Ekonomi Sosyal Medya Yasası'na ayar! ‘İstismarı önleyebilir muğlaklık tartışılır’

Sosyal Medya Yasası'na ayar! ‘İstismarı önleyebilir muğlaklık tartışılır’

04.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), Twitter, Instagram, Facebook vb. sosyal ağlarla ilgili “Sosyal Medya Yasası”na uyum düzenlemelerinin “istismarları önleyici” nitelikte olduğunu kaydetti.

Sosyal Medya Yasasına ayar ‘İstismarı önleyebilir muğlaklık tartışılır’

ÖNDER YILMAZ Ankara - Eraslan, Eğitim Koordinatörü/SODİMER İcra Kurulu Üyesi Sabiha Ebcim’le birlikte yaptıkları analiz çalışmasında, BTK’nin sosyal ağ sağlayıcının yükümlülükleri ve uygulanmasına ilişkin kararının Türkiye adına verimli olacağını, yurt dışındaki birçok örneğe paralel ve uygun hazırlandığını kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının, Türkiye’de ikamet eden temsilci bulundurması zorunluluğunun netleştirici bir uygulama olacağına dikkat çeken Eraslan, bildirimden itibaren 30 gün içinde temsilci belirlemeyen sosyal ağ sağlayıcısına 10 milyon TL para cezası kesilmesi ve atamamada diretmesi halinde ise bu cezanın 30 milyona çıkmasının faydalı bir yaptırım olduğu belirtti.

Nasıl belirlenecek?

Eraslan, dezenformasyon düzenlemelerinin yasalaşması sürecinde de tartışma konusu olan “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” maddesinin varlığının yine tartışma yaratacağını belirterek, “Özellikle asılsız haberlerin nasıl belirleneceğini, bu konuda nasıl bir hükmü şarta varılacağının muğlak olması tartışmalara neden olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Eraslan, sosyal ağ sağlayıcılarının; temsilcinin adres, iletişim adreslerini internette yer verilmesinin istismarları önleyici unsur olacağını belirtirken, şu değerlendirmede bulundu:

“Sahte hesaplar, yanlış hesaplar ve insanların mağduriyetlerini görüyoruz. Tüm bunlara dönük Türkçe başvuru yapılabilmesi, Türkçe cevap verilmesi ve bir başvuru linkinin hazırlanmasına dönük olarak bir uygulama getirildi. Tüm bunlarla herkese eşit işlemler yapılması çok kıymetli. Ağ sağlayıcılarının, başvuruları, başvurudan itibaren en geç 48 saat içerisinde olumlu ya da gerekçesini belirterek olumsuz cevaplaması gerekmekte.”

Çocuk kullanıcıya yönelik tedbir var

Sosyal ağ sağlayıcılarının çocuklara özgü ayrıştırılmış hizmet sunma konusunda gerekli tedbirleri almakla mükellef olduklarını belirten Eraslan, “Çocuğa yönelik cinsel istismar ve ticari risklerin önlenmesi, çocuğa ait kişisel verilerin korunmasında yüksel düzeyde gizlilik ayarları ile asgari düzeyde veri işlenmesinin sağlanması, sözleşme, kullanıcı ayarları ve veri politikaları gibi hususların çocuğun anlayabileceği şekilde sunulması hususlarının dikkate alınması karara bağlandı” dedi.