Ekonomi ‘Düşük emekli maaşı için iyileştirme’ ve kıdem tazminatı mesajı

‘Düşük emekli maaşı için iyileştirme’ ve kıdem tazminatı mesajı

25.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emekli maaşlarına yönelik düzenlemeye ilişkin “Çalışmayı yıl sonuna kadar tamamlayarak emeklimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Düşük alanları destekleyici mahiyette bir yaklaşımımız olacak” dedi. Yılmaz, kıdem tazminatıyla ilgili düzenleme sorusuna da yanıt verdi.

‘Düşük emekli maaşı için iyileştirme’ ve kıdem tazminatı mesajı

Kanal 7 canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Yılmaz, Orta Vadeli Program’ın (OVP) uygulanma imkanı yüksek bir program olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Programın, çeşitli toplum kesimleriyle istişare içinde hazırlandığını ve arkasında güçlü bir siyasi iradenin bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Enflasyonun yönünü tekrar aşağı doğru çevirmesi ne zaman mümkün olacak?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Geçici olarak enflasyonda bir yükseliş var bu geçiş döneminin şartlarından kaynaklanan. Belirsizliklerin azaldığı yeni bir döneme girmiş durumdayız. Dolayısıyla bir süre sonra bu geçici yükseliş yerini düşüşe bırakacaktır. Aylık bazda düşüşleri daha erken göreceğiz. Bu sene sonuna doğru, gelecek senenin başlarında bu aylık bazdaki gelişmeleri göreceğiz. Yıllık bazdaki gelişmeleri ise daha çok 2024’ün ortaları gibi görmüş olacağız. Çünkü bir baz etkisi oluştu. Bu temmuz, ağustosta ciddi bir yükseliş oldu. Bundan sonraki aylarda öyle bir artış beklemiyoruz doğrusu. (Seneye enflasyon oranı ne olur?) Ortalama bir hesabımız var yüzde 33 olarak ve bu da gerçekleştirilebilir bir rakam diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

BAE'DEN FİNANS AKIŞI

Son dönemde BAE ile 51 milyar dolarlık bir paket anlaşmanın imzalandığını hatırlatan Yılmaz, “Süreç başladı. BAE otoritelerinin hazine ile görüşmeleri var. Bu yıl bitmeden gerçekleşmesini bekliyoruz. Müzakereler son aşamalara geldi diye biliyorum. Yıl başından önce bu kaynakların Türkiye’ye geleceğini düşünüyorum. Finans akışı başlayacak. Son üç aya baktığımız zaman cari açığımız olduğu halde rezervlerin artmaya başladığını görüyoruz. Geçen hafta itibarıyla rezervlerde 22 milyar dolar net bir artış oldu. Son üç ayda gerçekleşti bu rakam” dedi.

Yılmaz, emekli maaşlarına yönelik düzenleme çalışmalarına ilişkin de şu bilgiyi paylaştı:

“Yılbaşı itibarıyla memurların maaşlarında enflasyon oranına göre bir artış olacak ve bu artış memur emeklilerine de yansıyacak. İşçi emeklileri, Bağ-Kur emeklileri ve asgari emekli aylığı alanlara ilişkin oransal artışlar ve enflasyon farkı olacak. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın talimatıyla bu kesimlere dönük dengeleyici bir çalışmayı sürdürüyoruz. Çalışmayı yıl sonuna kadar tamamlayarak emeklimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Düşük alanları destekleyici mahiyette bir yaklaşımımız olacak.”

Haberin Devamı

KIDEM ÇALIŞMASI YOK

Kıdem tazminatı düzenlemesine ilişkin soru üzerine de Yılmaz, “Şu anda bir çalışmamız yok. Sendikalarla oturup uzlaşmadan, anlaşmadan bir anlayış birliği oluşturmadan bu konularda hiçbir zaman bir adım atmadık, atmayacağız” mesajını verdi.