Ekonomi Sosyal medyada alışveriş ve reklam mercek altında

Sosyal medyada alışveriş ve reklam mercek altında

15.01.2024 - 06:59 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanlığı, sosyal medya üzerinden yapılan ticaret ile aldatıcı reklamları masaya yatırdı. 25 ilde 15 yaş ve üstü internet kullanılarına yönelik yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, tüketicilerin sosyal medya kullanım amacının yüzde 30’unu alışveriş yapmak oluşturuyor.

Sosyal medyada alışveriş ve reklam mercek altında

MİTHAT YURDAKUL / Ankara - En çok alışveriş yapılan sosyal medya platformu, Instagram. Neredeyse iki kişiden birisi sosyal medya üzerinden alışverişinde mağduriyet yaşıyor. Sosyal medyadan alışveriş yapan 4 tüketiciden 1’i fenomenlerinin (influencer) fenomenlerin etkileniyor. Sosyal medyadan alışveriş yapan her 10 kişiden neredeyse 7’si, bu mecralardan ürün pazarlayan influencerların temel amacının, ticari kazanç elde etmek olduğunu düşünüyor.

Haberin Devamı

İLK LİNKE TIKLANIYOR

Her 10 kişiden 7’si, influencer’ların reklam içeriğinin, gerçek kullanıcı deneyimini yansıtmadığını düşünüyor. İnfluencer’ların tanıtımlarından etkilenerek alışveriş yapan 10 kişiden 1’i olumsuz deneyim yaşarken, bu kişilerin en büyük şikayetini “ürünün anlatıldığı gibi çıkmaması” oluşturuyor. Rapora göre, sosyal medya üzerinden alışverişlerin dörtte birine ünlü ve influencer’ların yanlış yönlendirmesi neden oluyor.

Her 10 kişiden 7’si, alışveriş platformlarında yer alan indirimli fiyatların gerçeği yansıtmadığını düşünüyor. Arama motoru kullananların yüzde 40’ı, arama sonucunda çıkan ilk linke, reklam olup olmadığına dikkat etmeksizin tıklıyor.

İnternetteki tüketici yorumları, kadınların yüzde 60’ının alışveriş tercihinde etkili oluyor. Tüketicilerin yaklaşık yüzde 75’i, alışveriş sitelerindeki indirimli fiyatların gerçeği yansıtmadığını düşünüyor.