Ekonomi Seramik sektöründe yatırımlar tam gaz

Seramik sektöründe yatırımlar tam gaz

19.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eczacıbaşı Holding’in Bilecik Bozüyük’te bulunan seramik sağlık gereçleri fabrikasının beşinci fazının açılış töreni gerçekleştirildi.

Seramik sektöründe yatırımlar tam gaz

AYLİN RANA AYDİN / Bilecik - Açılış törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Eczacıbaşı Yapı Ürünleri’nin tasarım ve inovatif yaklaşımlarla geliştirdiği markalarıyla Türkiye’nin toplam seramik sağlık gereçleri ihracatının yarısından fazlasını gerçekleştirdiğini bildirdi. Bilecik’te gerçekleştirilen yatırımlar ile şehre ve Türkiye’ye değer kattığını söyleyen Bakan Kacır, “Bugün, geçtiğimiz yıl temelleri atılan ve 57.5 milyon euro yatırım büyüklüğüne sahip ‘5. Seramik Sağlık Gereçleri İşletmesi ve Gömme Rezervuar’ fabrikasının açılışını gerçekleştiriyoruz. İlerleyen dönemlerde ikinci faz yatırımın devreye alınmasıyla birlikte toplam yatırım büyüklüğü 76.5 milyon euro’ya ulaşacak. 450’den fazla istihdam sağlayacak bu yatırım ile seramik sağlık gereçlerinde yıllık 2 milyon adet, gömme rezervuarda ise yıllık 1.2 milyon adet ilave üretim kapasitesi oluşacak” dedi.

Haberin Devamı

3 milyar $ ciro

Yaklaşık 3 milyar dolarlık cirosu ile seramik sektörünün 1.5 milyar doların üzerinde Türk seramiği ihraç ettiğini bildiren Kacır, “Ülkemizdeki seramik sağlık gereçleri üretim kapasitesinin yüzde 26’sını bulunduran Bilecik, bugün Türkiye’de seramik sağlık gereçlerinde lider bir konumda. Aynı zamanda, ilimizdeki firmalarımız Ülkemiz seramik ihracatının yüzde 55’inden fazlasını gerçekleştirmekte. Pazaryeri ilçesinde ‘Seramik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ kurulmasına yönelik çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Kütahya ve Yozgat’ta ise seramik sektörüne özel iki OSB kurduk” diye konuştu.

Son 10 yılda seramik sektörü için yaklaşık 67 milyar TL yatırım tutarında yaklaşık 20 bin istihdamı içeren 313 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini açıklayan Bakan Kacır, şöyle devam etti: “Kalkınma ajanslarımızda seramik sektörüne yönelik yürütülen 48 projeye, 123 milyon TL’lik destek sağladık. KOSGEB tarafından seramik sektöründe faaliyet gösteren firmalara çeşitli destek programlarıyla son 5 yılda 66 milyon TL kaynak aktardık.”

Haberin Devamı

Güneş santrali

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ise, yapı ürünlerinde Türkiye’nin toplam sağlık seramik gereçleri ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını gerçekleştirdiklerini belirtti. Eczacıbaşı, “Kuruluşumuz bugün Bozüyük’te cirosunun yüzde 70’inden fazlasını Türkiye dışındaki 75 ülkeden sağlayan global bir organizasyona sahip bulunuyor. Sürdürülebilirlik ilkesini iş modelinin kalbinde tutan kuruluşumuz tasarımdan üretime, tedarik zincirinden son kullanıcı deneyimine kadar bu ilkeyi benimsiyor. Vitra üretim kampüsümüze bu yıl güneş enerjisi santralini kurduk. Yenilenebilir enerji yatırımlarımızı hızlandırdık” dedi.