Ekonomi Sürpriz faiz kararı piyasaları nasıl etkiler? Ekonomistler kritik soruyu cevapladı

Sürpriz faiz kararı piyasaları nasıl etkiler? Ekonomistler kritik soruyu cevapladı

21.03.2024 - 14:23 | Son Güncellenme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. TCMB, mart ayında politika faizini sürpriz bir kararla 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkardı. Peki sürpriz faiz kararını uzman isimler nasıl değerlendirdi? İşte detaylar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. TCMB, mart ayında politika faizini sürpriz bir kararla 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkardı. Enflasyonun öngörülenden yüksek geldiğine dikkat çeken Merkez Bankası, yurt içi talepte dirençli seyrin sürdüğüne işaret etti.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş şu ifadeleri kullandı:

“Seçimler öncesi belki hareket sınırlı kalır diyerek 250 baz puan artış düşünmüştük. Bizim ana gerekçemiz şu: Makroistikrar için güzel bir mesaj şu oldu.

Kimse faizlerin yükselmesini istemiyor. Sıkılaştırma politikaları enflasyonu kontrol etmek için olduğu için fiyatların yukarı gittiğini görüyoruz. Onu önlemek için tedbir almak olumlu bir hareket oldu. 500 baz puan faiz artırımı ile 'ben programa bağlıyım ve sıkı duruyorum' mesajını aldım.

Enflasyon yıl sonunda 40-42'lerde beklenirken acaba daha yüksek mi çıkacak diye bir enflasyon beklentileri bozulmaya başlanmıştı. Merkez Bankası ben burada gerekirse buna göre hareket edeceğim mesajını veriyor. Benim için en önemli nokta şu ana kadar dozajı artırmış olmaları ve seçim ortamında ne olursa olsun gereğini yapacağız demiş olmalarıdır.”

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Beykent Üniv. Rektörü Prof. Dr. Volkan Öngel şu ifadeleri kullandı:

“Merkez Bankası beni çok şaşırttı. Merkez Bankalarının yapması gereken iş mi? Evet, para politikası düzenliyorsanız net olarak şunu söyleriz. Önceden satın alınan bir şekilde hareket ediyorsanız bu yaptığınız işler etkili olmayacaktır. Merkez Bankası sürpriz bir karar alarak iki şey gösterdi. Evet ben gerektiğinde bu işi yapabiliyorum, işin başında yetkili olarak topun altına girebiliyorum mesajını verdi. Bir de beklentiler dışında iş yapması piyasada karşılık bulacaktır. Hiçbir değişiklik yapmadan devam etseydi biz zaten satın alınmış beklentiler olduğunu konuşacaktır. Bu parametreleri değiştiren bir hareket olacaktır.”

‘MERKEZ BANKASI’NIN KARARINI TAKDİR EDİYORUM’

Merkez Bankası şunu söylüyor. Ben 53 puana kadar bu marjı açabilirim diyor. Bizim beklentimizin çok üzerinde iddialı bir hareket yaptı. Merkez Bankası’nın bu kararını takdir ediyorum.”

PİYASALARI NASIL ETKİLEDİ?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ahlatıcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

“Bundan sonraki Merkez Bankaları toplantıları sürprizlere gebe olabilir. Kur tarafına bakıyorum 32 TL seviyelerine kadar geri çekilen bir kur hareketi var. Kur tarafında bu kararın sürpriz olduğu gözüküyor. Sonuç itibarıyla yüzde 45 doğru bir yer miydi? O soruyu da tartışmak gerekebilir daha yüksek bir seviyede, yüzde 50, 55 olabilir sonrasında enflasyonda aşağı yönlü patikayı beklemek daha doğru olabilir. Kurda net olarak sürpriz fiyatlamayı görüyoruz.”