Ekonomi Siber tatbikatta ikinci faz başladı

Siber tatbikatta ikinci faz başladı

30.11.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bazı kurumların siber saldırıların tamamını tespit ve raporlama anlamında eksiklikleri olduğunu belirterek, “Saldırıların her an yapılabileceğine özellikle dikkat çekmek istiyoruz. Gece-gündüz, hafta içi-hafta sonu ayrımı olmadan tedbir almalıyız” dedi.

Siber tatbikatta ikinci faz başladı

‘Ulusal Siber Savunma 2017 Tatbikatı’nda konuşan Arslan, siber güvenlik ve e-devlet faaliyetlerine ait tüm konu başlıklarını içeren bir kanun taslağı çalışmasını tamamladıklarını belirterek, “Çalışmamızı başbakanlığımıza arz ettik, kısa sürede Meclise sevk edilerek yasalaşmasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

20 kurumda denendi

Siber savunma tatbikatının ilk fazı için 6-23 Kasım’da kurumlara gerçek ortamda siber ataklar gönderildiğine dikkati çeken Arslan, bu faz için gönüllü 41 kurumdan 20 kurum belirlendiğini ve 7 gün 24 saat esasıyla her birine farklı IP adreslerinden saldırılar gerçekleştirildiğini anlattı. Saldırı türleri olarak ‘uygulama taraması’, ‘port taraması’ ve ‘WannaCry taraması’ ana başlıklarında toplam 60 testin icra edildiğini aktaran Arslan, bugünkü ikinci faz için ise 32 kurumdan 145 oyuncunun, 26 kurumdan ise 60 gözlemcinin katkı sunacağını bildirdi.

İlk fazda alınan çıktıları analiz ettiklerini belirten Arslan, sadece mesai saatlerinde değil, geceleri ve hafta sonları da saldırıların gerçekleştirildiğini ve çok başarılı sonuçlar elde edildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

‘Gece gündüz tedbir şart’

Bakan Arslan, saldırıların her an yapılabileceğine özellikle dikkat çekmek istediklerini belirterek, “Gece-gündüz, hafta içi-hafta sonu ayrımı olmadan tedbir almalıyız. Bir saniye boş durmamalıyız, zira saldırıları gerçekleştirenler boş durmuyor. 2018’de daha kapsamlı bir tatbikat düzenleyeceğiz” dedi.

Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç da tatbikatta gerçekleştirilen ikinci fazda, kapalı perde network ağı üzerinden bulgu inceleme ve masa başı türünde uygulamalarla 32 kamu kurum ve kuruluşunun siber saldırılara ilişkin savunma ve bertaraf etme işlemlerinin gerçekleştirileceğini belirtti.