Ekonomi Savunmada mühendis ekolü

Savunmada mühendis ekolü

07.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Askeri ve teknolojik boyutunun yanı sıra ekonomik açıdan da Türkiye’nin gözbebeği sektörlerden biri haline gelen Savunma Sanayii Başkanlığı’na atanan Haluk Görgün, YTÜ ekolünden gelen bir mühendis.

Savunmada mühendis ekolü

Aydın Hasan - Ankara / Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni kabinenin göreve başlamasıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı’na bağlı gözde kurumlardan biri olan Savunma Sanayii Başkanlığı’nda da değişime gitti. Erdoğan, yaklaşık 9 yıldır kurumun başında bulunan İsmail Demir’in yerine, savunma sektörünün devlerinden biri olan vakıf şirketi Aselsan’ın Genel Müdürü Haluk Görgün’ü atadı. Görgün’ün, Yıldız Teknik Üniversitesi ekolünden gelen bir mühendis olması dikkati çekti.

Haberin Devamı

Savunma Sanayii, son 10 yıl içinde yapılan atılımlarla askeri ve teknoloji boyutunun yanı sıra ekonomik açıdan da Türkiye’nin gözbebeği sektörlerden biri haline geldi. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Temmuz 2018 tarihli kanun hükmünde kararname ile Savunma Sanayii Başkanlığı olarak yapılandırılmıştı. Başkanlığın yapısı, 15 Temmuz 2018 tarihli ve 7 numaralı Savunma Sanayii Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenmişti. 2014 yılında Müsteşar olarak göreve başlayan Profesör İsmail Demir, 2018 yılından itibaren bu görevi Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı sıfatı ile sürdürüyordu.

1960 Elazığ doğumlu olan Demir, yaklaşık 9 yıldır kurumun başında yer alıyordu. 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Demir, Michigan Üniversitesi’nde uygulamalı mekanik, Purdue Üniversitesi’nde ise uzay ve havacılık dalında yüksek lisans derecesi sahibiydi.

Haberin Devamı

Dünyada ilk 50’ye girdi

İsmail Demir’in yerine Savunma Sanayii Başkanlığı görevine Cumhurbaşkanı tarafından atanan Prof. Dr. Haluk Görgün, 1973 İstanbul doğumlu. Görgün, lisans ve yüksek lisans eğitimlerini Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde, doktora eğitimini ise New York ABD’de Rensselaer Polytechnic Institute’da 2003 yılında tamamladı. Görgün, 2018 yılı nisan ayından bu yana Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürlüğü görevini yürütüyordu. Görgün’ün döneminde Aselsan, savunma sanayii alanında dünyada ilk 50 şirketin arasına girdi.