Ekonomi Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! Refah payı artışı yapılacak mı? En düşük emekli maaşında tahminler değişti

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! Refah payı artışı yapılacak mı? En düşük emekli maaşında tahminler değişti

07.04.2024 - 08:17 | Son Güncellenme:

Mart ayı enflasyon rakamının netleşmesiyle birlikte emeklilere zam için son 3 veri kaldı. Peki emeklilere 6 aylık enflasyon verisinin açıklanmasının ardından refah payı verilecek mi? Ekonomist Muhammet Bayram cevapladı.

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor Refah payı artışı yapılacak mı En düşük emekli maaşında tahminler değişti

Milliyet.com.tr/ Milyonlarca emeklinin gözü kulağı yapılacak zam oranına çevrildi. Mart ayı enflasyon rakamının netleşmesiyle birlikte emeklilere zam için son 3 veri kaldı. Peki en düşük emekli maaşına zam yapılacak mı? Beklentiler neler? İşte detaylar...

Haberin Devamı

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: "Cumhurbaşkanı 2024 yılında emekliler yılı ilan etmişti. Bu kapsamdada seçim öncesi bazı indirimler, emeklilere ilişkin güzel haberler verildi. Bu indirimler zincir marketlerde, kooperatif marketlerde, devlet demiryollarında, uçak şirketlerinde, otobüs şirketlerinde indirim yapılacak. Yine kültürel sanatsal faliyetlere ilişkin emeklilerimizin başka illeri başka yerleriş görmesi adına turlar düzenlenecek ve indirimler yapılacak.

EMEKLİLERE REFAH PAYI VERİLECEK Mİ?

3 aylık veri şuanda yüzde 15 seviyesindedir. Son üç aylık veride geldiğinde yüzde 25 seviyesinde 6 aylık enflasyon farkı alacak. Burada yüzde 25 üzerine de önceki dönemlerde de hep refah payı artışı yapıldı. Ben tekrar bir refah payı artışı yapılacağının düşünüyorum.
Refah payı artışı da en az 5 puanlık bir artışlar yüzde 30 bir artış yapılacağını düşünüyorum. Zaten sene sonunda da enflasyon bir hayli gerilemiş olacak. Ve emeklilerin alım gücü artış olacak. En az yüzde 30'lara varan bir artış yapılacağını öngörüyorum.

Haberin Devamı

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINDA TAHMİNLER DEĞİŞTİ

Tabi en düşük emekli maaşı şu an 10 bin TL. Aslında 10 bin liranın asgari ücrete oranla bakacak olduğumuzda 15 bin lira seviyesinde olması gerekiyor. Şu anda 15 bin lira seviyesine yükseltilirse eğer emekliler bi rahat nefes alabilir diyebiliriz. Bir diğer sorunlu taraf ise kök maaşın düşük olması. Kök maaş düşük olduğu için emekliler yapılan oransal zamlardan tam olarak istifade edemiyor. Aslında devlet sosyal devlet ilkesi gereği 10 bin TL'ye bunu tamamlıyor.

 

"BÜYÜK BİR DEVRİM OLUR"

Aslında şu anda devletimiz sosyal devlet ilkesi gereği düşük olan maaşları kendisi tamamlıyor. Bu nedenle kök maaşın en düşük emekli maaşına sabitlenmesi büyük bir devrim olur.