Ekonomi Son dakika: Bakan Nureddin Nebati duyurdu! Asgari ücretle ilgili bugün açıklama yapılacak

Son dakika: Bakan Nureddin Nebati duyurdu! Asgari ücretle ilgili bugün açıklama yapılacak

16.12.2021 - 10:48 | Son Güncellenme:

7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında 1 Aralık'ta başlayan süreç devam ediyor. Haber merkezlerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda saat 11.00'de toplandığı bilgisi düştü. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Asgari ücretle ilgili bugün açıklama yapılacak. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada enflasyon karşısında ezdirilmeyen bir oranı hep beraber görmüş olacağız." dedi.

7 milyona yakın çalışan ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç devam ediyor. Yeni gelen bilgilere göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor.

Haberin Devamı

BAKAN NEBATİ'DEN ASGARİ ÜCRET MESAJI

Genel Kurulda milletvekillerinin sorularını cevaplandıran Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ücretler üzerindeki vergilerle ilgili soru üzerine, “Uygulamaya ilişkin gelir vergisi yükü evli, eşi çalışmayan ve üç çocuklu asgari ücretlide yılın son ayına kadar aylık yüzde sıfır olarak gerçekleşmektedir. Asgari ücrette yılın son aylarında vergi tarifesi ikinci dilimine girmesinden kaynaklanan kayıp, asgari geçim indirimi ile giderilmektedir. Asgari ücretlilerin toplamına baktığımızda vergi yükü aylık 2.34, yıllık 3.25’tir" dedi.

Asgari ücret konusunda Bakan Nebati, "Asgari ücretlilerle ilgili bugün açıklama yapılacak. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da enflasyon karşısında ezdirilmeyen, bundan sonra da ezdirilmeyecek bir oranı görmüş olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

CNN Türk Muhabiri Gülşen Coşkun asgari ücretteki son gelişmeleri aktardı. Coşkun konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Saat 11’de bir toplantı var ama bu 4’üncü toplantı değildir. En azından henüz bakanlık resmi bir açıklamayla son toplantının yapılacağı bilgisin paylaşmadı.

Resmi toplantıların olduğu ve bunun dışında teknik düzeylerin olduğu bir süreç oluyor. Bugün bakanlıkta olması beklenen bu toplantının teknik müzakerelerin devam ettiğine dair bir toplantıdır.

RESMİ AÇIKLAMA NE ZAMAN OLACAK?

Bakanlık resmi olarak asgari ücretin açıklanacağına dair 11’de resmi bir açıklama henüz yapmadı. Peki ne zaman resmi açıklama olacak. Bugün olma ihtimali var ancak resmi olarak açıklanmadığı için net değil.

Sendikalar bu sene erken açıklayalım dedi ve ilk 10 günde açıklanalım denilmişti. Bakan pazartesi gününü işaret etmişti ve bu beklenti üzerine telaffuz edilen günlerde açıklama gelmeyince asgari ücret neden açıklanmıyor diye merak konusu oldu.

İşçi ve işverenin üzerinde anlaştığı bazı detaylar var hükümetten üzerimizdeki yükü alın şeklinde SGK primlerinde 5 puanlık indirim ve asgari ücretten vergi alınmasın gibi talepler var bunların üzerindeki teknik çalışmalar devam ediyor. Bir taraftan Çalışma Bakanlığı diğer taraftan da Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

"BİLGİ PAYLAŞILMADI"

Saat 11’de toplantı yapılacağı belirtilmişti. Resmi olarak toplantı olacağı bilgisi paylaşılmadı. Bu süreçte gayri resmi toplantılar ve teknik düzeyde toplantılar gerçekleştiriliyor. Bu toplantının da bu düzeyde olması bekleniyor. Tarafların bakanlığa çağırılması söz konusu.

Asıl beklentimiz 4’üncü toplantının ne zaman yapılacağıydı. Türk İş olmak üzere süreci erken açıklayalım gibi bir mesaj vermişti. İşverene de buna yaklaştı hükümette benzer sinyaller verdi ve bakan pazartesi gününü işaret etmişti. Toplantı gerçekleşmeyince neden açıklanmadı? Sorusu ortaya çıktı. Teknik düzeydeki hesaplama çalışmalarının sürdüğü belirtiliyor."

İŞÇİLER 4 BİN LİRA İSTİYOR

Türk-İş ev sahipliğinde yapılan Asgari Ücret toplantısında 4 bin liranın altında bir tutara evet denilemeyeceği belirtilmişti.

Toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan medya mensuplarının asgari ücretle ilgili sorulara da yanıt vermişti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretle ilgili, "Asgari ücretle ilgili çalışmalarımız sürüyor. En kısa zamanda açıklanacak. Asgari ücrete şu ana kadar olmuşun çok çok fevkinde bir artış yapacağız." ifadelerini kullanmıştı.