Ekonomi Pişman ettiler

Pişman ettiler

12.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Pişman ettiler

Pişman ettiler


Finlandiya'da altı şirketlik pazarlama ağı kuran Reşit Bebek, memleketi İskenderun'a yatırıma kalkışınca başına gelmedik kalmadı


       Dünya Türk İşadamları Kurultayı'nda, Türkiye'de bürokrasiye getirdiği eleştiriler alkış ve kahkahalarla karşılanan Reşit Bebek'i memleketi İskendurun'a yatırım yaptığına pişman ettiler.
       Eğitim amacıyla 36 yıl önce Almanya'ya giden, mezun olduktan sonra eşinin ülkesi Finlandiya'ya yerleşerek, bu ülkede elektronik konusunda altı şirketlik bir pazarlama ağı kuran Bebek, memleketine yatırıma soyununca, hem parasından, hem fabrikasından oldu hem de kendini bir dizi dava içinde buldu.
       Altı yıl önce, "büyük bir gururla başladığı" memleket yatırımının, İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan'ın "hediye" isteğini geri çevirince kabusa dönüştüğünü belirten Bebek, başına gelenleri şöyle anlattı:
       "Ben altı sene önce bir fabrika kurdum İskenderun'da. Memleketim olduğu için seçtim. Bizim Finlandiya'da, ihtiyaçlarımızdan bir tanesi de plastik parçalardır. Bunu her zaman ithal ediyorduk. Hala da ediyoruz. Memlekete fabrikasını yapmak istedim. Arsasını aldık, binasını yaptık, ama açamadık. Belediye reisinin bir arzusu oldu. 30 bin dolarlık bir araba hediyesi istedi. O da bana zor geldi, kabul etmedim. Yurtdışında vergisini verip de memleketinde hediye vermek... Reis de ruhsatımı vermedi."
       Bebek'in sıkıntıları bununla da bitmedi. Önce, 2 milyon marka malolan fabrikasının bir kısmı yıktırıldı. Kapısı mühürlenen fabrikasına ruhsat alabilmek için "yetkili" bildiği herkese mektuplar yazdı, ancak hiçbir sonuç alamadı.
       Arkasından, davalar başladı. Belediye Başkanı'nın rüşvet istediğini söyleyince mahkemeye verildi. Bebek, "Başkan, 'Benden hediye istedi' dedim diye iki tane tava açtı. Bir de davalarla uğraşıyorum. Onun için ben artık hep 'hediye' diyorum, rüşvet demiyorum. Tekrar dava açmasın diye. Yine de İskenderun'a yatırıma pişman oldum ama Türkiye'ye yatırıma pişman olmadım" diye konuştu. İskenderun'dan umudunu kesen Bebek'e Dörtyol Belediyesi sahip çıktı. Dörtyol'da sanayi bölgesinde küçük bir yer temin edebildiğini anlatan Bebek, "İskenderun'daki makinelerimizin bir kısmını taşıdık, bir kısmı kaldı. Yani makinelerin yarısı bir yerde yarısı bir yerde oldu" dedi.

'Kendim için istemedim'

       Reşit Bebek'in, kendisinden "30 bin dolarlık hediye" istediğini iddia ettiği İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan, "Kendim için değil, belediye için bir ambulans istedim" dedi. Bebek için dosya hazırlayarak Ankara'ya göndereceğini belirten Aslan "Benden önceki yönetim göz yummuş, yapmış. Ben kaçak olduğu için mühürledim. Yaptığı yer imarda sanayi bölgesi ama izinsiz. Seçimlerde rakibime 40-50 milyar harcadı. İşhanını kullandırdı. Onun meselesi Finli ortaklarına kazık atmak. Fabrikasını ben yıkmadım, mahkeme kararları var. Bütün davaları kazandık. Kaçak yaptığı için ceza yazıldı. İyi bir şovmen ve fırsatçı. Benim onun hediyesine ihtiyacım yok, belediye için ambülans istedim" diye konuştu.

Yurtdışındaki Türkler 300 milyar dolara koşuyor

       Sema Özcan Sarıgül / Güzellik elçisi
       Urfalı Sema Özcan Sarıgül, 35 yaşında. 1993'ten beri Almanya'da yaşıyor. Onun işi insanların güzel ve hoş görünmesini sağlamak. Almanya'da tıbbi kozmetolog eğitimi aldı. Mezun olunca da hemen kendi işini kurdu.
       Eşi estetik cerrah olduğu için, biri Türkiye'de, biri Almanya'da iki klinik açtı. Sarıgül çifti bugün dört yıllık bir geçmişi olan kliniklerinde bütün estetik ameliyatları yapabiliyor. Almanya'da kozmetik de ürettiklerini belirten Sarıgül, "Lacomed olarak bilinen bir firmayız. Yeni marka oturtuyoruz. Bir ay sonra internet üzerinden satış yapacağız. Türkiye'de iç piyasa için görüşüyoruz" dedi.
       Özcan, Türk İşadamları Dernekleri Avrupa Federasyonları ve Türk-Alman İşadamları Birliği'nde yönetim kurulu üyeliği de yapıyor.


       Dr. Sinan Bayraktaroğlu / İngiltere'de Türk Lisesi açtı
       Öğretim üyesi olarak gittiği İngiltere'de, sonradan iş hayatına atılan Dr. Sinan Bayraktaroğlu, İngilizce öğretimi amacıyla Cambiridge Yabancı Diller Merkezi'ni kurdu. Eşi de akademisyen olan Bayraktaroğlu, son olarak Uluslararası Türk Lisesi'ni faaliyete geçirdi. Cumhurbaşkanı Demirel tarafından "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ile ödüllendirilen Bayraktaroğlu, İngiltere'deki işleri hakkında şu bilgileri verdi:
       "Ben, 28 yıldır Cambridge'deyim. Benim uzmanlık alanım yabancı dil öğretimi. 1982'de Cambridge Yabancı Diller Merkezi'ni kurduk. Dünyanın 66 ülkesinden İngilizce öğrenimi için gelen öğrencilere hizmet veriyor. İngilterenin saygın merkezlerinden birisidir. 1997'de kurduğum Türk Lisesi de 14-18 yaş grubundaki Türk çocukları için iki dilli, iki kültürlü çağdaş eğitim veriyor. Yeni bir okul, 50 öğrencisi var. Ayrıca, yaz aylarında üç ayrı değişik kampüste yaz okulları açıyoruz. Bir yılda 5-600 öğrenci geçiyor."

       Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ATİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Ünsal, Avrupa'daki Türk girişimcilerin 10 yıl sonra 300 milyar dolar ciroya ulaşacaklarını söyledi.
       Dünya Türk İşadamları 3. Kurultayı'nın ikinci gününde, ATİAD İstişare Kurulu Başkanı Kemal Şahin'le birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Ünsal, "Avrupa'daki Türk girişimci sayısının 2010'da 150 bine ulaşması ve bu girişimcilerin bir milyon kişiye istihdam sağlaması, cirolarının ise 300 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu katma değerin Türkiye'ye de aktarılması için somut işbirliğinin artırılması gerekir" dedi.
       Şahin de, yurtdışındaki Türk işadamlarının çığ gibi büyüdüğünü ve büyük başarılara imza attığını belirterek, "Gerek yurt içinde gerekse yurtdışında Türkiye'nin globalleşmesi, ekonomisinin Batıya açılması ve dünya arenasında daha iyi noktaya gelmesi için gayret sarfediyoruz" diye konuştu.