Ekonomi SAKIP SABANCI ÖDÜLÜ ‘DEMOKRASİ’YE GİTTİ

SAKIP SABANCI ÖDÜLÜ ‘DEMOKRASİ’YE GİTTİ

28.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yılki konusu demokrasilerin gelişmesinde denge ve denetleme olan ‘Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’ sahiplerini buldu. Güler Sabancı ödüllerin Türkiye’deki dönüşüm sürecinin karşılaştırılmalı bir şekilde ele alınmasını hedeflediğini söyledi

SAKIP SABANCI ÖDÜLÜ ‘DEMOKRASİ’YE GİTTİ

Sakıp Sabancı’nın çok önem verdiği, genç bilim insanlarını desteklemeye yönelik ‘Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’ sahiplerini buldu. Sakıp Sabancı Müzesi - the Seed’de düzenlenen ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 2013 Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nin, Türkiye’deki dönüşüm sürecinin karşılaştırılmalı bir şekilde ele alınmasını hedeflediğini söyledi.
Merhum Sakıp Sabancı’nın ödülü sosyal bilimler araştırmalarını teşvik etmek için koyduğunu hatırlatan Sabancı, “Türkiye’de sosyal bilimler alanında yeterince araştırma yoktu. Yıllar içinde jeopolitik, siyaset, çoğulculuk sorunlarından tutun, Türk dış politikasına kadar çalışmalar irdelendi, ödül verildi” dedi.

Özbudun’a jüri ödülü
Geçen 7 yılda ödül konularının büyük çeşitlilik gösterdiğini hatırlatan Sabancı, bu sene konunun Türkiye’nin geleceği için çok önem taşıyan demokrasi alanına kaydırılarak “Demokraside Denge ve Denetleme: Karşılaştırmalı Bir Perspektiften Türkiye” olarak belirlendiğini söyledi. Yarışma için yerli ve yabancı bir çok çalışma başvurdu. Seçim yapmakta zorlandıklarını söyleyen jüri üyesi Prof. Fuat Keyman, “Çok iyi çalışmalarla başvuru yapıldı. Jüri üyeleri olarak hakikaten çalışmaları derecelendirmekte zorlandık. Eşit ağırlıklı olarak üç çalışmaya ödül vermeye karar verdik” dedi.
Bu yıl ilk defa verilen Jüri Ödül’üne, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Ergun Özbudun layık görüldü. Özbudun, uluslararası saygınlığa sahip platformlarda yaptığı yayınlar ve bu alanda gerçekleştirdiği, Türkiye’nin durumunu karşılaştırmalı incelemeler nedeniyle layık görüldü. Özbudun konuşmasında, “Demokrasi çoğunluğun mutlak ve sınırsız hâkimiyeti değildir” derken bir İngiliz düşünürün sözlerine atıf yaptı: “İktidar yozlaştırır, mutlak iktidar mutlak surette yozlaştırır” dedi.

Haberin Devamı

3 araştırmaya ödül verildi
Yarışmada araştırma ödüllerini, ‘Dayanıklı Bir Demokrasi İnşası: Türkiye Deneyimine Karşılaştırmalı Bakış’ başlıklı makaleleriyle Meral Uğur Çınar (The New School Siyaset Bilimi ve Sosyoloji Bölümü) ve Kürşat Çınar (Ohio State Üniversitesi, Siyaset Doktora Programı), ‘Demokrasiye Geçiş ve Yükselen Çoğunlukçuluk Dalgası: Yunanistan ve Türkiye Örneklerinin Karşılaştırması’ başlıklı makalesiyle Ioannis N. Grigoriadis (Bilkent Üniversitesi Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümü) ve ‘Liberal Anayasal Demokrasi ve Popülist İtirazların Paradoksları’ başlıklı makalesiyle de Yunus Sözen (Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü) aldı.
Bu yılki jüride Ayşe Kadıoğlu, Fuat Keyman, Elaine Papouilias, Jenny White, Aslı Bali, Çağlar Keyder ve Deniz Kandiyoti yer aldı. Merhum Sakıp Sabancı’nın eşi Türkan Sabancı da törende ödül verdi.

Haberin Devamı

Demokrasi denge ve denetim rejimi
Prof. Ergun Özbudun, ödülü meslek hayatının en onur verici eserlerinden biri olarak kabul ettiğini söylerek şunları kaydetti:
“Bu yılın ana teması olarak seçilen olan denge ve denetim konusu, özellikle Türkiye’nin şu anda içinde bulunduğu şartlar bakımından fevkalede isabetli bir seçimdir. Çünkü demokrasi denge ve denetim rejimidir. Anayasacılık akımının gerisinde yatan temel düşünce, devlet iktidarını sınırlandırarak birey hürriyetini güvence altına almaktır. Bunun için kuvvetler ayrılığı prensibi temel bir rol oynamıştır. Bunun için bütün demokratik sistemler bakımından hayati önem taşıyan frenler ve dengeler sistemi ortaya konmuş ve geliştirilmiştir. Bunlarsız bir demokrasi tasavvur etmek mümkün değildir” dedi.

‘İlerleme takdire değer’
“50 küsur sene geriye baktığımda, Türkiye’de bu alanda kaydedilen ilerlemenin, nicelik ve nitelik itibariyle son derece takdire değer olduğu sonucuna varıyorum” diyen Özbudun sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sadece nicelik değil, nitelik artışı bakımından da Türk araştırmacılarının, siyaset ve sosyal bilimcilerin yayınları uluslararası düzeyde gitgide artan şekilde yer buluyor. Bir ülkede demokrasi standartları ne kadar yükselirse, bu alanlardaki çalışmaların kalitesi ve uluslararası tanınırlığı da o kadar yüksek olacaktır.”