Ekonomi Piyasalara Çin desteği

Piyasalara Çin desteği

11.11.2008 - 00:26 | Son Güncellenme:

Çin’in iç talebi canlandırmak için hazırladığı 586 milyar dolarlık teşvik paketi sabah borsaları coşturdu. Ancak, İsveç’in Carnegie bankasına el koyması, AIG ve Fannie Mae’den gelen zarar açıklamaları kazançların bir kısmının verilmesine neden oldu

Piyasalara Çin desteği

Çin’in, ekonomiyi canlandırmak için hazırladığı 586 milyar dolarlık teşvik paketi dünya borsalarının haftaya umutlu girmesine neden oldu. Asya borsalarının yüzde 7’ye varan yükselişini Avrupa’daki yüzde 3’e yakın yükseliş izledi.
Yurtdışı piyasaların etkisiyle yüzde 2’yi aşan oranda yükselişle işlem gören İMKB ise yüzde 0.56 değer kazanarak 26 bin 797 puandan kapandı. 1.5250 YTL’den kapanan dolar ise borsalardaki hafif gerilemeyle bugün valörlü işlemlerde 1.54 YTL’yi aştı.
İsveç’in Carnegie’ye el koyması, AIG’nin üçüncü çeyrekte 24.47 milyar dolarla tarihinin en büyük zararını açıklaması, Fannie Mae’nin ise 29 milyar dolar zarar etmesi borsalarda kazançların bir kısımının verilmesine neden oldu. Yüzde 2 yükselişle açılan ABD borsası da yüzde 0.82 değer kaybıyla kapandı.

Haberin Devamı

AB, Çin’den paket bekliyordu
Avrupa ülkeleri, geçen ay 1.8 trilyon dolarla dünyanın en büyük döviz rezervine ve en hızlı büyüyen ekonomisine sahip olan Çin’in, reformlar gerçekleştirerek krizin atlatılmasına yardımcı olmasını açıklamışlardı. Çin de üzerine düşeni en iyi şekilde yapmaya çalıştığını belirtmişti.
Dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olan Çin’in önceki gün açıkladığı 586 milyar dolarlık paketin ağırlıklı olarak altyapı ve sosyal projeleri kapsayacağı ve paketin 2010’a kadar yürürlükte kalacağı belirtildi.

Liderler haftaya toplanıyor
Dünya liderleri gelecek aylarda almaları gereken önlemleri belirlemek ve gelişmekte olan ülkelerin global finans üzerinde ne kadar söz sahibi olacağını görüşmek üzere gelecek hafta Washington’da toplanacak.
Bu arada hafta sonu Brezilya’nın Sao Paulo kentinde yapılan G20 toplantısında, ‘krizle mücadele için birlikte hareket kararı’ alındı.
G20 ayrıca, IMF ve Dünya Bankası gibi kurumların reformdan geçmesi gerektiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Çin ve diğer ülkelerden faiz indirimleri gelebilir
Çin’in açıklamasının ardından, diğer büyük ekonomilerin de resesyonu önleyebilmek için devlet harcamalarını artırması veya tekrar faizleri indirmesi olasılığı bulunuyor.
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Çin’in bu adımının olumlu olduğunu belirtti. Çin hükümeti ayrıca, ‘orta seviyede gevşek’ bir para politikası uygulanacağını açıkladı ki bu, daha fazla faiz indirimi olabileceği anlamına geliyor. Çin, eylülden beri faizlerini üç kez indirdi.
Çin’in açıkladığı paketle kıyaslanabilecek diğer destek paketleri, ABD’nin yazın açıkladığı 100 milyar dolarlık vergi iadesi ve Almanya’nın yaptığı 50 milyar euro’luk destekti.
Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan da global ekonominin büyüme motorlarından biri olan Çin’in 2009 ekonomik büyümesini yüzde 8-9 arasında tahmin ettiğini belirtti.

KRİZ GÜNLÜĞÜ
İsveç, yatırım bankası Carnegie’ye el koydu

- İsveç, yatırım bankası Carnegie’ye el koydu. İsveç Mali Denetleme Kurulu, Carnegie’nin, tek bir müşteriye açtığı yüksek miktarlı krediyle yasaları çiğnediğini ve kabul edilemez bir risk aldığını bildirdi.
- ABD Merkez Bankası (FED), hükümetin AIG’ye verdiği mali desteği yeniden yapılandırdı. FED, ABD Hazinesi’nin planı kapsamında 40 milyar dolarlık, yeni ihraç edilen öncelikli AIG hissesi alacağını belirtti. FED, bu işlem sonrasında AIG’ye sunulan desteğin 85 milyar dolardan 60 milyar dolara ineceğini belirtti.
- ABD’li Pennsylvania Commerce Bancorp bankası, Republic First Bancorp’u aldı ve adını Metro Bancorp olarak değiştirdi.
- İngiltere Başbakanı Gordon Brown, vergi indirimlerinin İngiliz ekonomisini teşvik için kullanılabileceğini söyledi. Brown, bunun bir yolunun ekonomiye daha fazla para koymak, diğer bir yolununsa harcamaları artırmak olabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Krediden para kazanacak
- Macaristan dışarıdan gelen kredi yardımlarından para kazanmanın yollarını arıyor. Küresel mali krizle beli bükülen Macaristan’a, IMF, Dünya Bankası ve AB 25.1 milyar dolar kredi sağlamıştı. Macaristan Ekonomi Bakanı Janos Veres, ülkenin en büyük bankası olan OTP, CİB ve Macaristan Ticaret Bankası’na (MKB) 600 milyar forint (3 milyar dolar) kredi vermeye hazır olduğunu söylemişti.
Veres, Macaristan’da bir televizyon kanalında aldıkları kredileri bu bankalara vereceklerini, faizlerin yüksek olacağını, kendilerinin aldığı kredi faizinden vermelerinin söz konusu olamayacağını açıkladı.
- Fitch, G. Kore, Rusya, Meksika ve Güney Afrika’nın görünümlerini ’durağan’dan, ’negatif’e indirirken, Şili ve Malezya’nın görünümlerini de, ’pozitif’ten, ’durağan’a düşürdü.