Ekonomi Rusya: Çin’in en büyük enerji tedarikçisi olabiliriz

Rusya: Çin’in en büyük enerji tedarikçisi olabiliriz

27.03.2009 - 18:04 | Son Güncellenme:

.

Rusya: Çin’in en büyük enerji tedarikçisi olabiliriz

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Jukov, “Rusya’nın 15 yıl boyunca Çin’in en büyük enerji tedarikçisi olabileceğini” belirtti.
Jukov, Pekin’de düzenlenen Çin-Rusya Yatırım Forumunda, iki ülkenin enerji alanındaki işbirliğini geliştirmesi gerektiğine vurgu yaptı. Çin Başbakan Yardımcısı Li Kıçiang da enerjinin ikili işbirliğinin geliştirilmesinde “anahtar alanlardan biri” olduğuna işaret etti. Li, bu yıl Çin ve Rusya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 60’ıncı yıl dönümünün kutlanacağına dikkati çekerek, stratejik ortaklık ve işbirliğini yeni bir seviyeye taşımak istediklerini söyledi.
Çinli yetkili, iki ülkenin küresel mali krize karşı aldığı önlemlerin aralarındaki işbirliğine de katkı yaptığını ifade etti.
İki ülke arasında geçen ay kredi karşılığı petrol anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşma uyarınca Çin tarafı Rusya’ya 25 milyar dolar tutarında uzun vadeli kredi verirken, Rusya da Çin’e 2011 ve 2030 yılları arasında 300 milyon ton petrol sağlayacak. İki taraf Rusya’nın doğusundaki Skovorodino’dan Çin’in güneydoğusundaki Daçing şehrine uzanan boru hattının inşası konusunda da anlaşmaya vardı.
Forumda ayrıca, iki ülke arasında ormancılık ve yatırım işbirliğiyle ilgili beş anlaşma imzalandı. Çin, 2008’de AB’den sonra Rusya’nın ikinci ticaret ortağıydı. Rusya ise 2007’de Çin’in yedinci, geçen yıl ise dokuzuncu ticaret ortağı durumundaydı.

RUSÇA YILI ETKİNLİKLERİ BAŞLADI
Öte yandan Çin’deki “Rusça Yılı” etkinliklerinin açılış töreni Pekin’de yapıldı.
Törene, Çin Devlet Müşaviri Liu Yandong ve Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Jukov katılırken, Çin Başbakanı Ven Ciabao ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin birer kutlama mesajı gönderdi.
Gelecek yıl da Rusya’da “Çince Yılı” etkinlikleri düzenlenecek. 2006 ve 2007 yıllarında Çin’de ve Rusya’da karşılıklı olarak “ülke yılı” etkinlikleri düzenlenmişti.