Ekonomi Seçim sonucuna ‘yabancı’ değiller

Seçim sonucuna ‘yabancı’ değiller

10.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaklaşan genel seçimler piyasa cephesinde farklı olasılıkların tartışılmasına neden oluyor. Piyasada ağırlığı bulunan yabancılar şimdilerde “alım” ağırlıklı hareket ediyor. Onlar için önemli olan “büyüme” ve “istikrarın” korunması...

Seçim sonucuna ‘yabancı’ değiller

Seçime bir aydan daha kısa süre kaldı. Sonucun ne olacağı, ne tür ihtimallerin gündeme geleceği adaylar kadar yatırımcıların da merak konusu. Yatırımcılar bu noktada temkinli bir duruş sergiliyor.
Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, seçim sonrasında tablonun rahatlayacağını düşünüyor. Ayışık, dünyadaki ana sorunun büyüme olduğunu belirtirken şu anda hassas bir dönemden geçtiğimizi vurguluyor ve “Seçime kadar piyasalarda çok önemli bir değişiklik beklemiyorum” diyor. Ve şunları ekliyor: “Seçim sonrası için temkinli bir iyimserlik var, yıl sonuna kadar piyasalar yüzde 10’luk marjda hareket eder”
Veriler takip edildiğinde sermaye piyasasının daha fazla yabancı ağırlıklı olduğu ortada. Geçen ay yabancılar yılın en yüksek alımını yaptı.
Mevcut durumda, piyasaların odaklandığı ve endişelerinin yükseldiği en önemli gündem konusu ise olası bir koalisyon ihtimali. Ancak yabancılar olası bir koalisyonda dahi piyasadaki ağırlıklarını koruyacakları anlaşılıyor.

İlgileri devam ediyor
Metin Ayışık, “Yabancılar yatırımda bulunurken uzun vadeli gelir, önemsedikleri kriterlerin başında da büyüme ve istikrar gelir” diyor. Bütün dünyada büyümenin daralacağı kaygısının arttığı bir noktada Türkiye’de de yansımasını ve etkisini hissettirmesini normal karşılamalı.
Bunun yanı sıra Türkiye gelişmekte olan ülkeler içerisinde öne çıkıyor. Küresel büyüme kaygılarının arttığı bir dönemde Türkiye’de yabancıların yatırımlarını devam ettirebilmesini önemsemek gerekiyor. Sık sık yeni şirket satın almalarını görüyoruz. Bu durum Türk şirketlerinin ilgi gördüğünün göstergesi olarak değerlendirilmeli.

Borsada rekor alım geldi
Aynı şekilde Borsa İstanbul’da da hisse alımlarına rastlıyoruz. Yabancı yatırımcılar, hisse senetleri piyasasında nisan ayında net 534 milyon dolarlık alım yaptı. Yabancı yatırımcıların yılın başından bu yana, aylık en yüksek alış miktarının gerçekleştiği nisan ayı ile birlikte yıllık bazda net satış tutarı 296 milyon dolara geriledi. Yabancılar en fazla banka hisselerini aldı.

Krizlerde bile çıkmadılar
Ayışık, büyük krizlerde dahi yabancı payının yüzde 61’lerin altına inmediğine işaret ederken farklı seçim sonuçlarının da bu oranlarda ciddi bir değişikliğe neden olmayacağına dikkat çekiyor.
Görülen o ki yurt içerisinde büyüme beklentilerinin güçlenmesi, ikinci yarıda toparlanma yönünde gelebilecek sinyaller ve istikrarın sağlanması, yatırımcıların risk iştahını canlı tutacak önemli etmenler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Seçim sonucuna ‘yabancı’ değiller

Morgan Stanley Türkiye önerdi
Morgan Stanley’in Türkiye için tavsiyesi ‘ağırlığını artır’ yönünde. Kurum, cazip değerlemeler, reel tahvil getirilerinde görülen yeniden fiyatlama ve hâlâ dirençli kâr trendlerini dikkate aldığını ve sonucunda EEMEA’ya karşı Türkiye için tavsiyeni ‘ağırlığını artır’ yönünde bulunduğunu belirtmekte. Morgan Stanley geçtiğimiz hafta yayınlanan raporunda; şirketlerin döviz açık pozisyonlarından oluşan risklerin makro verinin işaret ettiğinden daha düşük olabileceğine inandıklarını da vurguladı.

Seçim sonucuna ‘yabancı’ değiller

SON 5 YILIN 4 YILDIZI...
Borsa İstanbul’da son 5 yılda sıçrama yaşayan 4 şirket, bugün milyar dolarlık piyasa değerleri ile işlem görüyor. İşte bu şirketler...
Piyasa değeri son 5 yılda dolar bazında yüzde 352 artan Ülker Bisküvi, son yıllarda atılımlarıyla sürekli yatırımcıların gözbebeği oldu. Ülker’in başarısının sırrı; dikey entegrasyon stratejisi, yenilikleri yakın takip etmesi ve girişimci atakları.
Beş yıl önce 564 milyon dolarlık piyasa değerine sahip bulunan Ülker, bugün 2 milyar 552 milyon dolar.

‘Traktör’ uçtu gitti
Yüksek temettü verimliliği ile yatırım fonları ve yabancıların favori hisseleri arasında yer alan Türk Traktör, 5 yıl önce 376 milyon dolarlık bir piyasa değerine sahipken bugün piyasa değeri 1.5 milyar dolar.
Şirketin başarısının en büyük nedeni hem ürün ve üretim kalitesini hem de sürdürülebilirliğini arttırmaya yönelik güçlü adımlar atabilmesi. Şirket uzun yıllardır yüzde 50 pay aldığı iç pazardaki güçlü konumunu sürdürürken, bu yatırımla ihracatta yeni hamlelere hazırlanıyor.

Sodada gelecek varmış
2010’da 270 milyon dolarlık piyasa değerine sahip olan Soda Sanayii bugün 1 milyar 243 milyon dolarlık bir şirket. Şirket, dünyanın en büyük 10., Avrupa’nın ise 4. büyük sentetik soda üreticisi. Pazar payı sırasıyla, yurtiçinde yüzde 75, Avrupa’da yüzde 16 ve global bazda yüzde 3.6 seviyesinde bulunuyor. 2000’den bu yana Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Bulgaristan ve Bosna Hersek’de kurulan ortaklıklarla, yurtdışı kaynaklı üretimin toplam üretime katkısı arttı.

‘Otomotiv’ rüzgarı
Son 5 yılda yıldızı parlayan bir diğer şirket de Doğuş Otomotiv. 412 milyon dolar piyasa değerinden 1.1 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaştı. Türkiye’nin lider otomotiv ithalatçısı ve en büyük otomotiv distribütörlerinden biri konumunda bulunuyor.
Başarısının arkasında müşteri odaklı ve verimliliği merkez alan bir yönetim yaklaşımı var. Toplumun ihtiyaç ve beklentileri ışığında gerçekleştirdiği uygulamalar ile sürekli gündemde.