Ekonomi ‘Ortak altyapıyla 12 milyar $ cepte’

‘Ortak altyapıyla 12 milyar $ cepte’

11.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, “Türkiye’de fiber 300 bin km. 1 milyon km’ye daha ihtiyaç var. Üç operatör ayrı yatırım yaparsa 16 milyar dolar gerekecek. Ortak yapılırsa 4 milyar dolar yeterli” dedi

‘Ortak altyapıyla 12 milyar $ cepte’

Türkiye’de yeni nesil telekom teknolojisi 5G’ye geçişe az bir zaman kala ortak fiber altyapı tartışmaları yeniden gündeme geldi.

Haberin Devamı

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, 3G’den 4G’ye geçerken 16 kat fazla fibere ihtiyaç duyulduğunu aktararak, “Bu da 14 bin km fiber yapar. 4G’den 5G’ye geçerken ise 10 katı daha fazlasına ihtiyaç olacak. Türkiye’de 250-300 bin km civarında fiber altyapı olduğu söyleniyor ama bunda farklı kriterler var. Bize göre tam fiber uzunluğu 135 bin km. Türkiye’nin şu anda 1 milyon kilometre fibere ihtiyacı var” dedi

Örnekleri var

Erkan, Türkiye’nin ihtiyacı olan 1 milyon kilometre fiber için üç operatörün ayrı ayrı yatırım yapması durumunda 16 milyar dolar gerekeceğini vurgulayarak, “Ortak altyapıyla yapılırsa 3-4 milyar dolarlık yatırım yeterli olacak. 4 milyar dolar harcandıktan sonra diğer bütçeyle pek çok başka şey yapılabilir. Bu yatırımların ülke kaynaklarının doğru kullanılması adına ortak yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun dünyada birçok başarılı örneği var. Bu amaçla kurulacak bir şirket dünyadan yatırımcıların da ilgisini çekecektir. Biz operatörler arasındaki rekabetin altyapıda değil üstyapıda sunacağımız hizmetler ile olması gerektiğine inanıyoruz. Cumhurbaşkanımızın fiberde verdiği destekle beraber bu konunun 2020 yılında ülkemiz için en olumlu bir şekilde çözüleceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bu yıl data kullanımında rekor kırdık

Murat Erkan, Turkcell’in 25’inci yılını geride bıraktığını da anımsatarak, şunları söyledi: “Çeyrek asrı kutladığımız bu yıl kullanım rekorlarına da imza attık. 2019’u geride bırakırken data kullanımı geçen yılın aynı dönemine göre mobilde yüzde 41 artışla 1 milyar 788 milyon GB’a ulaştı. Konuşmada da bir rekor daha kırıldı. Turkcell’liler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5’lik bir artışla 139 milyar 559 milyon dakikanın üzerinde konuştu. BiP kullanımlarında da hızlı artış gözlendi. 11 ayda 79 milyar mesajın gönderildiği BiP’te toplam 411 milyondan fazla çağrı gerçekleştirildi. Bu çağrılar üzerinden 2,3 milyar dakika sesli, 72 milyon dakika görüntülü görüşme yapıldı.”

‘Ortak altyapıyla 12 milyar $ cepte’

Dijital vergi denge getirecek

Dijital hizmet vergileriyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Murat Erkan, “Biz yerli geliştiriciler olarak dijital hizmetlerde dezavantajlı konumdaydık. Örneğin, fizy’yi sunarken biz vergi veriyorduk ama rakibimiz vermiyordu. Özel İletişim Vergisi (ÖİV) ve KDV veriyoruz ama rakibimiz hiçbir vergi ödemiyor. Dijital hizmet vergisi sektöre adalet ve denge getirecek” dedi.

Haberin Devamı

Kimse izin vermiyor

Ortak altyapı konusunda iki yıl önce harekete geçtiklerini ancak o tarihten beri 1 metrenin dahi iznini alamadıklarını aktaran Murat Erkan, “Fiberle ilgili üç kurumdan izne ihtiyaç var. Bazen ilçe bazen de büyükşehir belediyesi izni gerekiyor. Ulaştırma Bakanlığı ve BTK’dan da izin gerekiyor.

Ormandan geçiyorsa Orman Bakanlığı, karayolundan geçiyorsa Karayolları’ndan izin alınıyor. Köylerde muhtarlardan gerekli durumlarda bireylerden. Herkes de farklı tarife uyguluyor. Şu anda izin almak zor. Hiçbir yer izin vermiyor. Ulaştırma Bakanlığı önceden fiberle ilgili bir fiyat tarifesi yayınladı. Ancak buna kimse uymadı” diye konuştu. Erkan, fiberin artık opsiyonel bir konu olmadığını da dile getirerek, “Fiber yoksa 5G yok. Cumhurbaşkanımız da bu konuda çok doğru tespitlerde bulundu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanımız yaptığı açıklamalarla bir kez daha Türkiye’nin geleceğin güçlü ekonomileri arasında yer alabilmesi için fiber altyapının ne kadar önemli olduğuna dikkatleri çekti. Hatta fiber altyapı yatırımlarını engelleyecek kişilerin karşısında kendisini bulacağını söyleyerek bu konuda ne kadar kararlı bir duruş sergilenmesi gerektiğini açıkça ortaya koydu” dedi.