Milliyet Enerji AB, ABD’yle acil anlaşma peşinde

AB, ABD’yle acil anlaşma peşinde

26.04.2023 - 14:08 | Son Güncellenme:

ABD’de yasalaşan Enflasyon Azaltım yasası (IRA) kapsamında, özellikle temiz enerji teknolojilerine verilen sübvansiyon ve teşvikler Avrupa Birliği’ni (AB) alarma geçirdi.

AB, ABD’yle acil anlaşma peşinde

IRA kapsamında şirketleri, teşviklerden yararlanmak için elektrikli araç pillerinin ihtiyaç duyduğu lityum gibi kritik minerallerin belirli bir yüzdesini ABD’den veya onun serbest ticaret ortaklarından temin etmesi gerekiyor. IRA yasası nedeniyle AB merkezli enerji ve otomobil şirketlerinin ABD’ye taşınacağından endişe eden Avrupalı liderler, bir an önce ABD ile anlaşma peşine düştü. Avrupa Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis, Amerikalı muhatabıyla yaptığı görüşmenin ardından, IRA’daki “ayrımcı unsurları ele almak” ve Washington’la kritik hammadde anlaşmasını “mümkün olan en hızlı şekilde” yapmak istediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Kanada Maliye Bakanı Chrystia Freeland de IRA sebebiyle “endişe” yaşadıklarını belirterek, “sübvansiyon savaşları” uyarısında bulunmuştu. Geçtiğimiz yıl, Washington yönetimi, ABD yapımı elektrikli araçlar ve piller için vergi indirimleri de dahil, Amerika’nın enerji dönüşümü için yaklaşık 370 milyar dolarlık sübvansiyon veren yasayı onaylamıştı.