Ekonomi Perihan ÇAKIROĞLU

Perihan ÇAKIROĞLU

08.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kazak Başbakanı Kajegeldin'in Atatürk hayranlığı, bu ülke heyeti ile yapılan iş görüşmelerindeki metinlere de yansıdı. Atatürk ve ilkeleri ilk kez ekonomik ilişkilerde uyulması gereken prensipler olarak yer aldı

Perihan ÇAKIROĞLU

ATATÜRK ve Atatürk ilkeleri ilk kez ikili ticari ilişkilerdeki metinlere girdi. Kazakistan Başbakanı Akejan Kajegeldin'in Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında yürütülen görüşmelerde en çok adı anılan Türk büyüğü olan Atatürk, ekonomik metinlerde de yer aldı.
Ülkemize geldiği andan itibaren Atatürk'ü ağzından düşürmeyen Kajegeldin, iş görüşmelerinde yaptığı konuşma metinlerine Atatürk'ü ve onun görüşlerini de taşıyınca, Türk iş heyeti de buna karşılık verdi.

Konuk Başbakanın tavrından etkilenen DEİK(Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu)'e bağlı Türk - Kazak İş Konseyi Başkanı Servet Harunoğlu, Kajegeldin'e hitaben yapacağı konuşma metnine Atatürk ve onun ilkelerini de yerleştirdi. Harunoğlu, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri sıraladıktan sonra şöyle dedi: "Türk özel sektörü ülkemizin, Atatürk ilkeleri doğrultusunda çağdaş, uygar, demokratik dünyanın ayrılmaz bir parçası olarak dünya ekonomisi ile bütünleşmesi için çalışmaktadır. Sizin de aynı ilkeleri paylaştığınızı memnuniyetle görüyoruz."
Bağımsızlığını ilan ettiği 1992'de 200 milyon dolarlık Eximbank kredisi açılan Kazakistan'a yeniden 300 milyon dolarlık kredi açılması düşünülüyor. 1995 rakamlarına göre Kazaklarla toplam ticaretimiz 237.4 milyon dolar. Hububat, halı, elektronik, makine ve tekstil ürünleri satarken, onlardan demirçelik, bakır ve bakır ürünleri, ham post, çinko, plastik, yapağı, yün, et ve sakatat ile yine hububat satın alıyoruz. Bir petrol ve altın ülkesi olan Kazakistan'la bu kaynakların değerlendirilmesi için ortak işbirlikleri de planlanıyor.

ÜLKEMİZİ ilk kez ziyaret eden Kazak Başbakanı Kajegeldin, Ankara'da onuruna verilen yemekte Başbakan Erbakan'a, Atatürk'ü anlatıp onu övünce gündemin ilk sıralarına yerleşti. İstanbul'daki temasları sırasında görüştüğümüz Kajgeldin, Milliyet'e Atatürk'ü nasıl tanıdığını sorunca, "Türk alemine hem demokrasiyi hem de serbest pazar ekonomisini ilk öğreten ve getiren insan Atatürk'tür" dedi ve şöyle devam etti: "Sovyetler zamanında Atatürk'ün kitaplarını okuyarak onunla güç buluyorduk. O bizim demokraside ve serbest pazar ekonomisindeki ilk hocamızdır. Tüm Türk dünyası Atatürk'ü daha iyi tanımalı ve anlamalıdır. Çünkü, birçok millete Meclisin manasını ve önemini de o öğretmiştir."