Ekonomi Süt için kalite reformu gerekiyor

Süt için kalite reformu gerekiyor

18.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin (SETBİR), İtalyan Gıda Endüstrisi Federasyonu ile Sivil Toplum Diyaloğu - VI Programı kapsamında yürüttüğü ‘Süt Değerlidir: Tek İhtiyacımız Kaliteli Süt’ konulu AB Projesi’nin kapanışı gerçekleşti. Proje kapsamında Türkiye’de çiğ sütün kalitesini iyileştirmek amacıyla kısa, orta ve uzun vadeli politika önerilerini içeren ‘Politika Belgesi’ açıklandı.

Süt için kalite reformu gerekiyor

MELTEM GÜNEŞ Milliyet - SETBİR Başkanı İsa Coşkun, proje kapsamında iyi uygulama örneklerini incelemek için Hollanda ve İtalya’yı ziyaret ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“İtalya’da kayıtdışı sütle ilgili kontrol mekanizmaları var. Türkiye’de insanlarımızın önemli kısmı açık süt, sokak sütü satın alıyor. Bu durum ciddi halk sağlığı riskleri barındırıyor, haksız rekabete zemin oluşturuyor. Çiğ sütte kayıtdışılığı gidermek için daha güçlü denetim mekanizmasına ihtiyacımız var.”

Coşkun, antibiyotikli süt imha prosedürünün yeniden gözden geçirilmesi ve Antibiyotikli Süt Alım Fonu desteği oluşturulması gerektiğini de ifade etti. Coşkun, “Süt ve süt ürünlerinde kalite standartlarını iyileştirirsek, verimliliği artırırsak ve teşvik sistemimizi gözden geçirirsek, üretim miktarımızı ve 500 milyon dolarlık ihracatımızı çok daha yukarı çıkartma potansiyelimiz var” dedi.

‘Üretici profili farklı’

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan da, Türkiye’de süt üretiminin ciddi oranda yüksek olmasına rağmen AB üyesi ülkelerle kıyaslandığında üretici profilinin farklı olduğunu söyledi. Özcan, “10 baştan daha küçük, tekil üreticilerin çok fazla olduğunu, buralardan toplanan sütün çok yoğun olduğunu görüyoruz. Buradaki sütün kalitesini de, AB standartlarıyla karşılaştırdığımızda düşük olduğunu görüyoruz. Bu bir yapısal reform gerektiriyor” dedi.