Ekonomi Peşin vergi ertelenmeyecek

Peşin vergi ertelenmeyecek

14.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Peşin vergi ertelenmeyecek

Peşin vergi ertelenmeyecek


HÜKÜMETİN krize karşı aldığı acil önlemler paketinin ayrıntıları bugün açıklanıyor. Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, enflasyon hedefinde bir değişiklik olmadığını, önlemlerin kurulan iç ve dış dengenin sürdürülmesine yönelik olduğunu söyledi.
       Başbakan Mesut Yılmaz'ın Cuma günü açıkladığı önlemlere ilişkin olarak bugün Devlet Bakanı Işın Çelebi ile birlikte düzenleyecekleri basın toplantısında, krizin bir değerlendirmesini yapacaklarını, önlemlerin ayrıntılarını ve nasıl uygulanacağını anlatacaklarını belirten Temizel, Yılmaz'ın açıkladığı önleme ek önlem olmadığını bildirdi.Temizel, bazı işadamlarının kamuoyunda "peşin vergi" olarak nitelenen geçici verginin ertelenmesindeki ısrarlarını şöyle yanıtladı:
       "Geçici vergi reel sektöre niye yük getirsin? İşadamlarının kendileri 1999 yılında ekonomide durgunluk olacağını söylüyor. Eğer 1999 yılında ekonomide durgunluk olacaksa, o zaman, şirketlerin karları çok düşecek ya da hiç kar etmeyecek. Şirketler kar etmeyeceğine ya da çok az kar edeceğine göre geçici vergi de ödemeyecekler demektir. Bazı işadamlarının istediği eski sistemi olursa o zaman şirketler kar etmese de vergi ödeyecek. Eski sistem bir önceki yılın karı üzerinde yüzde 70 peşin vergi verilmesini öngörüyor. 1998 yılında şirketler karlı bir yıl geçirdi. Eğer eski sisteme geçersek, şirketler 1999 yılında kar etmediği halde 1998 karı üzerinden yüzde 70 peşin vergi ödeyecek. Bu mu daha adil, yeni sistem mi?"
       Alınan önlemlerin, enflasyondaki düşüşün sürdürülmesi, Türkiye'nin azalan rekabet gücü artıralarak, ödemeler dengesindeki iyi gidişin sürdürülmesine yönelik olduğunu ifade eden Temizel, enflasyonla mücadelede bir gevşemenin olmadığını vurguladı.
       Bugün açıklanacak önlemler şöyle:
       .Eximbank'a bu yıl sonuna kadar kullanıldırılmak üzere acil 35 trilyon lira aktarılması
       .Eximbank'ın sermayesinin 1 milyar dolar artırılması
       .Interbank'taki Eximbank limitinin 30 milyon dolara çıkartılması
       .Merkez Bankası'nın Eximbank'a tahsis ettiği 200 milyon dolarlık post export kredisine işlerlik kazandırılması
       .İş dünyasının kredi maliyetini ucuzlatılması
       .Tüketici kredilerinde faiz oranlarını yüzde 8'e indirilmesi
       .Bu yıl sonunda biten şirketlerin oto finansman teşviğinin 1999 yılında da sürdürülmesi
       .Rusya ile Türk Lirası ve ruble üzerinden ticaret yapılması için üst düzey temas başlatılması
       .Tarım satış kooperatifleri birliklerinin stoklarında bulunan pamuğun dünya fiyatları üzerinden 6 ay vadeli ve faizsiz olarak tekstil sanayine satılması
       .İhracat koşuluyla ithalatta gümrük teminatının yüzde 100'den 10'a düşürülmesi.