vadeli yaklaşım, vizyon ve liderlik gerekir. Biz Koç Topluluğu olarak savunma sanayiinde uzun süredir emek ve kaynak harcıyor ve bunun sonucu olarak da büyük başarılara imza atıyoruz. Otokar, RMK Marine, Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri şirketlerimiz ile ülkemiz savunma sanayiinin ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde uluslararası rekabetin bir parçası olarak uzun vadede bölgeye ihracat yapabilecek seviyeye gelmeyi hedefliyoruz.”
Törende konuşan Koç Holding Savunma Sanayii ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, Otokar'ın, birikim ve teknik imkanları ile fikri mülkiyet hakları Türkiye'ye ait olan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılayacak yeni nesil tank tasarlamak için mühendislik gücü ve Ar-Ge imkanları ile hazır olduğunu söyledi.

FİKRİ VE MÜLKİYET HAKLARI TÜRKİYE'NİN
İmzalanan anlaşma ile Otokar ana yükleniciliğinde geliştirilecek olan ilk Milli Tank Türkiye'nin bu alanda dışa bağımlılığını sona erdirecek. Türkiye Cumhuriyeti, Milli Tank'ın tüm tasarım ve fikri mülkiyet haklarına sahip olacak.
Milli tankın tasarım, geliştirme, entegrasyon, test ve üretimine ilişkin tüm bilgi ve dokümanları içeren ve tankın seri üretimine temel teşkil edecek bir Teknik Veri Paketi, hiçbir kısıtlama olmaksızın ve tüm hakları ile Türkiye Cumhuriyeti'’nin olacak.
Türk savunma sanayiine yeni teknolojiler ve yetenek kazandıracak olan ilk Türk Milli Tankının tasarımı, prototiplenmesi, test ve kalifikasyonu için yaklaşık 500 milyon dolarlık bütçe öngörülüyor.

Haberin Devamı

Pprojenin tarihçesi

* 2005: Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Milli Tank Projesi'nde üretim modelinin belirlenmesi amacıyla 3 firmadan oluşan konsorsiyuma fizibilite çalışması görevini verdi. Yapılan fizibilite çalışması 27 Nisan 2005 tarihi itibariyle tamamlandı ve projenin modeli “gereken alanlarda yurt dışından teknik destek alınarak ana muharebe tankının yurt içinde tasarlanması ve geliştirilmesiö olarak belirlendi.
* Fizibilite sonucu belirlenen modele uygun olarak hazırlanan Teklife Çağrı Dosyası, fizibilite çalışmasında görev alan, aralarında OTOKAR’ın da bulunduğu firmalara 8 Şubat 2005 tarihi itibariyle yayımlandı.
* 2006: Teklifler 17 Temmuz 2006 tarihinde Savunma Sanayii Müsteşarlığına sunuldu.
* 2007: Ana yüklenicinin tayini amacıyla teklif değerlendirme süreci 2 Şubat 2007 tarihi itibariyle tamamlandı. 30 Mart 2007 tarihinde yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında alınan karar gereğince, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın Modern Ana Muharebe Tankı ihtiyacının karşılanması amacıyla başlatılan Milli İmkanlarla Modern Tank Üretimi Projesi’nde Ana Yüklenici  adayı olarak Otokar ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.
* Temmuz 2008: İlk Türk Milli Tankı’nın tasarlanması, prototiplerinin geliştirilmesi, üretilen prototiplerin test edilmesi ve kalifiye edilmesi konusunda sözleşme görüşmeleri tamamlanarak imza aşamasına gelindi. Bu anlaşma seri imalat sürecini kapsamıyor.
* 2008 ve sonrası: Otokar’ın ana yükleniciliğinde ilk Milli Tank için tasarım çalışmalarına başlanacak. Projenin 78,5 ayda tamamlanması hedefleniyor. Proje konsept tasarımı, detay tasarım, prototipleme ve kalifikasyon olmak üzere üç aşamadan oluşacak.

Haberin Devamı

Alt yükleniciler

MİLLİ Savunma Bakanlığı'na karşı ilk Türk Ana Muharebe Tankı'nın tasarımı, prototip üretimi, testi ile diğer alt yüklenicilerin seçimi, ürün kalifikasyonunu ve  projenin uyum içinde yönetilmesinden sorumlu olan Otokar, aşağıdaki alt yükleniciler ile çalışacak. Altay takımı olarak adlandırılan ve bu projede yeralan altyüklenici şirketlerin sorumlulukları aşağıdaki gibi olacak :
1. Tank Atış Kontrol Sistemi, Tank Komuta Kontrol Muhabere Bilgi Sistemi gibi alt sistemler Aselsan tarafından tasarlanarak prototipi üretilecek, Otokar ve Aselsan işbirliği içinde entegrasyon çalışmaları yapılacak.
2. Belirlenen bazı alanlarda Kore’li Hyundai Rotem şirketinden teknik destek ve yardım alınacak; bazı Kore menşei’li alt sistemler Rotem kanalı ile tedarik edilecek.
3. 120 mm’lik 55 kalibre Ana Silah Sistemi, Hyundai Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak MKE tarafından üretilecek. Kalifikasyon testlerinin başarı ile gerçekleştirilmesini müteakip Otokar ve MKE entegrasyon çalışmalarını yürütecek.
4. Modüler Zırh Paketi Hyundai Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak ROKETSAN tarafından üretilecek. Alt Sistem Kalifikasyon Testlerinin başarı ile gerçekleştirilmesini takiben Otokar ve Roketsan işbirliği ile entegrasyon gerçekleştirilecek.
Projenin ilerleyen aşamalarında Altay Takımı’nı oluşturan şirketlere yenileri eklenecek.

Haberin Devamı

Otokar

Haberin Devamı

BU yıl 45'inci yılını kutlayan Türkiye'nin öncü otomotiv şirketlerinden Otokar, kendi teknoloji, tasarım ve uygulamaları ile müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun özel çözümler sunuyor. Koç Topluluğu bünyesinde yer alan Otokar, ticari araçlarda minibüs ve otobüs, treyler ve semi treyler; savunma sanayi için çeşitli tiplerde 4x4 arazi tipi araçlar üretiyor.
Otokar'dan Sonra Sakarya Valili'ne gitti. Çocuklara valilik girişinde oyuncak dağıtıldı. Otobüsteki oyuncak yetmeyince piyasadan yeni oyuncaklar satın alınarak dağıtıldı.