Ekonomi Su ve enerji için tasarruf ipuçları

Su ve enerji için tasarruf ipuçları

19.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaz aylarında su ve elektrik kullanımı artarken, tasarruf yöntemlerini de beraberinde getiriyor. Su ve elektrik kullanımında tasarruf sağlayacak pek çok yöntem bulunuyor.

Su ve enerji için tasarruf ipuçları

AYLİN RANA AYDİN - Son günlerde yaşanan sıcak hava, su ve elektrik tasarrufunu gündeme getirdi. Evdeki su israfının önüne geçmek için pek çok önlem bulunuyor. Yanı sıra elektrik tüketimin daha aza indirgemek için de ampul seçiminden kullanılmayan cihazları fişten çıkarmak gibi birçok yöntem var. Özellikle pandemiden sonra tüketicilerin su tasarrufu sağlayan ürünlere ilgisi rağbet görmeye başladı. Bu kapsamda sensör teknolojileri öne çıkarken, bu teknolojiler sayesinde su da oldukça tasarruflu bir şekilde kullanılabilir. Fotoselli ürünlerin kullanımıyla birlikte yüzde 70’e varan oranda tasarruf sağlanıyor. Evlerdeki su saatleri, bulaşık-çamaşır makinesi gibi eşyaların da su tüketimini azaltacak nitelikte olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Evdeki su israfının neredeyse yüzde 70’i tuvalet ve banyoda gerçekleşiyor. Şu günlerde evlerde su kullanımını az düzeyde tutacak birçok önlem bulunuyor. Bu önlemler şu şekilde sıralanıyor:

1-Damlatan musluklar tamir ettirilmeli.

2-Banyoda geçirilen süre kısa tutulmalı.

3-Rezervuarlar daha küçük hacimlilerle değiştirilmeli.

4-Duş esnasında su açık bırakılmamalı. Hatta kombinin suyu ısıtmasını beklerken akan su bir kapta biriktirilerek daha sonra kullanılabilir.

5-Musluk başlıklarına perlatör taktırılmalı.

6-Kişisel temizlik esnasında musluk açık bırakılmamalı.

7-Çamaşır ve bulaşık makineleri tam doldurup çalıştırılmalı. Aynı zamanda bulaşıklar makinede yıkanmalı.

Fişten çıkarın…

Suyun yanı sıra sıcak havalarda artan elektrik kullanımları da tasarrufun önemini artırıyor. Elektriği daha az tüketmek için aydınlatmada ampul seçiminden klimayı verimli kullanıma kadar birçok önlem bulunuyor.

Haberin Devamı

LED ampul kullanımı en verimli aydınlatma seçeneklerinden biri olarak değerlendiriliyor. Standart ampullerden yüzde 75’e varan oranla daha az enerji kullanımı sağlayan LED ampullerin daha uzun ömürlü olduğu da ifade ediliyor.

Dekoratif aydınlatmayı asgariye indirmek, kullanılmayan odaların ışığını kapatmak yanı sıra geceleri ışık kontrollü lambaların da tercih edilmesi tasarruf sağlamaya yardımcı olacaktır.

Yanı sıra kullanılmayan cihazları prizde bırakmamak, çamaşır ve bulaşık makinelerini ekonomik modda kullanmak, yemek pişirirken fırın kapağını sık sık açmamak, buzdolabını gün ışığına maruz bırakmamak ve hava akımını engelleyecek şekilde aşırı derecede doldurmamak da alınacak önlemler arasında yer alıyor.

Özellikle yaz aylarında klima kullanımı artış gösterirken, klimaların daha verimli çalışması için gerekli kontrol ve bakımlarının yapılması da önem taşıyor. Eğer klimanın gerekli bir bakımı ihmal edilirse hem klima düşük performansta hem de yüksek enerji kullanımıyla çalışabilir.

Klimayı verimli kullanabilirsiniz

Yaz aylarında, yüksek sıcaklıkların etkisiyle klima kullanımı artıyor. Klima kullanırken enerji tasarrufunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Haberin Devamı

- A enerji etiketine sahip klima modellerinin en yüksek verimlilik seviyesine sahip olduğu bildiriliyor. Inverter teknolojisine sahip klimalar devamlı bir hızda çalışarak enerji tasarrufu sağlıyor.

- Klima kullanırken pencere ve kapıların kapalı tutulması öneriliyor. 

- Düzenli klima bakımıyla enerji verimliliği artırılabiliyor. Yanı sıra düzenli bakım yaptırmak cihazın ömrünü de uzatıyor.

- Klimanın kullanılacağı alana uygun kapasite belirlenmeli, bakım yetkili kişiler tarafından yapılmalı, gelişmiş filtre sistemleri tercih edilmeli, klimaların periyodik bakımları aksatılmamalı, enerji verimliliği yüksek klimalar tercih edilmeli.