Ekonomi ‘Otomatik BES’te liderliği hedefliyor

‘Otomatik BES’te liderliği hedefliyor

18.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sabancı Holding Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, 1 Ocak’ta başlayan bireysel emeklilikte otomatik katılımın bir reform olduğunu söyledi.

‘Otomatik BES’te liderliği hedefliyor

Devletin Otomatik Katılım’a diğer ülkelerden farklı olarak teşvik verdiğini belirten Dinçer, yüzde 25 devlet katkısının dünyada örneği olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Bu katkının sistemi teşvik etmek üzere sistem katılımcılarına bir fırsat olarak verildiğini vurgulayan Dinçer, “Otomatik Katılım’a bir defaya mahsus 1000 TL’lik ek devlet katkısını ve emeklilikte yıllık gelir sigortası alınması halinde birikimin yüzde 5’i kadar ek devlet katkısı ödeneceğini de unutmamak gerekiyor” dedi.

‘Sektör büyüyor...’

Bireysel emekliliğin ciddi büyüme ivmesi içinde olduğunu belirten Dinçer, “5 yılda bireysel emeklilik toplam fon büyüklüğü, yıllık ortalama yüzde 34’lük büyümeyle, 2016’da 60.8 milyar TL’ye ulaştı. Katılımcı sayısı 6.6 milyon oldu. Büyüme sürecek” dedi.

Bireysel emeklilik fonlarının hâlâ OECD ortalamasının oldukça altında olduğunu ifade eden Dinçer, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Toplam fon büyüklüğü 2015 itibariyle, GSYİH’nın yüzde 2.4’ünü oluşturuyor. GSYİH’ye oranla fon büyüklüğüne göre, Türkiye, OECD ülkeleri içinde 32. sırada yer alıyor. Tasarrufların milli gelire oranı kriteri de çok önemli. TÜİK tasarruf oranını yüzde 25 seviyesinde açıkladı. Bizim gibi ülkelerle kıyaslarsak bu düşük bir oran. Otomatik katılım uygulamasının sektöre getireceği büyüme ve yenilikler sayesinde, çok daha canlı bir 2017 geçireceğimize inanıyorum.”

‘Ortağın deneyimli’

Dinçer, Aviva’nın yıllardır İngiltere’de edindiği otomatik katılım tecrübesinin kendilerini çok daha güçlü kıldığını belirterek, “AvivaSA olarak, emeklilik ve hayat sigortalarında 10 yıldır liderliğimizi sürdürüyoruz. 300 yıllık tecrübeye sahip Aviva ile başarılı bir ortaklık yürütüyoruz. BES’teki liderliğimizi otomatik katılımda da devam ettirmede Aviva’nın deneyimi bize güç katacak” dedi.

Tasarruf açığı var

AvivaSa CEO’su Fırat Kuruca ise düzenlenen basın toplantısında Otomatik Katılım uygulamasında Türkiye’nin büyük holdinglerinin de yer aldığı, 115 şirketle sözleşme imzaladıklarını söyledi.

Kuruca, “Otomatik Katılım’a özel oluşturduğumuz uzman saha ekiplerimiz, var olan çoklu dağıtım kanallarımız, hızlı ve kolay İK çözümleri sunan online platformumuzla Otomatik Katılıma hazırız. 1000 ve üzeri çalışana sahip firmaların yüzde 95’i ile birebir görüştük. Kademeli geçiş kapsamında tüm potansiyel firmalara ulaşıp onları bilgilendirmeye devam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye dahil Avrupa’nın 9 ülkesinde gerçekleştirdikleri “Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı Araştırması” raporunu açıkladıklarını belirten Kuruca; “Türkiye’nin her yıl kişi başı 3.200 euro, toplamda ise 125,2 milyar euro ek tasarruf yapması gerekiyor. Bu rakam, GSYİH’nin yüzde 19’una denk geliyor. 125,2 milyar euro ile ülkemiz, emeklilik tasarruf açığında 5. sırada ama GSYİH ile kıyaslandığında açığı en fazla olan ülke” diye konuştu.