Ekonomi Sürdürülebilirlik için güçlü kadın

Sürdürülebilirlik için güçlü kadın

16.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Güzellik ve bakım sektöründe sürdürülebilirliği amaçlayan Watsons Türkiye, bugünlerde “Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Zirvesi”ne hazırlanıyor.

Sürdürülebilirlik için güçlü kadın

Boğaziçi Üniversitesi İnovasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama&Araştırma Merkezi ve Galatasaray Üniversitesi Girişimcilik&Yenilikçilik Merkezi’nin iş birliği ile düzenlenen zirve; 19-20 Ekim’de Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de gerçekleşecek. “Sürdürülebilir Geleceğe Yenilikçi Adımlar” temasıyla perakende, teknoloji, beyaz eşya, sağlık, kozmetik, hızlı tüketim ürünleri, gıda, ulaştırma ve daha birçok sektörden katılımcıyı bir araya getirecek zirvede sürdürülebilirlik kavramı farklı yönleriyle ele alınacak. Zirve  https://www.sisummit.com.tr/ adresinden kayıt olan herkesin katılımına ücretsiz olarak açık olacak.

Haberin Devamı

Watsons Türkiye Genel Müdürü Mete Yurddaş, şirket içinde tüm çalışanların dahil olduğu yedi adet sürdürülebilirlik komitesi ile sürdürülebilirliği bir iş modeli haline getirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bu yıl ilkini gerçekleştireceğimiz Watsons Sürdürülebilirlik ve İnovasyon Zirvesi’nde çalışmalarıyla değişim yaratan ve çevrelerine ilham veren, güçlü kadınları ağırlayacağız. Bilecik’in Kurşunlu köyünü eko turizm ile tanıştıran ve köylü kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanıp güçlenmelerine destek olan Bedriye Berber Engin panelimizde hikayesini bizlerle paylaşacak. Cercis Murat Konağı Şefi Ebru Baybara Demir, Mardin başta olmak üzere bölgede hayata geçirdiği birçok sosyal gastronomi projesiyle örnek olan hikayesini katılımcılarla paylaşacak. KEDV Mardin İl Başkanı Berna Yağcı, kadınların güçlenmesi ve ekonomiye katılımlarının artırılması konusunda kooperatiflerin öneminden bahsedecek. Ayrıca birçok panelimizde sürdürülebilirlik çalışmasına liderlik eden kadın yöneticiler bizlere esin kaynağı olacak. Çevresel ve toplumsal engelleri aşan ve çevresindeki kadınlarla birlikte güçlenen ve onlara ilham olan kadınları dinlemek ve bu alanda yapılabileceklerini tartışmak için bir alan açmak bizim için büyük bir gurur kaynağı” dedi.

Haberin Devamı

Çalışanların yüzde 80’i kadın

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sürdürülebilirliğin ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerinin altını çizen Mete Yurddaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Çalışanlarımızın yüzde 80’den fazlası kadın. Bu oranımızla diğer şirketlere örnek oluyoruz. Fakat bu bizim için yeterli değil. ‘#WatsonsİyilikHareketi Kadın İstihdamını Artırmaya Çağırıyor’ projemizle kadın çalışan oranı yüzde 50’nin altında kalan tedarikçi ve üretici firmalarımıza yaptığımız ziyaretlerle onları kadın çalışan oranını artırmaları konusunda teşvik ediyoruz. Watsons Güzellik ve Kişisel Bakım Ödülleri’nde 2021 yılından bu yana kadın çalışan oranı en yüksek olan ilk üç üretici firmamızı ödüllendiriyoruz. Ayrıca #WatsonsİyilikHareketi Kadın Emeğini Desteklemeye Çağırıyor projemiz kapsamında, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın (KEDV) desteklediği kadın kooperatiflerinde kadınların el emeği ile ürettikleri sabun, telefon askısı ve cüzdan gibi ürünleri hiçbir kar elde etmeden mağazalarımızda ve online kanallarımızda satışa sunuyoruz. Bu proje kapsamında bugüne kadar 40 binden fazla ürün satışı gerçekleştirdik ve 2 milyon TL’ye yakın geliri kadın üreticilere ilettik. Yakın zamanda Kahramanmaraş deprem bölgesinde çadırkentte kurulan kadın kooperatifinde üretilen cüzdanları da mağazalarımızda ve online kanallarımızda müşterilerimizle buluşturduk. Buradan elde edilen gelir de direkt olarak bölgede üretim yapan kadınlara aktarılacak. Bu yıl deprem bölgesi dahil olmak üzere 400’ün üzerinde kadının hayatına dokunuyoruz. Projemizle, deprem bölgesine sunduğumuz yardımları daha da yoğunlaştırmayı, bölgede uzun soluklu projelerle kadınların yanında olmayı ve 2030 yılı sonuna kadar bin kadının hayatına dokunmayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

CUMHURİYET’İN 100. YILINDA 100 KADIN BAYİ

Haberin Devamı

Sürdürülebilirlik için güçlü kadın

Kadınları girişimciliğe teşvik etmeyi ve bayi ekosistemindeki kadın oranını artırmayı amaçlayan Beko 100 Kadın Bayi projesi, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında 100 bayi kadın hedefine ulaştı. Ankara’da 3. Beko Kadın Bayi Zirvesi’nde bir araya gelen bayiler, Anıtkabir’i ziyaret etti. Beko’nun 2019 yılında başlattığı proje ilk hedefine ulaşmasının ardından yolculuğuna “Kadının İşi, Gücü” adıyla devam edecek.

Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, “Özellikle Anadolu’da sosyal ve ekonomik hayatın şekillenmesinde bayilerin önemli rolü var. Projeye başladığımızda satış teşkilatımızın bel kemiğini oluşturan bayi ekosisteminde kadın oranımız yüzde 1’in altındaydı. Dört yıl içinde bu oranı yüzde 10’a yükselttik. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında 100 kadın bayi hedefimize ulaşmış olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. Bugün 102 kadın bayimizin, 117 mağazası bulunuyor. Koç Holding öncülüğünde destekçisi olduğumuz BM Kadın Birimi Nesiller Boyu Eşitlik Platformu taahhütlerimiz arasında Beko bayileri arasındaki kadın oranını 2026’ya kadar yüzde 25’e yükseltmek de bulunuyor. Bayilerimiz böyle bir taahhüdün parçası olarak dünya kadınlarına da ilham veriyor” dedi.

Haberin Devamı

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr