Ekonomi Nemada zorunlu geri adım...

Nemada zorunlu geri adım...

01.09.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nemada zorunlu geri adım...

Nemada zorunlu geri adım...

ANAP'lı Devlet Bakanı Güneş Taner'in "zorunlu tasarrufta sadece ana parayı öderim, faizini vermem" şeklindeki açıklaması, kamuoyunda büyük tartışma yarattı. Sendikalar ve bizzat ANAP'ın içinden de tepki gelince Başbakan Mesut Yılmaz, zorunlu tasarruf uygulamasında herhangi bir değişikliğin olmadığını açıkladı.
Güneş Taner, 27 Ağustos tarihinde Milliyet'e yaptığı açıklamada, Zorunlu Tasarruf Fonu'nda bulunan 700 trilyon liranın sadece ana parasının taksitle çalışanlara ödeneceğini, faizinin ise verilmeyeceğini bildirmişti. Harb - İş, Petrol - İş gibi Türk - İş'e bağlı sendikaların yanısıra DİSK ve memur örgütleri KESK ile Kamu - Sen'den büyük tepki geldi. Sendikalar, "Kimi parasını kime vermiyorsun" şeklinde tepki gösterirken kamuoyunda da tartışma başladı.
Refahyol'un geçen yıl zorunlu tasarrufu tasfiye eden yasasının meclisde görüşüldüğü sırada muhalefette olan ANAP milletvekillerinin tasarıyı "gasp" olarak nitelediği, ANAP'ın iktidara gelmesiyle bu tavrından vazgeçtiği şeklindeki haberler ANAP yönetimi de etkiledi. O dönemde Refahyol'un yasasını "gasp" olarak nitelendiren şimdiki TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ANAP'lı Biltekin Özdemir, Güneş Taner'in görüşüne karşı çıktı.
Sendikal çevreler, Taner'in açıklamasıyla çalışanların ve kamuoyunun nabzının ölçülmeye çalışıldığını, büyük bir tepki gelince hükümetin geri adım atmak zorunda kaldığını öne sürdüler.