Ekonomi Sosyal tarife, telefonsuz ADSL yolda

Sosyal tarife, telefonsuz ADSL yolda

25.11.2008 - 00:12 | Son Güncellenme:

Cep telefonlarının ardından, şehiriçi sabit telefon hizmeti verecek özel şirketlerle de rekabet etmeye hazırlanan Türk Telekom (TT), abone kaybetmemek için “sınırsız konuşma paketi” başta olmak üzere yeni kampanyalara başlamayı planlıyor

Sosyal tarife, telefonsuz ADSL yolda

TT CEO’su Paul Doany, Ankara iletişim muhabirleri ile gerçekleştirdiği sohbet toplantısında, telekom sektörünü değerlendirdi ve yeni projelerini anlattı.

İnternet ucuzlayacak
Doany, 2009’da internette vergilerin düşmesini beklediklerini kaydederek, “Bu durum, devletin gelirlerinde gerileme yaratmaz. Bu durum, diğer tüm internet servis sağlayıcıları (ISS) için de fırsat olacak. Biz de onlara daha avantajlı koşullar sunacağız. Bu da internet fiyatlarının düşmesini sağlayacak” dedi.

Sınırsız iş ve ev paketi
Eleştiri konusu olan “sabit ücret” konusuna da değinen Doany, Avrupa’da bütün operatörlerin hat maliyetlerini sabit ücretten karşıladığını aktardı. Doany, “Biz de maliyetimizin sabit ücretten karşılanmasını istiyoruz. O zaman müşterimize daha ucuz konuşma ücreti sunacağız. Sınırsız kullanım da bunlardan birisi olacak. Müşteri belli bir ücret ödeyecek ve yüksek konuşma süresi olan paketlerin sahibi olacak” dedi. Doany, 9 Mayıs’tan itibaren başlayacak sabitten sabite numara taşıma uygulaması ve cep telefonları karşısında, abone kaybetmemek için hayata geçirecekleri projeleri şöyle anlattı:
“Kablosuz internet bağlantısı (wi-fi) özelliği telefonda kullanılacak. Wi-fi özellikli cep telefonlarına yöneleceğiz. Makul fiyatla, ev ve işyerlerinde sınırsız konuşma hakkı olacak. İnternet televizyonu (IPTV ) hizmeti mobil telefonlar üzerinden verilecek. Düşük geliri olan müşteriler 3G özelliklerini wi-fi ile alacak. Videofon, 3G’li telefon, wi-fili telefon, telekomputer birbirleriyle iletişim kuracak. Bu teknolojileri geliştirerek yurtdışı pazarlarda satacağız. Sabit telefona abone olmadan ADSL abonesi olunması yönünde bir çalışma yapacağız. Ama burada hattın maliyetinin tamamen karşılanması esastır. Müşterilere çıplak ADSL sunacağız. Sosyal tarifeler olacak. Ödeme güçlüğü olan 1.5 milyon aboneye daha uygun tarife sunulacak.“

‘Taşıma sonuçlarından memnunuz’
Yatırım harcamaları konusunda da bilgi veren Doany, bu harcamaların 2008’in ilk 9 ayında 1 milyar YTL’ye ulaştığını söyledi. Doany, “Yıl sonu itibarıyla yatırım harcamalarımızın 1.7 milyar YTL’ye ulaşmasını bekliyoruz” dedi.
Avea’nın numara taşınmasında başarısız olduğuna dikkat çekilmesi üzerine Doany, “Numara taşımada kısa sürede trendleri gözlemlemek kolay değil. En fazla müşteri kaybı Vodafone’da oldu. Şu ana kadarki sonuçtan memnunuz” diye konuştu.