Ekonomi Piyasaların gözü kulağı bu haberde! Yılın son faiz kararı belli oluyor: İşte beklentiler...

Piyasaların gözü kulağı bu haberde! Yılın son faiz kararı belli oluyor: İşte beklentiler...

20.12.2023 - 17:12 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını yarın açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 40 seviyesine yükseltmişti. Peki yılın son faiz kararı ne olacak? İşte detaylar...

Piyasaların gözü kulağı bu haberde Yılın son faiz kararı belli oluyor: İşte beklentiler...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında yarın toplanacak.

Haberin Devamı

Aynı gün saat 14.00'te faiz kararı açıklanacak. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 40'a yükseltilmişti.

PPK BEKLENTİ ANKETİ SONUÇLANDI

TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 250 baz puan artırım yönünde gerçekleşti.

Anket sonuçlarına göre, 250 ila 500 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 42,50 ile yüzde 45,00 arasında yer aldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Abdulkadir Develi açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Yılın son artırımı olacak. Şu an için öyle bekleniyor. Merkez bankaları bir noktaya geldi. Faizleri artırdılar, enflasyonun düşmesi ile beraber 2024 yılının ikinci yarıyılında faiz indirimlerinin başlayacağı kanaati var.

Haberin Devamı

Bize gelince enflasyon ilgili adımlar atıldı. Enflasyonda yavaşlama durumu söz konusu. İki aylık veriye bakıldığında yüzde 3.50’in altında rakamlarla karşılaşıldı. Aylık artışın 9’lardan buraya gelmesi enflasyonla atılan adımların ne kadar isabetli olduğunu bize gösteriyor. Biz şu anda içerideki talebi de soğutuyoruz.

Biz makro resme bakma durumundayız. OVP’ye baktığımızda orada istihdam, büyüme hedefi var. Şu anki politika bir taraftan fiyat istikrarının sağlanması ve ekonomik aktivitenin davamlılığı noktasında. Çünkü 2024 yılı dünya için büyümenin yavaşlama yıl olacağı gözüküyor.

Şu anda yüzde 40 düzeyine geldik. Beklenti bir kere daha artırımın olması. 500 baz puan olacak mı noktasında soru işaretleri var? Fed olsun, Avrupa Merkez Bankası olsun politika faizini artırmıyorlar. İndirme noktasında sinyaller veriyor. Bu Merkez Bankası’nın elini rahatlatacaktır. Büyüme 5.9 oldu, işsizlik yüzde 8.5 civarında. Bu ilave faiz artırımı için cesaretlendiriyor. Ne kadar olmalı? Bir şahin adım daha atılabilir mi? Makul olan da 250 baz puan artış gibi duruyor.

MOODY’S MERKEZ BANKASI’NDAN 2 FAİZ ARTIŞI BEKLEDİĞİNİ AÇIKLADI, NE DERSİNİZ?

Haberin Devamı

Şu anda Fed uzun artırımlar sonucunda durma noktasına geldi. Verilere baktı takip etti. Türkiye farklı bir duruma sahip bir taraftan da büyümeyi devam ettirmek istiyor. Burada optimal noktayı bulmak gerekiyor. Burada belki verilere daha çok bakılacaktır. Şu anda veriler iyi şahin duruşu destekler nitelikte. Önümüzdeki yılın ilk ayında belki bir faiz artırımı daha söz konusu olabilir. Verilere bakmak gerekiyor, büyüme işsizlik bunlara bakmak gerekiyor ki ona göre bir projeksiyon ortaya konulsun.

Şahin artışlarla bu duruma gelindi. Yüksek politika faizinin artacağı bir durum görmüyorum. Önümüzdeki yıl yüzde 36 enflasyon olacaksa şu anda yüzde 42.5’lik politika faizi yeterli gibi duruyor.

Önümüzdeki yılın başında iş gücü maliyetlerinin artması, enflasyon üzerine etkisi olabilir mi özel bir değerlendirme durumu söz konusu olabilir."