Ekonomi Sürdürülebilir olmayan büyüme kâr değil zarar

Sürdürülebilir olmayan büyüme kâr değil zarar

10.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, sürdürülebilir olmayan büyümenin kârdan çok zarar getirdiğini belirterek, “Refah, kesinlikle başkalarının bedel ödeyeceği şekilde elde edilmemeli” dedi.

Sürdürülebilir olmayan büyüme kâr değil zarar

Kurum ve kuruluşların kalitesinin, ülke büyümesine katkı sağlayacağını ifade eden Dinçer, gelişen ülkelerdeki nüfusun yüzde 14’üne karşılık gelen, yaklaşık 900 milyon kişinin yoksulluk içinde yaşadığını, dünyada 9 kişiden birinin hâlâ yetersiz beslendiğini anlattı.

Haberin Devamı

Enflasyon vurgusu

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde ‘Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah’ temasıyla düzenlenen 6. Boğaziçi Zirvesi’nde konuşan Dinçer, sürdürülebilir olmayan büyümenin zararını vurgulayarak, “Refah, kesinlikle başkalarının bedel ödeyeceği şekilde elde edilmemeli. G20 Zirvesi’nde liderler, yoksulluğun ortadan kaldırılmasının küresel anlamda verilmesi gereken bir mücadele olduğunu ve sürdürülebilir kalkınmanın buna hizmet edecek şekilde elde edilmesi gerektiğini savundu” diye konuştu.

Enflasyonu her zaman kendilerini rekabetten yoksun bırakan bir etki olarak gördüğünü dile getiren Dinçer, şunları dile getirdi:

“Mali kararlarımızı alırken gelecekle ilgili enflasyon hedeflerine bakıyoruz. Kemer sıkma politikalarını etkilemeden enflasyonu ne kadar kontrol edebiliriz? Daha esnek çalışma saatleri öneriliyor ancak dünyanın hiçbir yerinde kabul edilen bir sistem olmadı. Hiçbir ülke iklim değişikliğiyle tek başına mücadele edemez. Ülkeler umuyoruz ki, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda olumlu tedbirler alacak.”

Haberin Devamı

‘Kalkınmanın amacı insan’

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, zirvede yaptığı konuşmada kalkınmanın temel amacının insan olduğunu, daha nitelikli bir kalkınma için en önemli aracın da yine insan olduğunu söyledi.

Yılmaz, “Dünyada 800 milyonun üzerinde insan aşırı yoksullukla mücadele ediyor. Okul çağındaki yaklaşık 60 milyon kız çocuğu temel eğitime erişemiyor. 6 milyon çocuk 5 yaşına gelmeden hayatını kaybediyor. Kadınların özellikle iş gücü piyasasında karşılaştıkları ayırımcılık sürüyor. Üstelik bu olumsuzluklar ağırlıklı olarak bazı bölge ve ülkelerde yoğunlaşıyor” diye konuştu.