Ekonomi ‘Sahibinden’ gitti, geldi

‘Sahibinden’ gitti, geldi

04.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en büyük ilan sitelerinden sahibinden.com’a önceki gece yarısından itibaren uzun süre erişilemedi. Şirket, alan adı sağlayan firmayla sorun yaşandığını belirtirken dün akşam üzeri site açıldı.

‘Sahibinden’ gitti, geldi

Türkiye’nin önde gelen online ilan sitelerinden sahibinden.com, erişim problemi nedeniyle uzun süre adeta ‘kayıplara karıştı’. Önceki gece yarısından itibaren siteye erişim yapamayan özellikle gayrimenkul ve ikinci el araç ilanı veren kullanıcılar mağduriyet yaşadı. sahibinden.com’a hem web sitesi, hem de uygulama üzerinden erişim sağlanamadı. Siteye erişim sağlanmaya çalışıldığında ise “Bu siteye ulaşılamıyor. www.sahibinden.com ana makinesinin sunucu IP adresi bulunamadı” uyarısı ile karşılaşıldı. Sorun dün akşam üzeri çözüldü ve site geri döndü. Ancak milyonlarca liralık ekonomik kayıp oluşurken, sitenin marka değeri de etkilendi.

Haberin Devamı

Hatta sorunun yaşandığı saatlerde “sahibinden.com’un domain süresinin dolduğu ve domaini başka birinin satın alması sonucu siteye erişilmediği” iddiası sosyal medyada öne sürüldü. Bu iddiaya göre, sahibinden.com sitesi domain süresini uzatmayı unutup ödemesini geciktirince adresi boşa düştü ve Florida’dan bir network şirketi olan Network Solutions LLC tarafından 2025 yılına kadar satın alındı.

Açıklama yaptı

Bu iddiaların dolaşıma girmesi üzerine sahibinden.com konuyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Alan adı hizmeti sağlayan firmayla yaşadığımız teknik bir sorun nedeniyle platformumuza şu anda erişim sağlanamamaktadır. Sorunun en kısa sürede giderilmesi için ilgili firmanın çalışmaları devam etmekte olup konu çözüldüğünde yeniden bilgilendirme yapılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyururuz” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Ardından yapılan ikinci açıklamada da, “Medyada yer alan sahibinden.com alan adının başka bir kişi / firma tarafından satın alınmış olması, alan adının yenilenmemesi haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Alan adı hizmeti aldığımız firma sorunun en kısa sürede giderilmesi için gerekli çalışmaları sürdürmektedir. Konu çözüldüğünde yeniden bilgilendirme yapılacaktır” denildi. Site dün akşam üzere tekrar kullanıma açıldı.

1999 yılında kurulan sahibinden.com sitesi Aksoy Group bünyesinde bulunuyor. Şirket, aylık 62.8 milyon kullanıcı ve 6 milyondan fazla ilanla Türkiye’nin en büyük ilan sitelerinden biri.

Adres uzatmak 19.99 dolar

İnternette ‘.com’ uzantılı bir adres alınmak istendiğinde yıllık 9.99 dolar ödeme yapılıyor. Bu adres bir yıl sonunda uzatılmak istenirse her yıl için 19.99 dolar ödeme yapılması gerekiyor. Bir domain kalıcı olarak satın alınamıyor. En fazla 10 yıllık ödemesi yapılabiliyor.

Noter ve emlakçı etkilendi

Türkiye’nin en büyük ikinci el ilan sitesi olan, gayrimenkul ve ikinci el araç satışları açısından önemli bir yeri bulunan sahibinden.com’da yaşanan sorun dün noterleri ve emlakçıları da etkiledi. Tüm ikinci el sistemini etkileyen sorun benzer işlev gören sitelerde ise yoğunluk yaşanmasına neden oldu.