Ekonomi Palamut bolluğu var hamsi 50 liraya indi

Palamut bolluğu var hamsi 50 liraya indi

15.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Av sezonunun başında ağlarda ender rastlanılan palamut tezgahlarda yerini aldı. İstanbul Kadıköy ve Üsküdar’daki balıkçılarda çingene palamudunun tanesi 70 liradan satılıyor.

Palamut bolluğu var hamsi 50 liraya indi

Palamudun bollaşmasıyla ebatları da büyüdü. 450-500 gramlık palamutlar da 130 liradan tezgahlarda yerini aldı. 

Haberin Devamı

Bu yıl torik de balıkçılara erken geldi. Kadıköy Özmen Balık’tan Selim Ersin, geçen yıl göç etmeyip Karadeniz’de kalan palamut balıklarının bir yıl içinde büyüyerek torik olduklarına dikkat çekerek, “Tanesi bir buçuk, iki kilo geliyor. 350 liradan satıyoruz” dedi. Balığın eylülün ikinci yarısı daha bollaşacağına dikkat çeken Ersin, “Vatandaş daha ucuza balık yiyecek” diye konuştu. Bolluk yaşanan hamsi ise İstanbul’daki balıkçılarda 50 liraya kadar düştü. Diğer balıkların fiyatları ise şöyle: Sardalya 100 TL, mezgit 100 TL, istavrit 100 TL, tekir 150 TL, 250-300 gram lüferin tanesi 200, 400-450 gram lüferin tanesi 300 TL’den satılıyor.

AKDENİZ BALIKÇILARI, YENİ SEZONA HAZIR

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle kötü bir sezon geçiren Hataylı balıkçılar, Akdeniz'de yarın başlayacak olan avlanma döneminden umutlu. Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Celal Bilen, av sezonu hazırlıklarının tamamlandığını belirterek, "Balıkçılarımız 'Vira bismillah' diyerek denize çıkacaklar" dedi. Antalya'daki balıkçılar ise sezon hazırlıklarını tamamladıklarını belirterek, istilacı balık türlerinin hem balık popülasyonuna hem de ağlarına zarar verdiğini ifade ederek, endişelerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Hatay'ın İskenderun ilçesinde Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören balıkçı barınağında onarım çalışmasının ardından balıkçılar, bir taraftan depremin izlerini silmeye çalıştı diğer yandan yeni sezon hazırlıklarına başladı. Hasar gören teknelerini onaran balıkçılar, yırtılan balık ağlarını da ilmik ilmik dokur gibi onardı. Balıkçı barınağında günler süren hummalı hazırlığın ardından tüm eksikliklerini gideren balıkçılar, yarın sabah sezonun açılmasıyla 'Vira bismillah' diyerek denize açılacak.

'BEREKETLİ SEZON DİLİYORUZ'

Hatay'da Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Celal Bilen, yaşanan felaketle balıkçıların da zarar gördüğünü söyledi. Devletin balıkçılara destekler verdiğini kaydeden Bilen, "Depremde Balıkçı Barınağı'nın çökmesi ve yaşananlardan dolayı balıkçılarımız iyi bir sezon geçiremedi. Artık yeni balık avı sezonu başlıyor. Bu sezon için umutluyuz. Balıkçılarımız ağlarını tamir ediyorlar, son hazırlıklarını yapıyorlar. Yakıtlarını alacaklar. Dolayısıyla 'Vira bismillah' deyip denize çıkacaklar. Balıkçılarımız için bol bereketli bir sezon diliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Bilen, balıkçıların İskenderun Körfezi'nde avlanma sınırının 13 kulaçtan 10 kulaç mesafesine çekilmesini de talep ettiklerini kaydetti.

'BALIK POPÜLASYONU DÜŞTÜ'

2023 yılı av yasağı, Akdeniz dışındaki tüm denizlerde 1 Eylül itibarıyla kaldırıldı. Akdeniz'deki avlanma yasağının kaldırılacağı 15 Eylül öncesi, ava çıkacak balıkçılar da hazırlıklarını tamamlamak üzere. Balıkçılar karaya çektikleri teknelerinin son bakımını yaparken bazı balıkçılar da ağlarını onarıyor. Ağların denizle buluşacağı tarih öncesi sezondan beklentilerinin olmadığını belirten balıkçılar, özellikle istilacı balık türlerinden dert yanıyor. Kızıldeniz'den gelerek Akdeniz'e yerleşen ve burada hem balık popülasyonuna hem de balıkçıların ağlarına zarar veren balon ve aslan balıkları nedeniyle balıkçının av sezonundan beklentisi düşük.

Haberin Devamı

Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cemal Talas, artan maliyetler ve popülasyonun azlığı nedeniyle düşünceli olduklarını söyleyerek, "Benim pek ümidim yok. Akdeniz'de balık popülasyonu oldukça düştü. Körfez'de zaten av yasak. Büyük balıkçılarımız, hazırlıklarını yapıyor. Körfez dışında av yapacaklar. Beklediklerini bulacaklarını zannetmiyorum. Maliyetler nedeniyle denize açılırken bir kez daha düşünüyorlar" diye konuştu.

İstilacı balık türlerinin deniz canlılığına zarar verdiğini, bu nedenle popülasyonun azaldığını belirten Talas, "Balon balıklarının çoğalması, denizin ekosistemini bozdu. Birtakım önlemler alındı ancak yeterli değil" dedi.

'BARBUN AVLAMAYI PLANLIYORUZ'

Mersin'den gelip Antalya Balıkçı Barınağı'nda son hazırlıklarını tamamlayan Orhan Mavi, "Antalya'da denize ağ salıp avcılık yapmayı planlıyoruz. Barbun balığı avlamayı bekliyoruz. Hazırlıklarımız bitti. Aslan ve balon balıklarının bizim teknemiz büyük olduğu için zararı yok. Av sırasında yakaladığımız da oluyor. Geri denize bırakıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Balıkçı Mehmet Sezgin Saman da teknesinin bakımını yaparak av sezonuna hazırlanıyor. Her sezonun bir öncekini arattığını belirten Saman, "Yasak avcılık çok fazla. Verilen cezalar ve denetim de az. Bu durum da balık popülasyonunun azalmasına neden oluyor. Akdeniz'de yerli balık çok yok. Hep göç balıkları var. Popülasyon her geçen gün azalıyor. İstilacı türlerin de büyük etkisi var" ifadelerini kullandı. (