Ekonomi Selocan kasayı doldurdu

Selocan kasayı doldurdu

27.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son iki yıllık kârı 3 milyar TL’yi bulan, kasasında 6.2 milyar TL’si olan Turkcell, ortaklar arasındaki kavga yüzünden yatırımcısına kâr payı dağıtamıyor. Stratejik yatırım tarafında da şirketin eli kolu bağlı

Selocan kasayı doldurdu

Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, önceki akşam İstanbul’da boğazın kenarında şirketin ilk yarıyıl performansını açıkladığı sunumunda elde edilen rakamlar tarafında oldukça rahat bir tavır sergiliyor, büyük savaşın yaşandığı yönetim kurulu tarafında ise tedirginlik sürüyor.
Yılın ikinci çeyreğinde finansal gösterge alanında 4 önemli kalem olarak öne çıkan “Gelir”, “FAVÖK”, “FAVÖK marjı”, “Net kâr” tahminlerinde 11 analistin, 44 farklı öngörüsünün üzerine çıktıklarını belirten Ciliv, son birkaç çeyrekten bu yana Turkcell ekibinin gösterdiği performansın karşılığını aldıklarını ifade ediyor.
“Planlanandan daha başarılı sonuç ortaya çıktı” diyen Ciliv, bu yüzden 2012 yılı gelir hedeflerini 9.9-10.1 milyar TL bandından 10.1-10.3 milyar TL seviyesine çıkardıklarını kaydediyor.
Turkcell’in ikinci çeyrek ve ilk yarı yıl gelirlerine bakıldığında tüm zamanların rekorlarını kırdıklarını anlatan Ciliv, şirketin kasasında 6.2 milyar TL nakit olduğunu, 3.2 milyar TL’lik borç düşüldüğünde 3 milyar TL net nakit parası olduğunu ifade ediyor. Son iki yıldan bu yana ortakların arasındaki kavga yüzünden temettü (kâr payı) dağıtamayan Turkcell’in 2010 yılı net kârı 1.8 milyar TL’ydi. Yönetim kurulu dağıtılabilir kârın yüzde 75’ini dağıtmaya yönelik tavsiye kararı almıştı. Ancak, bu karar Genel Kurulda onaylanmadı. Teklif edilen tutar 1.3 milyar TL’ye karşılık geliyor.
Turkcell’in 2011 yılı net kârı ise 1.2 milyar TL. Bununla ilgili bir temettü dağıtım kararı da yönetimde süren sorunlar yüzünden henüz Turkcell Yönetim Kurulu tarafından alınmadı.

Haberin Devamı

‘Fiyat kıran olursa hazırız’
Cep telefonu pazarında dakika fiyatlarının düşmesi şirketlerin kar rakamını aşağı çekiyor. “Müşterileri tutmak için ne gerekiyorsa yapıyoruz, yapacağız” diyen Süreyya Ciliv, ‘rakiplerden fiyat kıran olursa biz hazırız’ mesajını veriyor. Ciliv, bunun için kârlılıktan bile feda edeceklerinin altını çiziyor. Uzun dönemli müşterileri tutmanın oldukça kritik olduğunu belirten Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Emre Sayın da 2011’in son çeyreğinden bu güne fiyatlarda rasyonellikle ilgili iyi sinyaller olduğunu, fiyatların son çeyreğe döndüğünü, bunun devamı yönünde beklentileri olduğunu ifade ediyor.

34.7 milyon abonesi var ‘mobil internet’ uçuşta
* Turkcell’in ‘Alo geliri’ olarak tanımlanan ses gelirleri yılın ikinci çeyreğinde 1 milyar 603 milyon TL seviyesine çıktı. Geçen yıla göre yüzde 6 büyüme var.
* Mobil internet gelirinde ise yüzde 44’lük artış yakalandı ve 240 milyon TL seviyesine çıkıldı.
* Grup şirketlerinin Turkcell’e gelir katkısı ise 304 milyon TL’den 416 milyon TL oldu.
* Turkcell’in pazar payı yüzde 53. Vodafone’un yüzde 28, Avea’nın ise yüzde 20 olduğu bildirildi.
* Şirketin abone sayısı 34.7 milyona çıktı. Bir yıl öncesine göre 600 bin abonelik artış var.
* Turkcell aboneleri bir yıl öncesine göre ortalama görüşme süresinde 30 dakikalık artışla 250 dakikaya ulaştı. Bunda yapılan kampanyaların önemli etkisi bulunuyor.
* Abone başına aylık ortalama gelir 20.7 TL.
* Şirket yatırım bütçesini gelirlerinin yüzde 17’sinden yüzde 16’ya çekti.
* Turkcell şebekesinde 4.8 milyon akıllı telefon var, önümüzdeki 1 yılda bu sayının 2.7 milyon adet artması bekleniyor.

Haberin Devamı

Yönetim kurulunda ahenk şart!
Turkcell’de Çukurova Grubu (Karamehmet), Rus Altimo ve İskandinav TeliaSonera tarafında süren anlaşmazlıklar sonucu atanamayan bağımsız yönetimi kurulu üyeleri ve yönetim kurulundan karar çıkmamasını değerlendiren Süreyya Ciliv, önümüzdeki dönemde “ahenkli bir yönetim kurulu” ile çalışmayı hedeflediklerini söyledi. Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) sonrası şirketlerin yüzde 10 kendi hissesini satınalma hakları olduğunu (borsadan), Turkcell İletişim olarak bunu yapabileceklerini ifade eden Ciliv, bunun için de yönetim kurulu kararı gerektiğine işaret etti.