Ekonomi Niyet mektubu ne getiriyor?

Niyet mektubu ne getiriyor?

06.04.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Niyet mektubu ne getiriyor?

Niyet mektubu ne getiriyor



     

     Eylül ayından bu yana devam eden, üç hükümet ve iki Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı gören IMF ile 4. Gözden Geçirme pazarlığı tamamlandı, niyet mektubuna imzalar atıldı.Devlet Bakanı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, bugün saat 13.00’da bir basın toplantısı düzenleyerek konu ile ilgili bilgi verecek.
     Seçimler nedeni ile kesintiye uğrayan dördüncü gözden geçirme, AKP’nin ‘’revizyon’ söylemi yüzünden seçim sonrasında da hemen başlayamamıştı. Daha sonra IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger’in Türkiye’ye gelerek yaptığı görüşmelerin ardından IMF heyeti de Türkiye’ye gelmişti. Ancak tekrar başlayan müzakereler bu kez de vergi barışı, emekli zammı ve faiz dışı fazla konusundaki görüş ayrılıkları yüzünden uzamıştı.
     
     ‘Önceden bilgilendirme şartı’ geldi
     Son olarak da kamu bankalarına yapılan atamalar nedeniyle niyet mektubunun imzalanması en az bir hafta gecikti. Atamalardan kaygılanan IMF’nin isteği üzerine, bu bankalarının işleyişinde değişiklik olmayacağı ve dört ayda bir denetleneceklerine dair niyet mektubuna tahhüt konulması istendiği belirtilmişti. AKP döneminde sürprizlerle karşılaşan IMF’nin programı ilgilendiren konularda yapılacak düzenlemelerde "önceden bilgilendirilme şartı" getirdiği öğrenildi.
     
     Gözden geçirme ve niyet mektubu taslağının oluşturulması sırasında kamuoyuna yansıyan bazı düzenlemeler şunlar:
•  Faiz dışı fazla hedefi 2004 yılı sonuna kadar yüzde 6.5 olacak
•  İşçi ve memur maaşları arasındaki farkın rasyonelleştirilmesi yönünde adımlar atılacak
•  BDDK’nın özerkliği mali ve personel yönetim açısından artırılacak
•  Tekel ve Türk Telekom’un özelleştirilmesine bu yıl içinde başlanacak
•  45 bin 800 kişilik atıl istihdam hedefi doğrultusunda bugüne kadar yaklaşık 21 bin kişi emekli edildi. Geriye kalan 10 bin kişi haziran ayına kadar emekli edilecek. Aralık ayı sonuna kadar kalan 14 bin kişi emekli edilecek
•  Kamu bankalarının rehabilitasyonunun bozulmayacağı ve özelleştirmelerine yönelik adımların atılacağına dair bir taahhüt de niyet mektubunda yer alacak
     


SİYASET


Albayraklar ve İGDAŞ özel kanunla kurtarıldı
Başarılı kadınların yeni adresi
Yolsuzlukla mücadelenin başına bizzat siz geçin
Nihayet imzalandı
Borsada potansiyel yüksek ama sabırlı olmak gerekiyor
‘Şener’de abi muhabbeti yok’
Irak’ta büyük işler ABD’lilere, taşeron işler Türk firmalarına
Başkanları yargı görevden alacak