Ekonomi Öğrencilerin ilk sınavı kiralık ev

Öğrencilerin ilk sınavı kiralık ev

04.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Üniversite kaydını yaptıran öğrenciler yurt ve kiralık daire maratonuna hızlı başladı. Geçen yıla göre yurt fiyatlarında önemli değişiklik olmazken, kiralık evlerde ise fiyatlar sürekli yükseliyor

Öğrencilerin ilk sınavı kiralık ev

1 milyonu yeni olmak üzere 6 milyon üniversite öğrencisi, tercih dönemi ardından yurt ve ev seçimine başladı. Dün itibariyle üniversite kaydına başlayan üniversite öğrencileri, kayıtların ardından soluğu yurt ve kiralık evlerde aldı. Üniversite öğrencileri, başta devlet yurdu olmak üzere, özel yurt ve kiralık ev seçeneklerini değerlendiriyor. Yurt fiyatları geçen yıl ile benzerliğini korurken, kiralık evde fiyat artışı sürüyor.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde devlet yurtlarının kapasitesi yarım milyon öğrenciye yaklaştı. Yeni açılacak yurtlarla birlikte Türkiye genelindeki devlet yurdu sayısı ise 800’e yaklaşacak. Kamunun yurt yatırımları hız kazanırken, aynı zamanda özel öğrenci yurdu yatırımları da artıyor. Devlet yurtlarında aylık 168 lira olan yurt ücreti, özel yurtlarda; şehrine ve ilçesine göre aylık 4 bin liraya kadar çıkıyor. Hem yurt, hem de ev ihtiyacında en pahalı şehir İstanbul olurken, ‘öğrenci şehri’ olarak tanımlanan Eskişehir ile Trabzon ise en ucuz şehirler oldu.

Geniş yelpazede

İstanbul, ilçe bazında öğrenci için ev kiralarında 3 bin lira, yurt kiralarında ise 4 bin lirayı aşan fiyatlarıyla bu yıl da öğrenci için barınma ihtiyacında en pahalı şehir. Zingat.com verilerine göre, Trabzon’da ev kiraları 400 lira ile 480 lira arasında değişiyor. Bu kentte öğrenci yurtlarında da benzer fiyatlar hakim. Özelliklerine göre 400 liradan başlayan özel yurtlar, 800 liraya kadar öğrenci buluyor.

Haberin Devamı

Bursa’da öğrenci için kira fiyatları her geçen gün artıyor. Geçen yıl 500 liraya ev bulunabilen Bursa’da bu yıl öğrenciler için kiralık ev fiyatları 600 liraya kadar çıkıyor. Bölgesine göre en yüksek kira değeri ise 1000 lira oldu. Şehirde 500 liradan başlayan aylık yurt ücreti ise 1.200 lirayı görüyor.

Kocaeli’de 550 lira olan öğrenci için aylık kiralık daire bedeli, ilçe bazlı 700 liraya çıkıyor. Yeni özel yurt yatırımlarıyla çeşitlenen şehrin özel öğrenci yurtlarında ise fiyatlar 400-900 lira aralığında bulunuyor.

Eskişehir’de öğrenci için kiralık evlerin aylık ücreti 500 liradan başlarken, 650 liraya kadar çeşitleniyor. Şehirde aylık öğrenci yurdu ücretleri ise 450 lira ile 1.800 lira gibi geniş bir aralıkta bulunuyor.

Yurt başvuruları başladı

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK), 2018-2019 eğitim öğretim yılı için yurt başvuruları dün sabah itibariyle başladı. Kayıtları 10 Eylül gecesine kadar e-Devlet üzerinden alınmaya devam edecek. KYK yurtlarında yurt ücreti aylık 168 lira olarak uygulanacak. Ayrıca standardı yüksek, özel nitelikli yurtların aylık ücreti 180-285 lira arasında değişiyor. KYK’nın Türkiye genelinde yeni yurt yatırımları hem 2018 boyunca, hem de yeni yılda devam edecek.

Haberin Devamı

En pahalı Sarıyer

İstanbul’da üniversite öğrencileri için en uygun kiralık daireler Silivri’de yer alıyor. Endeksa.com verilerine göre, İstanbul genelinde kiralık evler ortalama 110 metrekare büyüklüğe sahip ve ortalama kira bedeli 1.710 lira. İstanbul’da kira fiyatları en düşük ve ortalama kira değeri 1.000 lira altında olan ilçeler sırasıyla 713 lira ile Arnavutköy, 905 lira ile Esenyurt ve 966 lira ile Silivri.

Ortalama kira değeri 1.000 lira ve 1.500 lira arasında olan ilçeler Sultangazi, Çatalca, Çekmeköy, Sultanbeyli, Avcılar, Pendik, Esenler, Kağıthane, Fatih, Ümraniye olarak belirtiliyor. Kira değeri 1.500 ve 2 bin 500 lira arasında olan ilçelere bakıldığında Gaziosmanpaşa, Zeytinburnu, Maltepe, Üsküdar, Şişli, Ataşehir, Beyoğlu ve Eyüp ilçeleri görülüyor. Kira değeri en yüksek ilçeler ise ortalama 2.629 lira ile Beykoz, 2.688 lira ile Kadıköy, 2.938 lira ile Bakırköy. Beşiktaş ve Sarıyer’de ise ortalama kira 3.500 seviyesine ulaşıyor.