Ekonomi Muhtar Kent’in ‘Sapan’ı 3. dünyayı suya kavuşturacak

Muhtar Kent’in ‘Sapan’ı 3. dünyayı suya kavuşturacak

26.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent, en kirli suyu tertemiz yapmayı vaat eden Slingshot (Sapan) makinelerini bu yıl 3 ülkeye vereceklerini açıkladı. Kent, “Proje devasa. Heyecanlıyım” dedi

Muhtar Kent’in ‘Sapan’ı 3. dünyayı suya kavuşturacak

ABD’li içecek devi Coca - Cola, CEO’su Muhtar Kent öncülüğünde “dünyayı değiştirebilecek” projesini bu yıl başlatıyor. Coca - Cola’nın desteğiyle yapılan Slingshot (Sapan) adlı icat ne kadar kirli olursa olsun her tür suyu steril haline getirebilecek. Alternatif ulaşım aracı Segway’in mucidi olarak tanınan Dean Kamen’in üzerinde çalıştığı Slingshot, içine konan deniz suyunu da, kanalizasyon suyunu da serum derecesinde steril hale getirebilme iddiasında.
3. dünya ülkelerinin kaderini değiştirebilecek ve hatta deniz suyunu filtre ederek dünyanın birçok kurak köşesini yeşillendirebilecek olan projeyi Türkiye’ye Milliyet duyurmuştu. Muhtar Kent, dün New York’ta projenin bazı ayrıntılarını Reuters Haber Ajansı’na anlattı.

Haberin Devamı

‘Çok heyecan duyuyorum’
Muhtar Kent, mucit Dean Kamen’in bu yıl sonuna kadar 30 Slingshot makinesini hazırlayacağını ve bunların Paraguay, Güney Afrika ve Meksika’da okullara ve sağlık enstitülerine yerleştirileceğini söyledi. 2014 yılında Slingshot makinelerinin sayısının binleri bulacağını anlatan Kent bunların Ortadoğu, Hindistan ve Asya’nın ihtiyaç duyulan yerlerine dağıtılacağını belirterek, “Devasa sosyal etkileri olacak bir projeye kalkışmak bana çok büyük heyecan veriyor. Bu konu bizim sürdürülebilirlik hedeflerimizle de uyuşuyor” dedi.

‘Küçük proje değil’
Muhtar Kent, projenin finansal boyutunu açıklamazken “Küçük bir proje değil” demekle yetindi. Slingshot makinelerinin Gana’da denendiği bilgisini de veren Kent, 90 kilogramlık makinelerin güneş enerjisi ya da biyoyakıtla da çalışmasını düşündüklerini, bu makinelerin su sterilizasyonu dışında şarj istasyonu, aşı deposu olarak ya da kadınlara yönelik yeni işler yaratmada da kullanılabileceğini söyledi.
Slingshot, arsenik ya da kurşun karışmış her türlü sudan binlerce litre içme suyu üretebilecek. Yeni icad 1000 litre içme suyu için bir saç kurutma makinesinin yarısı kadar enerji harcayacak. Her bir cihazın 1000 - 2000 dolar arası bir fiyata satılması hedefleniyor. İcadın dünyanın en ücra köşelerine kadar ulaşabilmesi için de Coca - Cola’nın dev dağıtım kanalları kullanılacak.