Ekonomi ‘Savunmada pazar değil aktör olduk’

‘Savunmada pazar değil aktör olduk’

18.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İSO ve SAHA İstanbul işbirliğiyle gerçekleştirilen 5. Savunma Sanayi Buluşmaları sektördeki 600 firmadan 1,100 kişiyi bir araya getirdi. Türkiye’nin artık savunma sanayinde artık bir pazar değil aktör konumuna geldiğine vurgu yapıldı.

‘Savunmada pazar değil aktör olduk’

İSMAİL ŞAHİN - İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Savunma Sanayii Buluşmaları’nın 5’incisi dün gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar’ın ev sahipliğinde düzenlenen organizasyona İstanbul Valisi Davut Gül ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün sektörde faaliyet gösteren 600 firmadan 1100 kişi katıldı. Savunma Sanayinin en önemli 17 Ana yüklenicisi ile planlanmış 1260 bire bir görüşme (B2B) yapıldı. Savunma Sanayi Buluşmaları Türkiye’de yapılan en büyük etkinlik oldu.

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Görgün açılış konuşmasında, “Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde, ülkemizin dünyada savunma sanayii alanında en gelişmiş 10 ülke arasına girme hedefine her geçen gün yaklaşmaktayız. Ülkemiz savunma sanayinde artık bir pazar değil aktör konumuna gelmiştir” dedi.

Haberin Devamı

İSO Başkanı Bahçıvan açılış konuşmasında, “Biliyoruz ki savunma sanayimiz geliştikçe yarınlarımıza güvenle bakacağız. Kendi motorunu, milli tankını, savaş gemisini, taarruz helikopterini, insansız hava araçlarını, füzesini ve piyade tüfeğini üretmeyi başaran Türkiye hepimizin gururudur. İSO 500 listemizde, 2000 yılında savunma sanayi sektöründen 6 firma yer alırken 2022 yılı çalışmamızda savunma sanayi ekosisteminde faaliyet gösteren 19 firmamızın yer alması da sektörün başarılı gelişimini ortaya koymaktadır. İstanbullu sanayiciler olarak, savunma sanayimizin millileştirilmesine yönelik üzerimize düşen görevi yerine getirmeye, bunun için gerekli iş birliklerini geliştirmeye, daha etkin ve sonuç odaklı hale getirmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

‘Savunmada pazar değil aktör olduk’

‘Yükselen yıldız’

Saha İstanbul Başkanı Bayraktar ise, “Son 20 yılda Türk savunma sanayiinde üretim hacmi 1 milyar dolardan 12 milyar dolara çıktı. Aynı süreçte savunma sanayii bütçesi 5.5 milyar dolardan 90 milyar dolara ulaştı. Savunma sanayii ihracatı 248 milyon dolardan 4.4 milyar dolara yükseldi. İhracatımızın 2023’te 6 milyar doları geçmesini bekliyoruz. Sektörümüzde istihdam sayısı 9.000’den 81.000’e çıktı. 20 yıl önce proje sayısı sadece 62 iken bugün 850’ye yükseldi. Savunma sanayimiz ‘Türkiye Yüzyılının Yükselen Yıldızı’ haline geldi” dedi.

Haberin Devamı

Ayrıca etkinlikte, ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında Savunma Sanayiimizin Dünyadaki Yeri’ başlıklı bir de panel düzenlendi. Milli Savunma Bakan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi moderatörlüğündeki panelde, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, BMC İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Yalçıntaş, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ve Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Kaya konuşmacı olarak yer aldı.