Ekonomi Rekabet gücü artacak Mardin merkez olacak

Rekabet gücü artacak Mardin merkez olacak

30.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’nde yer alan Kalite Kontrol Laboratuvarı, uluslararası düzeyde gerekli yetkinlikleri yerine getirerek Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite belgesi almaya hak kazandı. Yapılan açıklamaya göre akreditasyon belgesiyle dünya ligindeki yerini alan Eti Bakır, uluslararası piyasalarda üretim kabiliyetini ve öncü konumunu daha da güçlendirecek.

Rekabet gücü artacak Mardin merkez olacak

Bakır üretiminde artık ürün olarak ortaya çıkan pirit konsantresinden, metali geri kazanan dünyadaki tek tesise sahip olduklarını dile getiren Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, akreditasyon belgesinin şirketin üretim kabiliyetini güçlendireceğini belirterek şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Laboratuvarımız; hammadde, ara mamul ve son ürüne kadar 123 parametrede analiz yapma kabiliyetine sahip. Burada doğalgaz, pirit, fosfat gibi hammaddeler, ara proses ürünleri, DAP ve NP gübreleri ile katot bakır, çinko ve kobalt karbonat gibi son ürünlerin analizlerini yapabiliyoruz. Kalite Kontrol Laboratuvarı, Ar-Ge Laboratuvarı’nın üzerinde çalıştığı kobalt ve çinko türevlerinin nihai analizlerini yaparak, ürünlerin geliştirilmesine destek veriyor. Akreditasyon belgesiyle, kendi ihtiyaçlarımızın dışında maden ve gübre sektöründeki diğer oyuncuların da analizlerini gerçekleştirerek uluslararası sertifika verebileceğiz.”

Teknik engeller kalkacak

Akreditasyon belgesinin küresel ekonomide rekabet gücünü artıracağını kaydeden Kayışoğlu, “Mardin’i kobalt ve çinko başta olmak üzere stratejik metaller ve nadir elementler alanında dünyanın sayılı merkezlerinden ve yüksek teknolojiye hitap eden sektörlerin vazgeçilmez iş ortağı haline getirmek istiyoruz” dedi.